Динамо - изгорял транзистор - решено

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
бат Димо
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Динамо - изгорял транзистор - решено

Мнениеот бат Димо » Вто 18 авг 2009 0:14

Преди ден след като запалих колата, изведнъж стрелките за километража и оборотите "умряха", светнаха всички лампи, но колата не загасна и продължи да се движи. Само няколко секунди по-късно всичко се оправи и продължих. Това го направи още няколко пъти в самото начало на пътуването. После не.
Днес след като я запалих стана същото нещо. Сметнох, че е бушон или кофти връзка или и аз не знам какво точно (ще трябва да проверявам във форума), но се оказа, че проблема вече е налице. По едно време се размириса на развалени яйца или ако трябва да бъда точен - на киселина от акумулатор. В началото не обърнах внимание, но след като отворих в последствие капака видях как от отдушника е изхвърляло киселина от акумулайзера. Обадих се на майстора ми, замерихме я, оказа се, че динамото презарежда - съответно - изгорял транзистор на динамото. Смяната е бърза и лесна - има си капаче, което се маха, после с болтче е хваната въпросната част, развива се, подменя се частта и по обратния път. Трябва да се изчака да изстинат тръбите на колектора - парят ;) . Цена на новия транзистор - 50 лв. Цена на ремонта - 20 лв. Можех и сам да си го направя, както и да потърся по-изгодна цена на транзисторчето, ама както се казва - друг път.
В последствие налях почти 750 гр. дестилирана вода в акумулатора.
Снимки за съжаление нямам, но всеки може да се порови и да види за какво става дума (ако има проблем де).

Потребителски аватар
passat_b5
Автомобил: Vw Passat b5 - Audi a4 b7
Двигател: 1.8T
Контакти:

Re: Динамо - изгорял транзистор - решено

Мнениеот passat_b5 » Съб 26 сеп 2009 23:59

Колега и аз имам маи саштия проблем , имам Пассат В5 и днес ми направи такава мизерия както си карах и ми запекаха стрелките на километража и на обортомера и за няколко секунди се оправят и после пак забиват на едно място и така после можи след 5 мин и пак саштото ,Какво може да е ?? 10x Предварително

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”