Странно не го бях карал една седмица и след като се качих установих че вече не работи, по точно работеше ми само на 4 максимално духане другите степени никакви ги нямаше .... е поработи още два дена само на 4 и спря и на него... проверил съм бушончето 30А здраво е дава контакт по таблото сичко е наред ....Някои разглобявал ли е самия вентилатор и къде се намира ако някой знае нещо нека каже ... може ли също така проблема да е в самия ключ врътката с 4-те степени ???
Благодаря предварително
Не ми работи духалката в купето на Г3
-
i3v3a3n
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Не ми работи духалката в купето на Г3
някой свалял ли е по някаква причина вентилатора за свеж въздух в голфа интересува ме съпротивленията за степените за духане къде са монтирани във вентилатора или при кюча в таблото
- suba
- Автомобил: AUDI А6
- Двигател: APS
Най вероятно ти е отишъл ключа колега или съпротивленията или и двете.Защото 4 степен не минава през тях а отива директно във вентилатора.
Значи въпросните съпротивления са на кутията на парното.За да стигнеш до тях трябва да свалиш кората под жабката и да проследиш жиците от вентилатора.Ако до тях идва напрежение а след тях не ,заначи са ти отишли съпротивленията.Ако няма ток до тях-ключът-врътката.
За инфо http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=6&t=151527
Значи въпросните съпротивления са на кутията на парното.За да стигнеш до тях трябва да свалиш кората под жабката и да проследиш жиците от вентилатора.Ако до тях идва напрежение а след тях не ,заначи са ти отишли съпротивленията.Ако няма ток до тях-ключът-врътката.
За инфо http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=6&t=151527
-
i3v3a3n
- Автомобил:
- Двигател:
Решено ... ако някой го интересува ето резултата..
Оказа се самия вентилатор за свеж въздух ,намира се точно над краката на пасажерската седалка от дясно... има една пласмасова кора маха се и над нея е самия вентилатор едно пласмасово кюмбе държи се на две рапидки и пласмасови щипки за 5 минути работа, самия двигадел от сякъде капсулован , аз поне не можах да го разглобя , отворих му колектора и махнах четките но не можах да извадя ротора самото витло перката не можах да извадя и се отказах... , оказа се че с годините и времето на работа върху двигатела и перката се беше отложил много фин черен прах , като сажди от въглен които бяха задръстили вентилатора въртеше се много трудно перката на ръка , затова се опитах да го почистя , но не успях добре щото не можах да го разглобя докрай , киснах го в нафта масло промивно ... поизчисти се малко , сега работи но издава по силен шум при работа, и при работа на 4-та степен закратко почва да ми мерише на риба в купето после се оправя , дърпа много ток , премигват лампичките на таблото при 4-та степен дори и на запален двигател като цяло е за смяна ... няма разбити лагери те са втулкови , просто е за хубаво прочистване но няма как да стане .....
