Признаване на оправена щета по застраховка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Признаване на оправена щета по застраховка

Мнениеот Aneto » Пет 11 сеп 2009 18:29

Ако темата не е за този раздел - извинявам се. Също ви моля и да се въздържате с отговори за търсачкат -ползвах я, но точно на този въпрос не намерих отговор.

Ситуацията е следната. Отивам да си подновя застраховката в Булстрад - пълно къско, но от тази година правели маркировка. Отивам и там момчето започва да ми описва щети по колата - на няколко места боята е ожулена, съвсем леко. Аз тези щети нито съм ги завеждала, нито имам намерение да го правя. Защо -само разправии за няколко малки драскотини. Тоест - не им искам парите. Обяснявам човешки - аз ПОДНОВЯВАМ застраховка, в същата компания, ако съм искала - до сега да са ми ги платили. Не та не. Написаха ми ти. Така ли?! :screwy Имах тридневен срок за завеждане на щети по старата застраховка - беж на оглед. Там момчетата се смяха - едната щета, която колегата им описал едвам я намериха.
В резултат вчера си получих обезщетението - по експертна оценка. Имам за боядисване 4 детайла. Парите обаче са точно наполовина.
Въпросът ми е - може ли да оправя само драскотините, без да боядисвам целите детайли - намерих майстор който да ги направи. И ако направя така и отида да снимат колата - ще ми признаят ли че щетите са оправени. Все пак ясно е че ще си личи че не е цялостно боядисването. Или трябва да се бръкна с около 200 излишни лева и да боядисам като хората?

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: Признаване на оправена щета по застраховка

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 11 сеп 2009 18:33

Моя съвет е да смениш първо офиса на застрахователя, ако държиш на същия застраховател, а след това ако и там са същите ибрици, сменяй направо застрахователната компания. Щом от тука се дърват, значи при сериозна щета не виждам колко ще бъдат коректни.

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aneto » Пет 11 сеп 2009 18:36

поднових при тях, защото миналата година за наистина сериозна щета, за кола оценена на две хилядарки ми изплатиха доколкото помня 1200лева. Което не само ми оправи щетите, но и допълнителни нещица, които така и така си бяха за смяна. Тоест - компанията е все пак коректна

Потребителски аватар
nero
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nero » Пет 11 сеп 2009 18:44

така е редно ... след като си възстановиш щетите да ти снимат колата, след което щетите се смятат за отстранени

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 11 сеп 2009 18:46

Ами странно ми стана и затова ми беше такъв съвета. Аз нямам каско но имам един колега с каско в булстрад и почти винаги съм с него при подновяване на застраховката, завеждане и изплащане на щети. Та тоя пич за 2-3 години сменява челното стъкло поне 5 пъти, все го чупи, но досега не е имал проблем със застрахователите в офиса. Поради тия причини препоръчах първо да смениш офиса, та дано там да е готин човека дето ще ти издаде полицата и да не те кара да ремонтираш несъществуващи драскотини.
Ако пък е редно да си отстраниш щетите, те в протокола сигурно са писали цялостно или частично боядисване, за което дават парите. Понеже излиза че плащат коректно, предполагам и частично боядисване ще им е достатъчно за подновяване на застраховката.

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aneto » Пет 11 сеп 2009 18:51

[quote="К.Одаджийски"]те в протокола сигурно са писали цялостно или частично боядисване, за което дават парите. /quote]

Чета протокола, ама там не пише нито едното, нито другото. Или аз не разбирам :oops:

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Пет 11 сеп 2009 19:32

Не знам защо изобщо си недоволен.Хората като застраховат колата описват моментното и състояние.По твоита логика може да има 5 детайла за боя който ти не мислиш да правиш и те да пишат че колата е без забележки.Ако има такава компания отивам и аз там.А това че всичките гледат да не плащат си го знаеме.

Потребителски аватар
anger
Автомобил: GTE GMK7 und Tiguan MK2 TDI
Двигател:

