6-та скорост?
- stenly_m
- Автомобил: GOLF 4 TDI
- Двигател: ASV
- Контакти:
Re: 6-та скорост?
Аз си казах мнението как и кога колата ми гори най-икономично, и как го дават по книжка за най-икономично и при Митсубиши, и в автобилда по същият начин...а моята под 6/10 при условие че го дават 5-5,5 не е падала, а градско даже и на 10 си отива със спрян климатик без задръстване, така че се досети как си карам колата...това, че съм експериментирал, за да разбера кога колко гори колата и си карам в ограничението абсолютно по никакъв начин не ти подсказва за каква кола съм и още по-малко да ми казваш дали съм си взел грешната кола или не...и още повече как реши че една Ес Ди Ай-ка гори извън градско по-малко от едно Те Де И ?!? както и 1,8 и 1,8 т. Не ми се водят безсмислени спорове...отговорих на колегата и мисля, че всеки ще се съгласи с мен - при поддържане на постоянна скорост по равен път си цъкаш на най-високата предавка и си караш...това е
Прочетох всичките мнения и реших да се включа и аз, със своето мнение:
На колегата, който казва, че "на 6та, с 3000 оборота, върви с около 160 км/ч.", ще кажа, че аз съм с 5 степенна кутия и на 5та, с 3000 оборота, вървя също с "около 160 км/ч."(по-точно, със 157-158 км/ч.). Така че логиката "повече предавки - по-висока скорост", не е вярна винаги. Ако беше вярна, като сложат 7ма, 8ма, 9та.... предавка, колата трябва да стигне 500 км/ч.
Според мен, този мотор(131 к.с.) в достатъчен диапазон от обороти има и въртящ момент и мощност да преодолява препятствия(изкачвания) и затова оборотите до 3000, са разчетени за 5 предавки. При 6 степенната кутия- предавките са "по-къси", но като максимална скорост - няма разлика!
На колегата, който казва, че "на 6та, с 3000 оборота, върви с около 160 км/ч.", ще кажа, че аз съм с 5 степенна кутия и на 5та, с 3000 оборота, вървя също с "около 160 км/ч."(по-точно, със 157-158 км/ч.). Така че логиката "повече предавки - по-висока скорост", не е вярна винаги. Ако беше вярна, като сложат 7ма, 8ма, 9та.... предавка, колата трябва да стигне 500 км/ч.
Според мен, този мотор(131 к.с.) в достатъчен диапазон от обороти има и въртящ момент и мощност да преодолява препятствия(изкачвания) и затова оборотите до 3000, са разчетени за 5 предавки. При 6 степенната кутия- предавките са "по-къси", но като максимална скорост - няма разлика!
-
- Автомобил:
- Двигател:
CARDI написа:Прочетох всичките мнения и реших да се включа и аз, със своето мнение:
Аз също съм се возил на Ауди А4 с този мотор с 5 степенна скоростна кутия и на 3000 оборота на 5-та беше с около 150-155 км в час така, че колегата има право. Не си спомням някъде да се е налагало да включва на 4-та защото скоростта паднала до 80 км. в час примерно накрая по борд компютъра си даде доста приличен разход за 1500 километра изминати за едно денонощие от Австрия до В.Търново 5.4 литра на 100 км.
- gushliak
- Автомобил:
- Двигател:
Колега, сори за спама, ама ти сигурен ли си, че от 5-ти минаваш на 6-ти зъб!?
Да не би просто да влиза обратно на 4-та? И да имаш нужда от лек реглаж на лостовата система на скоростната кутия!?
Защото няма как след 5-та да включваш на 6-та и да е "мъка за двигателя"!
Даже и Серьожата, като започна да слага на това техническо чудо, наречено Лада, 6-та предавка, даже и там се усещаше пада на оборотите и значително по-тихата работа на двигателя!
Аз карам Туран, дизеларка, 105 кончета и на равен път слагам 6-тата именно около 100-те километра. Според борд-компа, моментния разход пада значително! Без претенции да съм абсолютно точен, но е нещо от рода на: от 6.2 l/h на 5-та, отива на 4.5-4.7 l/h на 6-та. И двигателят определено се размърква доволно!