Какъв ми беше проблема ... при задръстването на вентилатора с прах започнал да се върти по трудно и съответно дърпа повече ток , от това ми падаше често акумолатора при включен на 4-та степен и климатик не бях обърнал внимание че е от него ... по късно ми изгоряха степените 1-ва, 2-ра и 3-та , работеше само на 4-та , оказа се че е изгоряла една защита , термичен предпазител , който е запоен на съпротивленията за степените 10А/170 гр. Целзии ... тези съпротивления представляват една керамична плочка (общ корпус) от която излизат 3- 4 извода за съответните стойности , самата плочка е монтирана в дупката на вентилатора над него държи се за планка с едно винтче (по този начин при работа на 1,2,3 плочката се загрява и се самоохлажда от потока на въздуха за вентилатора) ... та аз шунтирах тази защита защото пак щеше да изгори ако я бях сменил, без да сменя вентилатора (това бушонче е запоено на самата плочка с резисторите) ... 4-тата степен е дебела жица която идва от ключа за степените и е директно към вентилатора , затова ми работеше само на 4-та степен , но след време изгоря и тя , стопи ми се бушона на таблото под краката за духалката той е 30А и захранва духалката , минава през ключа за степените , плочката със съпротивленията и вентилатора за въздух... тогава почнах да го правя , вентилатора беше вече съвсем клеясал.... та това е в общи линии сега го попрочистих малко и със шунтирането на защитата и без да се включва на 4-та степен работи добре , ако се включи на 4 мерише на риба закратко докато си развърти оборотите това става за около минута, затова не го включвам може пак да изгори 30А -вият предпазител... вентилатора е за смяна , трябва да търся някъде нов незнам дали ще намеря ... настаро не ми се взима ... няма смисъл според мен
Оказа се самия вентилатор за свеж въздух ,намира се точно над краката на пасажерската седалка от дясно... има една пласмасова кора маха се и над нея е самия вентилатор едно пласмасово кюмбе държи се на две рапидки и пласмасови щипки за 5 минути работа, самия двигадел от сякъде капсулован , аз поне не можах да го разглобя , отворих му колектора и махнах четките но не можах да извадя ротора самото витло перката не можах да извадя и се отказах... , оказа се че с годините и времето на работа върху двигатела и перката се беше отложил много фин черен прах , като сажди от въглен които бяха задръстили вентилатора въртеше се много трудно перката на ръка , затова се опитах да го почистя , но не успях добре щото не можах да го разглобя докрай , киснах го в нафта масло промивно ... поизчисти се малко , сега работи но издава по силен шум при работа, и при работа на 4-та степен закратко почва да ми мерише на риба в купето после се оправя , дърпа много ток , премигват лампичките на таблото при 4-та степен дори и на запален двигател като цяло е за смяна ... няма разбити лагери те са втулкови , просто е за хубаво прочистване но няма как да стане .....
Какъв ми беше проблема ... при задръстването на вентилатора с прах започнал да се върти по трудно и съответно дърпа повече ток , от това ми падаше често акумолатора при включен на 4-та степен и климатик не бях обърнал внимание че е от него ... по късно ми изгоряха степените 1-ва, 2-ра и 3-та , работеше само на 4-та , оказа се че е изгоряла една защита , термичен предпазител , който е запоен на съпротивленията за степените 10А/170 гр. Целзии ... тези съпротивления представляват една керамична плочка (общ корпус) от която излизат 3- 4 извода за съответните стойности , самата плочка е монтирана в дупката на вентилатора над него държи се за планка с едно винтче (по този начин при работа на 1,2,3 плочката се загрява и се самоохлажда от потока на въздуха за вентилатора) ... та аз шунтирах тази защита защото пак щеше да изгори ако я бях сменил, без да сменя вентилатора (това бушонче е запоено на самата плочка с резисторите) ... 4-тата степен е дебела жица която идва от ключа за степените и е директно към вентилатора , затова ми работеше само на 4-та степен , но след време изгоря и тя , стопи ми се бушона на таблото под краката за духалката той е 30А и захранва духалката , минава през ключа за степените , плочката със съпротивленията и вентилатора за въздух... тогава почнах да го правя , вентилатора беше вече съвсем клеясал.... та това е в общи линии сега го попрочистих малко и със шунтирането на защитата и без да се включва на 4-та степен работи добре , ако се включи на 4 мерише на риба закратко докато си развърти оборотите това става за около минута, затова не го включвам може пак да изгори 30А -вият предпазител... вентилатора е за смяна , трябва да търся някъде нов незнам дали ще намеря ... настаро не ми се взима ... няма смисъл според мен
-
emo-gar
- Автомобил:
- Двигател:
Напротив,това е едно от малкото неща които можеш да вземеш на старо.Простата причина е че можеш веднага да го провериш:пускаш му 12 волта и ако се върти(макс.скорост) без проблем-взимаш.Луфтовете вече ги знаеш какви не трябва да са,общия вид също
Колега можеш ли да обясниш като за някой който него е правил как се сваля вентилатора на парното? че моя се прецака и ще го сменям?
-
milenski_77
- Автомобил: Passat B7 variant
- Двигател: CFFB
Ако си без клима по следния начин:
Сваляш пластмасата под жабката(държи се на няколко винтчета) Под нея най-вдясно ти е вентилатора.
