Днес си преинсталирах компа, обаче реших да направя една проба и за нещастие смених имената на хардовете ми С стана F, D стана С, Е стана D. Как да си възстановя имената без да си загубя инфото в тях?
Знам, че трябва да направя същата проба, обаче така не осъзнах какво точно направих.
Причината, поради която инсталирах компа беше, че снощи като гледах в нета ИЕ започна да забива все по често и по-често. Накрая ми писна. Рестартирах и ми излезе съобщение
NTLDR is missing
press Ctrl + alt + delete to restart.
Рестартирах няколко пъти дори и с ХР диска, но без преинсталация не се оправи. Каква е причината за това?
Преименуване на хард
Re: Преименуване на хард
groznika написа:
Отиваш на май компютър и даваш десен бутон. После избираш менидж. След това Диск менидж. Избираш си с мишката конкретния дял и даваш пак десен бутон. Чейнч диск летър и си готов
Благодаря за съдействието на groznika.
Първия и по-важен въпрос е готов остава втория.
Приемам идеи.
- quattro^^
- Автомобил: audi a6 c5
- Двигател: AJL
омазан ти е бил буутлоадер-а
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
http://www.michaelstevenstech.com/XPrepairinstall.htm
От форума на techbg:
От форума на techbg:
Накратко:
Слагате инсталационния диск на WindowsXP, влизате в "To repair a Windows XP installation using the Recovery Console, press R"
FIXMBR C:
FIXBOOT C:
COPY 'CDDrive':\I386\NTLDR C:\
COPY 'CDDrive':\I386\NTDETECT.COM C:\
ATTRIB -H -R -S C:\boot.ini
DEL C:\boot.ini
BootCfg /Rebuild
Опциите: /fastdetect /NoExecute=OptIn
Reboot
Поствам го, за да е достъпно за всички и да не се мъчат с преинсталация, при условие, че може да се мине и по-леко.
- KingoftheROAD
- Автомобил: VW Transporter T4 1995
- Двигател: ACU
- Контакти:
Можеш да заредиш партишън маджик от Hiren's BootCD и с него да си правиш каквото поискаш с дяловете. Кеф ти преименуване, кеф ти смяна на буквата, кеф ти преоразмеряване, кеф ти MBR fix i tn... И това бeз да инсталираш нищо на харда...
А след като промени системния дял - примерно ако не е С, а е D.... дали ще запали след това Windows-a?
- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:

- Gal
- Автомобил: МК7
- Двигател: DCYA 2018
как точно ще смени буквата на системния дял през мениджмънта никак не се сещам
а тва с рипеър-а...още по-голяма боза

- quattro^^
- Автомобил: audi a6 c5
- Двигател: AJL
Gal написа:как точно ще смени буквата на системния дял през мениджмънта никак не се сещам![]()
не е боза, ако имаш документация, лицензирани програми и куп другио важни файлове които ама изобщо не е на добре да изгубиш, както на мен ми се случи, бозата щи е в главата

- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
Gal написа:как точно ще смени буквата на системния дял през мениджмънта никак не се сещам![]()
Windows-a кръщава с буква "C" активния дял, а както знаем, харддисковете може да имат само един такъв. Когато смениш с някакъв партишън мениджър статуса на партишана на active, то и windows-а ще смени буквата му на "C"

- KingoftheROAD
- Автомобил: VW Transporter T4 1995
- Двигател: ACU
- Контакти:
Уно моменто сър. С въпросния партишън маджик съм успявал да създам черири(4) праймъри(Primery) дяла на един физически харддиск. Кат го пробвах за пети ми каза, че повече от четири праймъри дяла не можело да има. А за логически дялове няма такова ограничение...
Та въпросният Виндофс може да бъде инсталиран на всеки от тези праймъри дялове и на логически дялове също. Въпроса е да се оправи MBR-a за да може да пали от дяла на който се намира в момента. Или да му се смени буквата на С, и тогава с MBR fix. Смяната на буквата на системния през диск мениджмънта е станала вероятно с администраторски права, и след рестарт е станало омазването с MBR-a. Смяната на буквата на виндофския системен дял не затрива фаловете които се намират на него. Само формат може да направи това. Във въпросното Hiren's BootCD има няколко програмки с които може да се фиксва MBR-a. Според мен би трябвало да може да се подкара виндофса да пали от който и да е дял, и с каквато и да е буква. Има вариант и с рекавъри конзолата, пак от някое лайв СД. Boot loader-а също може да се бърника...
Копирането на системни файлове за какво се налага? С нортън гоуст не е проблем, но ще има два системни дяла !?!?!
Та въпросният Виндофс може да бъде инсталиран на всеки от тези праймъри дялове и на логически дялове също. Въпроса е да се оправи MBR-a за да може да пали от дяла на който се намира в момента. Или да му се смени буквата на С, и тогава с MBR fix. Смяната на буквата на системния през диск мениджмънта е станала вероятно с администраторски права, и след рестарт е станало омазването с MBR-a. Смяната на буквата на виндофския системен дял не затрива фаловете които се намират на него. Само формат може да направи това. Във въпросното Hiren's BootCD има няколко програмки с които може да се фиксва MBR-a. Според мен би трябвало да може да се подкара виндофса да пали от който и да е дял, и с каквато и да е буква. Има вариант и с рекавъри конзолата, пак от някое лайв СД. Boot loader-а също може да се бърника...
Копирането на системни файлове за какво се налага? С нортън гоуст не е проблем, но ще има два системни дяла !?!?!
- Gal
принципно може да маже колкото си иска и да си прави всякакви експерименти с неясен за него резултат
ще си поиграе с разни диск мениджъри, ше пообърка дяловете,после ше търси програми за възстановяване, накрая ше иде при Бай ЕдиСиКой,дето възстановява уж информация и от умрели дискове, примерно, ше му съдерат няколко кожи и ше се научи да не прави глупости
само се чудя на много хора защо не си правят архив, като имат толкова важни неща по дисковете,а се учат на тях
ще си поиграе с разни диск мениджъри, ше пообърка дяловете,после ше търси програми за възстановяване, накрая ше иде при Бай ЕдиСиКой,дето възстановява уж информация и от умрели дискове, примерно, ше му съдерат няколко кожи и ше се научи да не прави глупости

само се чудя на много хора защо не си правят архив, като имат толкова важни неща по дисковете,а се учат на тях
- Gal
quattro^^ написа:Gal написа:как точно ще смени буквата на системния дял през мениджмънта никак не се сещам![]()
не е боза, ако имаш документация, лицензирани програми и куп другио важни файлове които ама изобщо не е на добре да изгубиш, както на мен ми се случи, бозата щи е в главата...рипеър помага за временно възстановяване иначе не препоръчително много да караш след него, ама и това е относително, всичко зависи от конкретния проблем
в твоя случай-един image и архив
-
- Автомобил:
- Двигател:
Колега, ако си с XP се променя диска на който е инсталиран в boot.ini ръчно, два реда се пишат и си зарежда. Ама как точно се сменяше вече съм забравил. Потърси повече информация. 
То тия още са на 0 и 1 там.

То тия още са на 0 и 1 там.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”