Да не би просто да влиза обратно на 4-та? И да имаш нужда от лек реглаж на лостовата система на скоростната кутия!?
Защото няма как след 5-та да включваш на 6-та и да е "мъка за двигателя"!
Даже и Серьожата, като започна да слага на това техническо чудо, наречено Лада, 6-та предавка, даже и там се усещаше пада на оборотите и значително по-тихата работа на двигателя!
Аз карам Туран, дизеларка, 105 кончета и на равен път слагам 6-тата именно около 100-те километра. Според борд-компа, моментния разход пада значително! Без претенции да съм абсолютно точен, но е нещо от рода на: от 6.2 l/h на 5-та, отива на 4.5-4.7 l/h на 6-та. И двигателят определено се размърква доволно!

- kok12
- Автомобил: Golf 4
- Двигател: ASZ
- Контакти:
Да се поправя, 6-та с 3000 сме на 180км/h
Извинявам се за неточната информация първоначално.
За макс скорост 240км/h
поздрави
За макс скорост 240км/h
поздрави
-
- Автомобил:
- Двигател:
kok12 написа:Да се поправя, 6-та с 3000 сме на 180км/h
За макс скорост 240км/h
поздрави
Това и да го видя няма да го повярвам (има нещо преправяно по колата или скоростомера е "крив" нещо)
-
- Автомобил:
- Двигател:
мойта печка 1.9 ASV-мотор на 5-та с 3000об беше точно на 135км/ч.сега бензиновата ми каручка на 6-та с 3000об. е точно на 130км/ч.щом бензинов мотор на 6-та с тия обороти е на тая скорост предполагам че печката тряяя да е минимум с 30-40 че и повече км/ч.отгоре.между другото при 110конйвите има два модела ск.кутии но незнам къде е разликата и дали при едната предавките не са по дълги.
-
- Автомобил:
- Двигател:
SACHO7803 написа:мойта печка 1.9 ASV-мотор на 5-та с 3000об беше точно на 135км/ч.сега бензиновата ми каручка на 6-та с 3000об. е точно на 130км/ч.щом бензинов мотор на 6-та с тия обороти е на тая скорост предполагам че печката тряяя да е минимум с 30-40 че и повече км/ч.отгоре.между другото при 110конйвите има два модела ск.кутии но незнам къде е разликата и дали при едната предавките не са по дълги.
На 90 коня мотора с 5 скорости на голф 3 и 4, както и на Ауди А3, на А3 и 110 коня мотора са 3000 оборота на 140. Сашо и твойта скоростна кутия явно е със същите предавателни числа била. На ARL е със същите като на ASZ на голф 4. Пак се върна във форума напоследък, Тойотите имат ли форум?

-
- Автомобил:
- Двигател:
на А3--110кс-монтират скоростни кутии с код DEA и EBF.при 90 конйовите монтират ебф-а плюс друти две разновидности а при голф 4 монтират още 2 разновидности плюс тия.явно във всяка от всички тия ск.кутии има по нещо изменено.но мойта на 101% на 3000об. беше точно със 135.засичал съм го до милиметър
абе имат форум ама.....скучен
явно нямат толкова проблеми.е па моя кенеф форума му е в магазина....поне следващите 3 години
един път ходих да ми проверят гумите
да са почуствам европеец
приемчика взе ключа и след 5 минути ми я върна с думите"господине..всичко е в норми...ако имате нужда от още нещо с удоволствие ще ви обслужим""
да са живи и здрави.поне автомивка да имаха безплатна