Би трябвало да има и една изолация, но по някога я нама.
Самия вентилатор се завърта обратно на часовниковата стрелка(все едно развиваш гайка) и излиза надолу.
Изключваш му буксата и си готов.
Сваляш пластмасата под жабката(държи се на няколко винтчета) Под нея най-вдясно ти е вентилатора.
Би трябвало да има и една изолация, но по някога я нама.
Самия вентилатор се завърта обратно на часовниковата стрелка(все едно развиваш гайка) и излиза надолу.
Изключваш му буксата и си готов.
S klimatik sym....6te mi obqsni6 li kakva e razlikata, az ne razbiram chestno kazano.
-
milenski_77
Ами щом си с климатик значи моторчето на парното не ти стои на същото място.
Немога да ти помогна с инструкция за сваляне, понеже моя голф е без клима.
Поразрови се в нета.
Поразрови се в нета.
- vw_Krasi_vw
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
milenski_77 написа:Ами щом си с климатик значи моторчето на парното не ти стои на същото място.
Поразрови се в нета.
Като не можеш да помогнеш не помагай!!!
-
milenski_77
vw_Krasi_vw написа:milenski_77 написа:Ами щом си с климатик значи моторчето на парното не ти стои на същото място.
Поразрови се в нета.
А каде стои, сигурно в багажника
![]()
![]()
![]()
Като не можеш да помогнеш не помагай!!!
Колега, а ти с какво по-точно помогна с тоя пост на колегата?
Преди 1 седмица свалях на моя голф таблото и сменях радяторче на парното, така че съм наясно къде кое стои, но също така съм гледал схеми на парното на голф с клима и без клима и мога да кажа със сигурност че на този с клима моторчето не стои на същото място като на този без клима.
Нито позицията му е същата нито ориентацията, така че немога да кажа по какъв начин се сваля тъй като незнам.
- kily
- Автомобил: VW Golf MK4
- Двигател: AKL
колега milenski_77,аз имам малко по-различен проблем с парното,даже когато врътката е на студено вкарва топъл въздух,все едно парното е включено,имаш ли някаква идея какъв може да е проблема?
- shockhead
- Автомобил:
- Двигател:
Проблема за топлото при изключено парно е от една клапа, която се регулира чрез жило от врътката за топло и студено. Може да е заседнала клапата а може да е скъсано жилото.
С отверка внимателно вадиш таблото с двете врътки. То се държи на щифтчета. Ще се учудя ако някое от тях не се счупи при демонтажа, но не е беда.Просто подпъхваш отверката и изтегляш навън. Там ще видиш жилата - провери ги. Ако не е от тях виж къде води жилото от врътката за топло и студено. Е това е клапата. Ще се оправиш - само механика.
С отверка внимателно вадиш таблото с двете врътки. То се държи на щифтчета. Ще се учудя ако някое от тях не се счупи при демонтажа, но не е беда.Просто подпъхваш отверката и изтегляш навън. Там ще видиш жилата - провери ги. Ако не е от тях виж къде води жилото от врътката за топло и студено. Е това е клапата. Ще се оправиш - само механика.
-
milenski_77
kily написа:колега milenski_77,аз имам малко по-различен проблем с парното,даже когато врътката е на студено вкарва топъл въздух,все едно парното е включено,имаш ли някаква идея какъв може да е проблема?
Може би проблема е в дунапрена с който са облепени клапите.
С времето изгаря и започва да пада.Познава се по парчетата които започват да излизат през духалките.
Като падне дунапрена на клапата се откриват едни доста големи дупки през които минава въздуха и така винаги минава и през радятора независимо дали е на студено или топло врътката.
За да се отстрани този проблем трябва да се свали парното и да се разглоби.След това се облепват клапите с нещо(моите ги облепих с гума) и се сглобява отново.
Работата си е доста и е добре да си подготвен предварително че има болтове на много скришни и гадни места.
Тук във форума имя тема със снимки за сваляне на таблото и парното.
- kily
- Автомобил: VW Golf MK4
- Двигател: AKL
мерси за отговорите,когато имам време ще проверя 
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”