Колко струва да притежаваш автомобил

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
skotis
Автомобил: VW Golf IV 1.8T GTI
Двигател: AGU

Re: Колко струва да притежаваш автомобил

Мнениеот skotis » Вто 29 сеп 2009 0:34

Освен това в колата можеш да спиш, а спи в таксито!
Също така не се смята риска от джебчийсто в рейса, метрото и маршрутката, а там има хора, които това работят - един път да ти откраднат телефон за 1000 лв и веднъж заплатата за месеца и тогава доста драматично се променят сметките.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Вто 29 сеп 2009 16:41

hooligans написа:а оди зариби неква кифла с такси...

Е разби ме с този анализ Изображение
Съгласен съм, но и не мисля, че ще зарибиш някоя кифла с 15-годишен голф

Относно сметките - има неща, които няма как да сметнеш. Колко струва възможността да отидеш с близки хора за 2-3-7 дни някъде, колко струва да закараш веднага близък човек в болницата (щото знам какво е да взимам такси посред нощ, за да не умре баща ми, понеже Бърза помощ е като водното конче - нито е конче, нито плува) - тия работи са неизмерими.

Последна промяна от maxpayne на Вто 29 сеп 2009 20:36, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Един
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Един » Вто 29 сеп 2009 20:13

maxpayne написа:Съгласен съм, но и не мисля, че ще зарибиш някоя кифла с 15-годишен голф

Що да не зарибиш - за всеки голф си има пътници :)
Пък и работата не е в техническите характеристики на колата, а в положението че си собственик на движим имот.

Потребителски аватар
Милослав
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Милослав » Сря 30 сеп 2009 10:49

olele39 написа:
Милослав написа:Ауууу - е това е болен мозък.
Никога да не си купува кола тоз ...

Що бе, колега Жоли? За мене беше много интересна крайната себестойност на километър. Моята работа изисква често да правя подобни сметки, само че наум и за броени секунди.Резултатите са учудващо блики.
И веднага се сещам: "По-ефтино е да хванеш 100 прост*тутки, отколкото една съпруга!"

Не мога да повярвам че смяташ колко ти излиза на километър.
Не мога да повярвам и че някой го прави изобщо.

В противен случай, до вчера тоя дето го е писал това е хранил кон.
Щом можеш да си купиш кола, значи трябва да можеш да я храниш. Ако ли не я караш по-малко - това е философията на част от едно малко по-старо поколение, хората - неделни шофьори.

Аз лично си правя проста сметка, каква е цената на колата, като тя не трябва да надвишава 5 заплати. Гледам каква е поддръжката на даден автомобил и какво е мнението за тази кола на хора, имащи такава. Досещай се че не гледам примерно акцизни коли и т.н. Но това да седна да смятам колко литра на километър ми излиза и колко стотинки... Човече, колата е необходимост в белия свят, като мобилния ти. Хората работят на километри от дома си - излез малко от обръча.

Потребителски аватар
olele39
Автомобил: Sharan
Двигател: AUY 4motion

Мнениеот olele39 » Сря 30 сеп 2009 19:46

Милославе, Написъл съм, че работата ми изисква бързо и наум да изчислявам цена на километър. Според типа на превазното средство, маршрута и още няколко фактора. Резултатът го включвам в крайната цена, която заплаща клиентът ми. /е, не винаги/ Учудих се, че резултатите за километър са доста близки до моите. Въпреки, че аз ги смятам по друг способ. И не виждам нищо лошо в това да мога да са обосновя за всеки лев в сметката на даден клиент. Обратното би било аматьорщина.
Така че колега, размислите за коне, неделни шофьори, мобилни телефони, обръчи и взаимовръзките между тях ги отдавам на младежка прибързаност.

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Сря 30 сеп 2009 23:15

Не мога да повярвам, че има хора, които ползват колите си не само в свободното време, а и за ходене на работа, и не смятат колко им ляга колата на км / на месец или на каквато друга мерна единица за единица време искате...Просто явно имате много пари, и не ви прави впечатление...Или карате прекалено малко, и не можете да го усетите...

