Шофьорски умения и т.н.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Pepi-s-passata
Автомобил:
Двигател:

Шофьорски умения и т.н.

Мнениеот Pepi-s-passata » Пон 31 авг 2009 16:28

Пускам темата в продължение на една друга тема в, която група от няколко потребители се опитваха да ме убедят колко лош шофьор съм и как като имам няколко акта показва колко мога да карам. В допълнение към некъдарноста ми добавиха и това, че имам книжка от 1 година.

По същество: Последните 2-3 дни(от 28.08 до 30.08) се наложи да по пътувам малко повечко из България (около 2000км). Та ходих в няколко различни града където съответно засичах хората от форума със стикери. От 20-30 човека с колите си поне 2/3 неможеха да паркират, незнаеха как и къде да спрат и не разпознаваха знаците. В предната тема беше казано, че не съм бил колега и незаслужавам да съм във форума, аз може да правя нарушения ама поне знам правилника и не съм си лепнал стикер дето ми заема половината задно стъкло и с този мои "жест" да съм горд форумджия.
Да уточня повечето "колеги" бяха поне на 24-25 години....

П.С. На такива нарушения се нагледах тия дни, че даже аз бях изумен....жалко,че не ги снимах всички да ги видя. Вече съм подготвен и фотоапарата седи в колата и само дебне някои "професионален шофьор" дето има книжка от 3-4-5-6 години и ужким може да карам.

Потребителски аватар
kacarov_dupnitsa
Автомобил: Ауди А6
Двигател:
Контакти:

Re: Шофьорски умения и т.н.

Мнениеот kacarov_dupnitsa » Пон 31 авг 2009 16:32

това не е приоритет че като имаш книжка от 1 година не можеш да караш също не е и че ако имаш от 30 години пък можеш важна е практиката а не от колко време имаш книжка

Потребителски аватар
Bobi_S13
Der Polizist
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот Bobi_S13 » Пон 31 авг 2009 16:38

смисалът на темате е ?
че не го схванах нещо

Потребителски аватар
soxy__
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот soxy__ » Пон 31 авг 2009 16:39

Като е продължение на друга е редно и нея да видиме. Засега не виждам много смисъл в темата! :D

Потребителски аватар
XaBaTa™
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот XaBaTa™ » Пон 31 авг 2009 16:46

Pepi-s-passata написа:...

Ти за много добър шофьор ли се имаш ?

Това ми напомня на един съсед, който когато бях малък все ми поватряше:
"Добрият шофьор има повече от 3 (три) катастрофи, ако няма не става!" :shock mhihi

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Пон 31 авг 2009 17:01

Нещата не опират до майсторлъка. Всички правим нарушения. Кой нарочно, кой неволно...
Аз имам книжка от 98-ма година и нямам нито един акт. Естествено е да нарушавам правилата особено в София. В повечето случаи съм принуден да го правя, но понякога отпускам каиша и умишлено превишавам скоростта. Просто не са ме хващали до сега. ;)

Според мен всичко се свежда до две неща:
1. Премерен риск и по-агресивно поведение на пътя. Под премерен риска имам предвид превишение на скоростта в разумни граници в населени зони например с 10-20 км отгоре. Нормално е да минеш по Цариградско с 90-100 при ограничение 80 особено късно вечер или нощем при слаб трафик и не е нормално при ограничени 40-60 да се изребриш със 150 за да видят всички, че караш GTI например. Реженето по светофарите и слаломирането м/у колите в натоварени участъци като Сливница без подаване на мигачи и тн. също не е рационално. Такива водачи могат да се нарекат слаби дори да са завършили автомобилизъм в НСА. Те са егоисти, надувки, комплексари. Смятат себе си за повече от останалите, възприемат се като господари на улиците и не преценяват риска спрямо останалите участници. За тях е важно те да минат, а след тях потоп да става.
2. Коректно и колегиално отношение на пътя. Говоря за елементарни неща от рода на аварийки когато подсечеш някой, да пускаш друг да се включи пред теб, да се съобразяваш с по-слабоспособните на пътя без да ги псуваш гръмогласно през джама или да ги стресираш допълнително с клаксони и тн. Става въпрос за елементарно човешко отношение. От излишен джигитлък и заяждане по светофарите на никой не му е пораснала пишката все още ;)

Спомена хората от провинцията. Тук също не можеш да правиш сравнения. Сам знаеш, че в столицата е лудница с движението. Само практиката може да те отрака за да шофираш хладнокръвно в града. Да познаваш автомобила като дланта си и бързо да преценяваш кога, къде и как можеш влезнеш/излезеш/паркираш е само въпрос на редовни упражнения в подходяща среда и нищо повече :)

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Пон 31 авг 2009 17:30

готин-тип-90
да вземеш да си оправиш местожителството!

Върни се в “ОФФ-Топик - други”