http://diesel-club.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=68
Оказа се , както умните хора от форума ми подсказваха, прословутия N75 клапан, който управлява променливата геометрия на турбото.

Понеже такъв НОВ е между 125 и 235 лева решиха да го разкостя и да видя за какво иде реч, така и така бях решил да взимам нов (което е и най-добрия вариант по принцип) . За моя огромна радост успях в начинанието и след почистването му го сглобих и да чукна на дърво днес всичко е наред. Замисляне НЯМА (дано да е за дълго).
Пиша тази тема, не за да Ви убеждавам, че е по-добре от НОВ клапан, но който има желание може да пробва !
Ето и какво направих аз :
Въпросния клапан се намира както показвам на снимката и е с номер: 1H0 906 627 A !
Свален изглежда така :
Разглобих го като с права отвертка леко повдигах ламаринката от долната страна докато успея да извадя тялото :
Разглобен изглежда така:
Изчистването на мембраната, оста и тялото на клапана изчистих със почистващ спрей. Преди това с шкурка номер 2000 почистих оста и пластмасата по капака и тялото доколкото е възможно, за да се движи лесно оста в тялото. Почистих добре и "леглото" на мембраната с което контактуватръбичката на капака. След това напръсквах със СМАЗВАЩ спрей за потенциометри за да е още по-лесно движението на оста. Сглобих и о чудо - няма вече замисляне.
Не се занимавайте ако е СКЪСАНА мембраната !!!