Мнениеот anger » Пет 11 сеп 2009 19:59

Преди 2 години имах подобен казус със същата компания. За 4 детайла по експертна оценка ми платиха много смешна сума, колкото да оправя само 2. Така и продадох колата и не си поднових каското при тях. Още повече, че чаках 2 месеца да ми преведат парите. След изплащането минаха с номера "Извинително писмо за забавянето". Те не се интересуват как са оправени детайлите - щом е по експертна оценка ти решаваш как да си ги оправиш. Ако ще и само с коректор. Но трябва да я закараш да я снимат. Обикновено в полицата има клауза "Стари (видими) щети" или нещо в тоя дух. И като ти ги опишат в новата полица, решиш ли да ги минеш някой ден като щета, духаш супата.
Обаче не стана ясно дали си подновила каското при тях. Ако и те са въвели системата бонус - малус става доста тъпо за теб. Давам ти веднага пример - за 2 заведени щети през годината на застрахователния договор (изплатени коректно и до стотинка по фактури), при желанието ми за подновяване ме тупнаха с балтията по врата! При 500 лв стара вноска, ми поискаха 1200. Смешното беше, че имаше 7 % завишение, ако колата е Фолксваген/Ауди. Естествено отидох при друг застраховател. По съшата причина за друг семеен автомобил пак за 2 заведени щети отново постъпиха така и загубиха мен и семейството ми като клиент. За любопитните ще кажа, че компанията е Дженерали. Като цяло съм много доволен от тях, но интереса клати феса. Добре поне, че малко си пооправиха политиката към клиента.

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aneto » Пет 11 сеп 2009 21:53

колеги, благодаря за отговорите.
anger, именно при подновяването на застраховката те ми описват тия щети. За това и ги заведох по старата полица. А сега, ако не ги оправя, вече по новата полица, ако нещо сега не дай боже се случи, няма да ми платят тези детайли. А за да докажа че съм ги оправила - трябва да я снимат. При мен предишната щета, когато катастрофирах, не ми се брои по тази система, защото не аз съм виновна за катастрофата и нямам акт. И затова при подновяването нямах увеличение на вноската.
От отговорите ви тук и от личните съобщения, които получих, вече горе долу ми стана ясно - ще се боядисва частично и толкоз.
Благодаря още веднъж на всички!
Може да заключвате!

Потребителски аватар
anger
Двигател:

Мнениеот anger » Пет 11 сеп 2009 22:12

Именно за това говоря. :)
При мен също щетите бяха нанесени не по моя вина - единият път е "злоумишлени действия на трети лица", а другият - паркинг щета. Доколкото знам въпроса е до политика на компанията, но май всички вече работят по тази система бонус - малус. Но интересното е, че всеки път при подновяване не са ми оглеждали колата, както при теб. Само пишат "Без щети" и толкова.
По твоя въпрос, ако не закараш колата след ремонта за оглед и снимка, има опасност при следващо завеждане на щета да те отсвирят, т. е. да не ти признаят щета. При това положение се губи смисъла от автокаското. Само дето им плащаш парици за семки и бонбонки.
Това взаимоотношенията със застрахователите са си цяла наука... :screwy

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Пет 11 сеп 2009 22:18

И моето каско е в булстрад. За халоген и боя на бронята + още няколко дреболии платиха 120 лв.
Като завеждам щета, много ме мотат - поне два три пъти трабва да ходя. Вече над месец си чакам парите за стъклото. Последното което ми сервираха е че обезщетението се получава по равно от собствениците :screwy
Понеже след няколко дена ми изтича застраховката сега са много любезни mhihi

@anger Не ги интересува дали е по твоя вина, а дали има от къде да си вземат парите. В твоя случай не си виновен, но не се знае кой е виновния :wink:

Потребителски аватар
anger
Двигател:

Мнениеот anger » Пет 11 сеп 2009 22:25

Winner25, да, точно така е, но те от началото на годината въведоха това за предишните щети. И да имах протоколи, все тая, пак щеше да има 70 % завишение.
В Булстрад брат ми имаше тоталка и му платиха много бързо и солидна сума. А мен ме мотаха два месеца за нищожна сума. И както казваш - хиляда пъти те разкарват за глупости. Все едно ти си им длъжник и не им плащаш ти заплатите. :screwy
За колежката - дори и да не си подновиш каското при тях, имаш ли заведени щети, ти плащат.

Потребителски аватар
Night_elf
Рошаво мазало
Автомобил: Vw Golf V
Двигател: 1.9 TDI BKC

Мнениеот Night_elf » Съб 12 сеп 2009 0:39

Няма ли вариант да си оправиш колата в сервиз някъде , без боядисване на целите детайли - да ти издадат фактура и застрахователите да ти я изплатят ?
Поне при мен така става ..

Потребителски аватар
nero
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nero » Съб 12 сеп 2009 0:49

Night_elf написа:Няма ли вариант да си оправиш колата в сервиз някъде , без боядисване на целите детайли - да ти издадат фактура и застрахователите да ти я изплатят ?
Поне при мен така става ..

за новите коли е така както при теб, но за старите няма начин да се отремонтират в сервиз

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”