- Tedo-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
rocky написа:всеки сам си избира стила на каране, но това "малко над 100км/ч и на 6-та" е пълна глупост... днес го пробвах и моментния и средния разход от борда бяха на едно мнение на 5 до към 130 и 6-та след това...поне с такова впечатление оставам, на 6-та с 120-130 си е мъка за двигателя поне аз така го осещам
няма такова нещо! Явно нямаш много опит с дизели... или колата не е в ред...
Ако търсиш по-рязко ускорение, тогава (евентуално) може да го караш на 4-та или 5-та със 120... Иначе над 90-100кмч само 6-та! това са ти около 1800-1900об... 120-130 са ти 2500, а на 5-та са 3000!!! Дизелът не обича високи обороти... Разходът на 100% сигурност ти е по-висок на 5-та с 3000об отколкото на 6-та с 2500... Нали затова е 6-тата скорост - да не ти бучи мотора!
Когато поддържаш някаква скорост (например движение в колона), 6-та работи добре и при 80кмч... Като ще изпреварваш или просто набираш скорост, включваш 5-та... Познава се и по шума от двигателя...
Няма баир по нашите магистрали, на който да ми се е налагало да минавам на 5-та ск... освен ако ме засече някой...
-
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Само не знам защо сега е нужно да се учиме как се кара на 6 при положение че Германците са го написали в сервизната книжка доста ясно.Всеки шофер си има стил на каране и НИКОЙ не може да го убеди в нещо различно от неговото виждане на нещата.
- dragozow
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Понеже се прибирам от 500 км път мога да кажа впечатленията си от 6-тата скорост. Според борда колата е най-икономична при 100-120 км/ч на 6-та предавка, оборотите са 1700-1900/мин. На мен за толкова километри ми даде среден разход 5.5/100. Вероятно мога да го докарам и до 5-5.2/100. Колата е Голф Вариант 1.9TDI, 116HP, мотор AJM. Разхода е повече от приличен за комби. Не съм се надбягвал, но не съм и лазил по баирите. Тия които карат със 160-180 по магистралата ги пускам да си чупят главите.
- rocky
- Автомобил:
- Двигател:
че нямам опит много с дизелите нямам... така като чета мненията като се замисля наистина няма логика в това дето пиша... 

- flash
- Автомобил: Golf III GT TDI
- Двигател: 1z 1994
ето една полезна статия как да караме икономично TDI 
http://www.tdibg.com/index.php?option=c ... &Itemid=31

http://www.tdibg.com/index.php?option=c ... &Itemid=31
- Ugeorge
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
stenly_m написа:Аз си казах мнението как и кога колата ми гори най-икономично, и как го дават по книжка за най-икономично и при Митсубиши, и в автобилда по същият начин...а моята под 6/10 при условие че го дават 5-5,5 не е падала, а градско даже и на 10 си отива със спрян климатик без задръстване, така че се досети как си карам колата...това, че съм експериментирал, за да разбера кога колко гори колата и си карам в ограничението абсолютно по никакъв начин не ти подсказва за каква кола съм и още по-малко да ми казваш дали съм си взел грешната кола или не...и още повече как реши че една Ес Ди Ай-ка гори извън градско по-малко от едно Те Де И ?!? както и 1,8 и 1,8 т. Не ми се водят безсмислени спорове...отговорих на колегата и мисля, че всеки ще се съгласи с мен - при поддържане на постоянна скорост по равен път си цъкаш на най-високата предавка и си караш...това е

Много точно казано, аз мога да ви кажа как от личен опит че когато се кара с постоянна скорост трябва да се търсят най-ниските обороти(най-високата предавка). Аз дори Г2 1.3i я карах така в града след 40 си бях на 5та, просто няма смисъл да не съм, при ускорение задължително се връща на 3та или 4та. Не съм карал автомобил с 6 скорости и не мога да кажа над коя скорост няма смисъл да се връща 5та при изпреварване, но и при 80 да включиш 6та няма да сбъркаш ако си решил с 80 да караш това е.
Върни се в “Дизелови агрегати”