За миналата година имам приблизително 60к км изминати, път до работа и лични км, и не работя като куриер/такси или подобно. Значи за 2 години имам (при 120к общо)

3 чифта гуми (по 40к км на чифт),
1 смяна на ремък
8 пъти масло (ако го сменям на точни интервали)
8 пъти по 3 филтъра (маслен / въздушен / клима)
3 пъти инспекция на газовата (на 25к / 75к / 120к)

Както се вижда, не са лев или два. Отделно когато човек кара в такива диапазони, си има данъчни облекчения, които не са малки, отделно обезценката е зверска, и прочие, и прочие...

Ако трябва да сметнем как го правят в "белите страни", както спомена колега по-горе, то трябва дори да се смята времето, което се прекарва в шофиране, и да се начислява заплата на час по часове каране, за да се иде на обект или подобно...Само така в "белите страни" може да излезе сметката, ако сте елетротехници по домовете или подобни професии...Всички имат такса "идване"...Само защото колата е скъпа и времето е пари, което те си прекарват в шофиране вместо да ремонтират "в магазин"...

Така че от моя ограничен поглед дори сметката от блога е леко повърхностна, може да се разшири, ако човек има време и желание...

А за всички, дето пишат "тоя е луд": Явно за вас колата не е още необходимост, а само удоволствие за "рутене на мацки".

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 01 окт 2009 9:17

Аз си направих труда да сметна на бързо разходите за автомобила, който карам /за сега/, не бях го правил. Трябва да се има предвид, че става въпрос за първата година на чисто нов автомобил на стойност 56 000 лева, с лизингови вноски от 970,27 лева на месец и каско от около 3000 лева /което на втората година пада с около 30 %/. Същият е собственост на фирма и се ползва данъчен кредит, но с оглед прегледността и факта, че повечето хора управляват собствени автомобили, записани на физически лица и нямат право на това, не съм го взел предвид при изчисленията.

Изображение

Всеки може да си направи една такава таблица за основните разходи по автомобила, като за автомобили, които не са нови на мястото на вноски може би трябва да се включат разходите за поддръжка. Вече ако и те са на изплащане или с кредит, трябва да се добави нова графа. В конкретния случай, притежаването на нов автомобил на такава стойност струва около 1 650 лева на месец за първата година, и по-малко за всяка следваща. След отпадане на гаранцията трябва да се имат предвид и евентуалните посещения в сервиза.

Държа да отбележа, че аз плащам само горивото и винетката, което автоматично свежда моя разход на километър до 18 стотинки, като в него са включени автомивки, наем на гараж и други дребни разходи. Изводът е, че най-хубавият автомобил е новият служебен mhihi

Потребителски аватар
Garion
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Garion » Чет 01 окт 2009 9:21

Чудомир написа:Не мога да повярвам, че има хора, които ползват колите си не само в свободното време, а и за ходене на работа, и не смятат колко им ляга колата на км / на месец или на каквато друга мерна единица за единица време искате...Просто явно имате много пари, и не ви прави впечатление...Или карате прекалено малко, и не можете да го усетите...

За миналата година имам приблизително 60к км изминати, път до работа и лични км, и не работя като куриер/такси или подобно. Значи за 2 години имам (при 120к общо)

3 чифта гуми (по 40к км на чифт),
1 смяна на ремък
8 пъти масло (ако го сменям на точни интервали)
8 пъти по 3 филтъра (маслен / въздушен / клима)
3 пъти инспекция на газовата (на 25к / 75к / 120к)

Както се вижда, не са лев или два. Отделно когато човек кара в такива диапазони, си има данъчни облекчения, които не са малки, отделно обезценката е зверска, и прочие, и прочие...

Ако трябва да сметнем как го правят в "белите страни", както спомена колега по-горе, то трябва дори да се смята времето, което се прекарва в шофиране, и да се начислява заплата на час по часове каране, за да се иде на обект или подобно...Само така в "белите страни" може да излезе сметката, ако сте елетротехници по домовете или подобни професии...Всички имат такса "идване"...Само защото колата е скъпа и времето е пари, което те си прекарват в шофиране вместо да ремонтират "в магазин"...

