От 2010 г. поскъпва Гражданската отговорност

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
emohrisstov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: От 2010 г. поскъпва Гражданската отговорност

Мнениеот emohrisstov » Сря 30 сеп 2009 13:41

Не знам това за рисковите групи как точно го изчислиха, но само ще кажа, че аз съм на 26 и съм в рисковата група, за 5 години каране нямам нито едно ПТП, а т'ва лято в Бургас един дърт тапак (в нерисковата група :screwy :evil: ) ми смачка колата и сега вече имам ПТП на сметката си, не по моя вина!
А разни дъртаци на по 70 години, които нито виждат, нито чуват те в коя група са? Те не са рискови изобщо нали?
А тия с десните волани в коя група са? В групата на десните волани сигурно :bishop
Поредната измислица да си пълнят гушите и да компенсират донякъде дефицита заради тъй наречената СИК (Световна Икономическа Криза)
Според мен тия рискови групи трябва да се изчисляват на база на това колко ПТП-та имаш по твоя вина на сметката, както го правят в "белите" държави.
Относно граждански, каско и т.н. се убедих, че и с тях и без тях, пак ядеш дървото, при всики положения 8)

p.s. А мангалите с каруците плащат ли Гражданска :?: Нали и те са участници в движението, кво ше стане ако заради некой Бай мангал се ударя някъде, кой ще ми поеме щетите? :не:

Последна промяна от emohrisstov на Сря 30 сеп 2009 13:59, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
kacarov_dupnitsa
Автомобил: Ауди А6
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kacarov_dupnitsa » Сря 30 сеп 2009 13:58

:horror: :horror: :horror:
Задължителната полица поскъпна до 100 лв. за година

300 евро трябва да стане задължителната автозастраховка "Гражданска отговорност". Това заяви председателят на Асоциацията на българските застрахователи и шеф на "Алианц България" Орлин Пенев пред Дарик радио. В момента средната цена на полицата се движи между 100 и 150 евро при различните компании, съобщи той. Застрахователите обаче са убедени, че цената на "Гражданска отговорност" трябва да расте, защото през последните две години компаниите търпят сериозни загуби. И не за първи път се споменава сумата от 300 евро, колкото струва застраховката в Европа.
За година цената на "Гражданска отговорност" поскъпна от 20 до 100 лв. при различните компании. Докато през миналата година за кола с двигател 1600 кубика полицата можеше да се намери за около 130 лв., в момента същата застраховка започва от 164 лв., а в някои компании надхвърля 250 лв. За най-ниския клас коли с двигатели до 1300 кубика цената преди година тръгваше от 120 лв., а сега най-евтината е над 150 лв. А в някои компании дори достига близо 200 лв. За мощните джипове "Гражданска отговорност" миналата година можеше да се намери и под 200 лв., сега тарифите при някои компании надхвърлят 300 лв.
Не е ясно с какви мотиви вдигат тарифите в условията на криза, когато цените на колите падат, а заплатите са в застой, коментират наблюдатели на пазара. От друга страна, пък високите цени принуждават много хора да карат без полица, а така приходите в бранша падат. Наред с това ударените в катастрофа често получават по-малко пари от застрахователя си, отколкото реално струва ремонтът на автомобила.
Цената у нас сега е ниска, а стойността на изплатените щети расте, обясняват от бранша. От 1 януари лимитите по "Гражданска отговорност" се увеличават, което означава още по-големи разходи за нас, мотивират се за исканото поскъпване те. До Нова година максималната сума, която ще трябва да плати компанията за едно пострадало лице при катастрофа, е 700 хил. лв., а след това скача на 1 млн. лв. В същото време застраховката важи и на територията Европейския съюз, а там има държави като Франция например, където обезщетението няма лимит. Така може да се наложи дружеството да плати милиони, а да е получило само 150 лв. за покриването на този риск, обясняват от компаниите.
Абсурдно е да плащам 600 лв. застраховка. Това е най-често реакцията на шофьорите. Колите у нас се увеличават всеки ден, а това означава повече приходи за застрахователите. А и автомобилите, които караме, струват по 1000-2000 лв. Като прибавим и данъци, годишен технически преглед, винетки и т.н., излиза, че всяка година ще трябва да плащаме колкото сме дали за самото возило. Редно ли е застраховката да е толкова скъпа, питат се водачите.
Екип на "Стандарт"

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Сря 30 сеп 2009 13:59

лелей,най-накрая ще стане почистването на стари коли май :?

Потребителски аватар
npachovski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот npachovski » Сря 30 сеп 2009 14:01

Когато се примириш всичко е много по-лесно :beer

Потребителски аватар
emohrisstov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот emohrisstov » Сря 30 сеп 2009 14:03

kacarov_dupnitsa написа:И не за първи път се споменава сумата от 300 евро, колкото струва застраховката в Европа.

Абе тия малумни ли са? Кога ше разберат, че тук не е Европа!!!
Кое ни е европейското? Пътищата ли? Колите ли? Полицията ли? Законите ли? Маркировката ли? Шофиорите ли? КОЕ :?:
Стига с тая Европа, много сме далеч от нея, ама много!
Да вдигат зелените карти, за автомобили, които се движат по Европейските пътища!

