Лети джанти + зимни гуми

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
napster
Автомобил: BMW E30
Двигател: 1.6 LPG

Re: Лети джанти + зимни гуми

Мнениеот napster » Пет 18 сеп 2009 13:03

hooligan_sk написа: да сте чули някой модел автомобил с предписан един размер за зима и един размер за лято?

Ами ако си разгледал какво пише в книгата на колата ти си щял да видиш че има препоръчителен размер за летни гуми и за зимни гуми :wink:

Примерно за моя Пасат дават лятото да се кара с 205/50/15 а зимата с 195/55/15

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пет 18 сеп 2009 13:45

napster написа:
hooligan_sk написа: да сте чули някой модел автомобил с предписан един размер за зима и един размер за лято?

Ами ако си разгледал какво пише в книгата на колата ти си щял да видиш че има препоръчителен размер за летни гуми и за зимни гуми :wink:

Примерно за моя Пасат дават лятото да се кара с 205/50/15 а зимата с 195/55/15

Тва за сефте го чувам честно казано :) А на самото купе какво пише?

Потребителски аватар
Един
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Един » Пет 18 сеп 2009 18:42

Haralampi написа:Макар и малко по-встрани от темата, но все пак по нея - много хора ме съветват да НЕ слагам тасове на металните джанти зимно време, тъй като се задържа сняг и ръждясвали по-бързо....

Голям довод - чудя се някои хора не могат да смятат или цепят стотинката? Ако ръждясат за 5 вместо за 8 години какво от това - дори да ги изхвърлиш струват по 15-20лв/парчето. Бива ли да караш грозни джанти без тасове няколко години само за да спестиш 70-80лв. То по тая логика ще те посъветват да не си слагаш тасове защото струват 25лв, а се очупват и се загубват по завоите или защото може да ги откраднат.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Пет 18 сеп 2009 19:00

Причината е в това, че зимата се кара по-малко и по-бавно, колата е почти непрекъснато в калища и луга. По-тясната гума се спрява по-добре в снега. Цената на гумите и съответно на джантие е доста по-евтина.

Потребителски аватар
Милослав
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Милослав » Пет 18 сеп 2009 20:50

Сигурно много хора ще ме оплюят, ама аз карам с алуминки 2 зими.
Драмата ми е че по ръба за ми попрецакали джантите от смените на гумите.
Карам с еднакъв размер и зиме и лете. Зимата катеря места, на които по-малки коли с по-тесни гуми не могат да катерят.
Размера е една идея по-голям от заводският, но така усещам колата си по-добре. Карам петък и понеделник по магистрала, независимо от сезона.
Не намирам причина да се кара с железни джанти през зимата, алуминия не гние, само се цепи от студа и дупките в нормалната ни държава ;)Дано да не чупя джанта никога, засега не ми се е случвало :)

Тази тема ме наведе и на други мисли обаче.
В коя нормална европейска държава на водачите им се налага да карат в преспи - и не не преувеличавам?
В коя нормална европейска държава хората си мислят дали ще могат да издрапат по основна артерия в столицата си, защот е заледен?

Ей такива въпроси ми се завъдиха в главата ...
Извинявам се за офтопика, в края на мнението ми :)

Потребителски аватар
Един
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Един » Пет 18 сеп 2009 22:49

Ми в Русия например - сега ще кажеш, че не е от нормалните :)

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Пет 18 сеп 2009 23:11

Един написа:Леко тъп въпрос ще задам - защо масово си карат хората зимните гуми с железни джанти?

А) Защото летните им са по-ниски и не е добре да слагат такива зимни;
Б) За да не се скапват джантите от много монтажи и демонтажи;

Предполагам че е Б, но все пак да питам :)

Отговори на въпроса ти има много колега.
1) Като за начало нормален водач на автомобил в Бг ако си купи нови зимни гуми ги кара повече от една година. А сама по себе си цената на масовите железни джанти е ниска, по моргите се предлагат за по 10 лв броиката. Докато монтаж-демонтаж и баланс по тънко от 5 лв на гума едва ли има някъде вече? За това повечето хора които имат възможност и могат да си го позволят, си правят летен и зимен комплект. Идва зимата, вадят комплекта от мазето, крика от багажника и си ги сменят когато решат. Последното е много важно,понеже може да ги монтираш когато решиш, а не се съобразяваш с натовареноста у кварталната гумаджийница.
2) Друг момент е,че не навсякъде пазят алуминиевите Ти джанти като отидеш да монтираш гуми, и често се получават ожулвания и надраскване. И като това го правиш по 2 пъти в годината, в един момент идва време да си оправяш джантите че не приличат на нищо вече. И пак се виждаш принуден да караш с железни джанти.
3)Летните гуми обикновенно са доста по-ниски и широки от зимните които се препоръчват за модела. А знаем в каква държава живеем - редовно явление е да има коловози от лед зимата по пътя, заледени дупки тип "кратер" , а не рядко се оказваме и на непочистени участъци където Ти си снегорина. За последното особенно препоръчително е колата ти да Не е нисичка, има опасност да застане върху снега и независимо от гумите Ти, да се наложи да вадиш лопатата. А и алуминия става крехък при отрицателни температури, и има опасност от по-лесно спукване на самата джанта.
Така поне аз си мисля, а дали е вярно друг да прецени. :обичам ви

