Има ли ефект от метрото?

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Re: Има ли ефект от метрото?

Мнениеот hooligan_sk » Пон 28 сеп 2009 17:05

Да поясня за колегите от други квартали! Метро в Младост няма, има в Младост 1, 1А също е на пеш разстояние... 2/3 от младост нямат метро още такаче като добавим и хората от дружба за сега метрото трудно ще разреди Цариградско :)

Потребителски аватар
BeckoTDI
Автомобил: VW Touareg-Audi Coupe-VW Golf 3
Двигател: BPE-ABK-AAZ

Мнениеот BeckoTDI » Сря 30 сеп 2009 1:05

Май има.. днес 17:45 по Цариградско посока центъра доста бързичко минах!!! Супер удобство е метрото стига да ти е по път, аз бих го ползвал в натоварените часове стига да имам път по неговия маршрут и добре, че ми е близко и ще отида пеша до него ако ми се наложи, защото не смятам, че има хубави паркинги да отидеш с колата до метростанцията.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Сря 30 сеп 2009 13:52

Според мен облекчаване на трафика трябва да се търси от и към Младост. Люлин има метро от доста време и чудеса от храброст не трябва да се очакват, особено що се касае до хората, които работят в центъра. Те и до сега ползваха метрото до там. Евентуално може да има полза за хора, които живеят в Люлин, а работят в Младост. Като се има предвид обаче трафика до сега и липсата на метро, едва ли са толкова много хората, които са на такава работа, налагаща се да пътуват през целия град, и които сега ще заменят автомобила с метрото.

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Сря 30 сеп 2009 14:57

Облекчение има. Както някои колеги по-горе отбелязаха - по-отчетливо в останалата част от градския транспорт.
Да не говорим за удобството, което създава: не хващаш задръствания; не мислиш за паркиране; финансовата гледна точка и т.н.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Сря 30 сеп 2009 20:03

За финансовата гледна точка е въпрос на разход. Ако пътувате двама или трима души в автомобила, е по-евтино от метрото, особено на къси дистанции от 3 - 5 км. При разход от 8/100, за 5 км са 0.4 литра. При цена на дизела 1.79, са 72 стотинки. Дори за един човек излиза по-евтино. С тази разлика, че не се бутате по МГТ. Дори да се включат ГО, каско и други разходи, сметката пак излиза, особено ако в автомобила пътуват двама души. Например аз живея на около 3.4 км от работа. По пътя са детската градина на малкия и работата на съпругата. Е, ако трябва да слизам, да се качвам за малкия, да не говорим колко по-рано ще трябва да излизам и колко ще вървя, което при лошо време с малко дете хич не е идея. На този етап метрото не може да ме спечели.

Потребителски аватар
zloby3400
Автомобил: Golf III
Двигател: AEK 1996
Контакти:

Мнениеот zloby3400 » Сря 30 сеп 2009 20:34

Мисля че тепърва ще се оцени реално ползата от метрото, особено в зимния сезон.

Потребителски аватар
Bobi_S13
Der Polizist
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот Bobi_S13 » Сря 30 сеп 2009 23:11

такамммм... колата е от началото на септември пред блока щом се отнася за пътуване за и от работа.
От както го има метрото всяка божа сутрин: на спирката чакам 113(автобус) и после на метрото до Константин Величков от там 3мин. до работата - родих се. А на връщане от Младост 1 до Младост 4 пеша - за раздвижване

равносметка:
сутрин 8ч
10мин чакане на автобус + 16мин. Младост - Кн. Величков = 26мин отиване на работа
вечер
18ч
16мин. Кн.Величков - Младост + чакане на автобус 10-20мин. = 36мин.
но аз ходя пеша и ми отнема около 1ч. всичко, но пеша не съм ходил от както имам колата и мога да кажа че се чувствам екстра ;)

ами както писах и по-горе РОДИХ СЕ! няма задръстване, не се чудя кой кога ще ми дойде на гости в колата. Икономия на средства и т.н. мога да кажа само положителни неща.
Забравих за ходенето на работа с колата!
не е срамно в Градския Транспорт!

1лв. билет за рейса
1лв. билет за метрото
да не си късаш нервите в хубавия трафик - безценно

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 01 окт 2009 9:11

Ти па, вземи си карта, ще ти е по-евтино, или един билет за две пътувания - с метро и друг транспрот - излиза доста по-изгодно.

Иначе аз си направих труда да сметна на бързо разходите за автомобила, който карам /за сега/. Трябва да се има предвид, че става въпрос за първата година на чисто нов автомобил на стойност 56 000 лева, с лизингови вноски от 970,27 лева на месец и каско от около 3000 лева /което на втората година пада с около 30 %/.