Потребителски аватар
kacarov_dupnitsa
Автомобил: Ауди А6
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kacarov_dupnitsa » Сря 30 сеп 2009 14:06

каква европа ни не сме окончателно в ЕС до колкото знам като излаза от нас сутрин не карам над 3-а скорост защото пътя е ''много добър'' направо е .... :horror: за това ли си купувам и винетка и плащам гражданската и ПЪТЕН данък тая година 2-пъти изправям джанти и съм сигорен че не съм единствения от форума :oops: нека направят гражданската и 1000 евро ама да взимаме по 5000 евро заплати

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Сря 30 сеп 2009 14:08

emohrisstov написа:
kacarov_dupnitsa написа:И не за първи път се споменава сумата от 300 евро, колкото струва застраховката в Европа.

Абе тия малумни ли са? Кога ше разберат, че тук не е Европа!!!
Кое ни е европейското? Пътищата ли? Колите ли? Полицията ли? Законите ли? Маркировката ли? Шофиорите ли? КОЕ :?:
Стига с тая Европа, много сме далеч от нея, ама много!
Да вдигат зелените карти, за автомобили, които се движат по Европейските пътища!

МЕРАЦИТЕ :mrgreen: :mrgreen:

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Сря 30 сеп 2009 14:14

Zeroday написа:
bobidi написа:
Zeroday написа:Колеги хранилката ще е ясна, нека сега да видиме, някой знае ли за какво точно служи гражданската ?! В какви случай тя върши работа и какво точно прави ?
И някой до сега ползвал ли си и е правата по нея !? А някой да е опитвал ?

Ако имаш каско, и не си виновен при проишествието, твоята компания си взима парите от компанията на виновният по гражданска. Ако нямаш каско и отидеш при застрахователя на другия по гражданска в общият случай взимаш някакви пари, но те докъде стигат е отделен въпрос.

Не е отделен въпрос защото, не съм чул човек дето не е виновен и да е получил нещо от "гражданската". И просто се чудя за какво е ?

Е аз съм взимал пари по гражданска затова го и пиша. Виновният няма да вземе нищо от никъде, ако няма каско.

Потребителски аватар
zdravko_dimitrov1986
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_dimitrov1986 » Сря 30 сеп 2009 14:33

И аз съм така - за 5 години нито едно произшествие, нито един акт, нито една точица взета.
И какво вместо да ме поощрят - те ще ми съдерат кожата.
Да ама не е честно.
А пък имам чувството, че Дженерали са най-големите кожодери он всички.
За сцупено предно стъкло/ всъщност то не е счупено, но врътнахме една далавера/ ми изплатиха 119лв. Според мен е малко.
Поздрави.

Потребителски аватар
filipov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот filipov » Сря 30 сеп 2009 14:38

zdravko_dimitrov1986 написа:За сцупено предно стъкло/ всъщност то не е счупено, но врътнахме една далавера/ ми изплатиха 119лв. Според мен е малко.
Поздрави.

Точно заради такива далавери ще вдигнат цените на застраховките. Не се сърди после, че са те сложили в рискова група.

Потребителски аватар
zdravko_dimitrov1986
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_dimitrov1986 » Сря 30 сеп 2009 14:47

Стъклото има две люспи - така че трябва да се смени.
Далаверата не е много голяма, а и не съм и аз виновника.

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Сря 30 сеп 2009 15:04

filipov написа:
zdravko_dimitrov1986 написа:За сцупено предно стъкло/ всъщност то не е счупено, но врътнахме една далавера/ ми изплатиха 119лв. Според мен е малко.
Поздрави.

Точно заради такива далавери ще вдигнат цените на застраховките. Не се сърди после, че са те сложили в рискова група.

Как да не ги въртиш застрахователите като са ебалници всичките.И на мен ми се счупи предното стъкло от камъче и ми платиха 137лв при положение че новото струва 901лв.Кажи как после човек да не ги лъже?А за гражданската всичките ревът че са на загуба от нея а после се чудят какви промоции да измислят.Няма нормален търговец който да продава нещо на загуба та чак и печено пиле да ти дава че си направил застраховката в неговата компания.Те си лапкат кинти а за нас остава да си мрънкаме.

Потребителски аватар
xalerrelax
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот xalerrelax » Сря 30 сеп 2009 15:10

предната ми застраховка ГО беше сключена в уника и бях приятно изненадан от фирмата след като един паляк ме блсъна.а за щетите които имах по колата-парите които ми приведоха бяха в повечко :)

Потребителски аватар
kok12
Автомобил: Golf 4
Двигател: ASZ
Контакти:

Мнениеот kok12 » Сря 30 сеп 2009 15:12

Че то сега евтина ли е ?

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Сря 30 сеп 2009 15:47

LILO&STICH написа:лелей,най-накрая ще стане почистването на стари коли май :?

няма
ще стане ощ епо-страшно пак ще се кара масово без ГО, което е меко казано опасно

Върни се в “ОФФ-Топик - други”