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Пет 18 сеп 2009 23:38

Мисля, че заедно достигнахме до сърцевината на нещата:

1. За да е по-лесна, бърза и "безболезнена" за джантите смяната на зимни с летни гуми е по-удобно човек да притежава втори комплект джанти и зимните гуми да си седят върху тях

2. Поради това, че железните джанти са много по-евтини, а пък и за зимата е по-скоро смислено човек да държи по-скъпите си лъскави джанти далеч от сняг, пясък, камъчета и сол, то се купуват железни за зимата

Според мен не винаги, а даже по-рядко участва и размера на гумите като фактор. Както е и моя случай - моите и зимните и летните са абсолютно еднакъв размер, но съответно на железни и алу. джанти. Аз до сега не съм се занимавал да си ги сменям сам с крикчето - мятам ги в багажника и отивам да ми ги сменят, но пак излиза по-евтино от колкото демонтаж и монтаж на гуми върху джанти.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Съб 19 сеп 2009 0:07

Излиза я. Те гумаджиите в София.... пролет - есен като идеш и оставяш пари за комплект железни джати. Ами другата зима пак ли? Аз карам с два комплекта и си ги сменям сам, отнема ми около час с почивките и ми доставя удоволствие. След което много старателно джантите и гумите, които се свалят се почистват от феродо и кал за да са готови за следващия сезон.

Един написа:Ми в Русия например - сега ще кажеш, че не е от нормалните :)

Русия к'во общо има с Европа :roll: ?

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Съб 19 сеп 2009 7:35

Миналата година преди зимата си купих втори комплект алуминиеви джанти точно за зимните гуми. Зимните и летните ми гуми са с еднакъв размер 195/60/15 които май са по - големички от препоръчаните за пасата. Втория комплект джанти бяха ремонтирани от човека от който ги купих и са боядисани със спрей. Честно казано нито забелязах да се запъва колата в дълбок сняг, нито пък се обелиха джантите, а тая зима дето мина имаше доста сняг /аз бях снегорина голям брой пъти/. Та май слагането на железни джанти зимата се обуславя предимно от финансовото естество на нещата.
П.С Не че съм чного богат, втория комплект джанти го взех по - евтино от комплект железни джанти. :офф

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Съб 19 сеп 2009 8:58

К.Одаджийски написа:Миналата година преди зимата си купих втори комплект алуминиеви джанти точно за зимните гуми. Зимните и летните ми гуми са с еднакъв размер 195/60/15 които май са по - големички от препоръчаните за пасата. Втория комплект джанти бяха ремонтирани от човека от който ги купих и са боядисани със спрей. Честно казано нито забелязах да се запъва колата в дълбок сняг, нито пък се обелиха джантите, а тая зима дето мина имаше доста сняг /аз бях снегорина голям брой пъти/. Та май слагането на железни джанти зимата се обуславя предимно от финансовото естество на нещата.
П.С Не че съм чного богат, втория комплект джанти го взех по - евтино от комплект железни джанти. :офф

В случая ти си решил да караш с по високи гуми, в сравнение с предписаните от производителя. Така може би и двата размера стават за зимата. Има хора обаче, които през лятото карат с нископрофилни гуми, които зимата няма как да предпазиш от дупки, защото ся пълни с вода или сняг и няма как да се видят :да:
Финансовата страна също не е за подценяване. Ако си купя зимни гуми със същия размер като летните трябва да дам 800лв :shock При положение че за миналата зима съм минал 2000км за мен не си заслужава. Лятото тези км ги минавам за месец :)

Потребителски аватар
hitman0013
Автомобил: GOLF 4
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Съб 19 сеп 2009 21:47

друга идея си е ако се наложи някъде да сложиш вериги.Рядко се налага ама....Е познайте алмин джантата на кво става от веригите

Потребителски аватар
hitman0013
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Съб 19 сеп 2009 21:51

аз карам не само че с лети джанти през зимата ами и със лятни гуми :screwy ама когато има сняг не пипам голфа да не изгнива от солта ,а карам по-старичката кола

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Съб 19 сеп 2009 21:56

hitman0013 написа:аз карам не само че с лети джанти през зимата ами и със лятни гуми :screwy ама когато има сняг не пипам голфа да не изгнива от солта ,а карам по-старичката кола

То и в гаража може да изгние mhihi Истината е една, както при нас. Лятото носим Чехли, зимата носим Ботуши, така е и при колата Лятото летни гуми, Зимата Зимни гуми. Защото ако едното не пасва с другото ситоацията е ясна на всеки. Аз карам с не много добри зимни гуми 175/70/13

п.п Кога се слагат зимните гуми?

Потребителски аватар
hitman0013
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Съб 19 сеп 2009 22:06

мисля че при постоянна ежедневна температура под 14-15 градуса може да се слагат

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”