Изображение

Всеки може да си направи една такава таблица за основните разходи по автомобила, като за автомобили, които не са нови на мястото на вноски може би трябва да се включат разходите за поддръжка. Вече ако и те са на изплащане или с кредит, трябва да се добави нова графа.
Реално, тъй като аз плащам единствено горивото и винетката, за мен разходът е около 18 стотинки на километър, като включа автомивките, наем на гараж и т.н. При среден пробег на ден от около общо 20 км градско, не виждам как ще се реша да пътувам с метрото, при условие, че съпругата ми и малкия сме в една посока като детска градина и работа.

Потребителски аватар
Bobi_S13
Der Polizist

Мнениеот Bobi_S13 » Чет 01 окт 2009 9:25

много прост е моя разход
само гориво - 30лв на седмица х 4 = 120лв. (пробега отиване и връщане от работа ми е 30км)
метро - 78лв на месец без карта иначе с карта - 40-50лв.
без да броиме другите разходи ви е ясно за какво иде реч и колко по-изгодно ми е с метрото

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 01 окт 2009 9:46

Напълно си прав, но се возиш сам и разстоянието е голямо. При повече от един човек в колата и по-къси разстояния метрото дори може да излезе по-неизгодно в ценово отношение.

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Чет 01 окт 2009 9:49

Добри според мен трябва да сложиш още една графа наречена ОБЕЗЦЕНЯВАНЕ, едно 40% процента. Естествено, че в ситуация с дете на детска градина и една посока с работа колата е по-добрата алтернатива, единствено заради детето. Друг е въпроса, че ако работното ми място е 3-4 километра от мястото където живея (както каза в твоя случай) аз лично бих избрал варианта пеш, в който разходите биха се свели евентуално единствено до крем за стави след време.
Времевата и финансова полза от метрото е факт, въпроса е дали се използва пълноценно.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 01 окт 2009 9:57

Обезценяването е съществен факт при новите автомобили, при малко употребяваните намалява, при много употребяваните е несъществен. Там прераства в разходи за поддръжка, въпреки, че един добре поддържан автомобил няма да изненада с кой знае какви разходи. Вариантите пеш ги изключвам със сигурност, тъй като рискът от асматични пристъпи поради "чистия" въздух и рискът за живота, поради "спазващите правилата кадърни шофьори" са нещо, което не бих искал да поемам.

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Чет 01 окт 2009 10:03

Еми аз от как го пуснаха до стадиона, съм забравил кво е кола бате... Едната спирка е на 20 метра от градината на сина ми (където искам не искам ходя всяка сутрин..) Качвам се. След 15 минути съм на Орлов мост (пробвай с кола от Люлин до Орлов мост заколко време идеш). На орлов мост си слагам слушалките, паля цигара и тръгвам през Борисовата градина. След 10 минути съм в офиса си. СУмарно с мотаенето - 30 минути. С кола под 60 минути трудно го правя. Другата далавера е, че не се занимавам с идиоти по улиците, никой не ми свири, никой не ме псува, не си опъвам нервите до краен предел и отивам на работа спокоен, а не изнервен

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 01 окт 2009 10:12

Скуба, ти говориш за идеалния вариант, при който ходиш пеш от вас до градината, до която метрото е в близост, след това слизаш и ходиш 10 минути през Борисовата градина. На всеки пожелавам такъв маршрут :wink: При който напълно обяснимо, изгодно и каквото се сетиш е да ходиш с метрото.
Като цяло полза от метрото има, просто за мен не се връзва.
П.П: Иначе аз до Орлов мост /там е личния лекар на малкия/ стигам за 15-20 минути от нас, ама не е същото.

Потребителски аватар
Bobi_S13
Der Polizist

Мнениеот Bobi_S13 » Чет 01 окт 2009 10:14

Дам Добри прав си за това, попринцип не се возех сам, но само аз си плащах горивото така че все тая.

Роси, за сега по мои лични наблюдения, не се използва пълноценно
рейсовете се изпразниха, но не намаля трафика на автомобили...
не напразно ще закриват 2-ве автобусни линий в Младост

като гледам от автобуса трафика от Младост 4 до Младост 1 е по-голям и от преди, защото явно има хора които си мислят, че като е пуснато метрото и трафика е намалял могат спокойно да си ходят с колите...но все пак има и затворена улица!
за Цариградско нека кажат другите колеги от един месец незнам и не искам да знам какво се случва там.

Миналата събота бях с колата и попаднах в некво задръстване 20мин. на едно място. Бях забравил колко е гадно да висиш като прани гащи.

Върни се в “Пътеводител”