Така че от моя ограничен поглед дори сметката от блога е леко повърхностна, може да се разшири, ако човек има време и желание...

А за всички, дето пишат "тоя е луд": Явно за вас колата не е още необходимост, а само удоволствие за "рутене на мацки".

Колега, то е ясно, че всички които са си купили коли са си направили сметката колко ще им излиза на месец,
колко пари могат да отделят за бензин/ремонти/такси... ама тоя изби рибата просто

Виждам, че караш доста, така че няма да те упреквам, че си правиш сметката - в това лошо няма и аз като карах по 50к на година сметнах, че няма да ме бъде на бензин и сложих газ, но такива тънки сметки никога,
НИКОГА не съм правил, няма и да правя. В момента карам по малко - макс 20к на година и да ти кажа - да изобщо не ми пука колко бензин сипвам, колко пари давам за ремонти и такси. Като трябва да се смени нещо го сменям - не е приятно, но за това пък винаги мога да отида където си поискам, когато си поискам и най-важното ще отида до там С КЕФ щото си карам колата, която ме кефи, щото няма да се блъскам по рейсове,
щото мога да спра винаги да хапна/спа/е**, щото мога да си закарам приателката до тях... и още много причини мога да ти изреда.

Айде кажи ми сега къде ще отиде сичкия кеф, ако постоянно мисля колко пари ще ми излезне тва пътуване, колко бензин трябва да сипя, по пътя да карам с 60 щото така е Економично разбираш ли...

Тва не е живот според мен ;) И пак казвам, лошо няма да си правиш сметките така че да ти излизат, ама като е толкова зле човека с парите - да не кара кола.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 01 окт 2009 9:29

Има смисъл от написаното, но според мен следенето на разходите на трябва да се превръща във фикс идея. Добре е човек да си прави сметката, но да мисли постоянно за това - наистина се губи удоволствието. И честно да ви кажа, никога, ама никога до сега не съм си правил точна сметка колко ще ми бъдат разходите по притежаването, управлението и поддръжката на един автомобил, преди да го купя. Не че парите ми извират от крачолите. Просто "на око" преценявам и това е.

Ето и една таблица, която направих за употребяван автомобил на около 4-5 години, закупен с кредит. Заложил съм около 2000 лева на година за обслужване, което според мен е предостатъчно, както и вноски от 200 лева на месец.

Изображение

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Чет 01 окт 2009 10:28

Добрине, забравил си да заложиш и амортизацията на колата.
Демек обезценката :D

то е ясно че не излиза евтино, ама то и да живееш не е евтино.
Най- евтино е да се гръмнем.
Ама не го правим нали? :D

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 01 окт 2009 11:29

Това с амортизацията не съм го сложил, тъй като не съм заложил цената на автомобила. Освен това, при различните видове возила ефектът на амортизацията е различен. Освен това, при различните хора ефектът е различен. Ако купиш изгодно автомобил и го продадеш изгодно, амортизацията е равна на 0, или дори може да си на печалба. Поне при мен до сега /почти/ винаги е било така - или съм на печалба, или не съм загубил нищо.

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Чет 01 окт 2009 13:36

Е ти си късметлия, но в общия случай амортизацията е сериозен финансов минус за който ги смята тия работи.

Аз обаче смятам че си е чиста параноя човек да е толкова подробен и пресметлив. Все пак колата е удобство, то иначе е ясно че с автобуса е по-евтино.
Има две прости правила за мен
1. колата да струва до 6 месечни заплати
2. годишните разходи за гориво, обслужване и застраховки да са до 10 % от годишните доходи.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 01 окт 2009 18:43

Забравих да добавя, но при автомобилът на лизинг, амортизацията на практика е включена във вноските.
Обяснявам - ако се закупи автомобил на лизинг, който дава право на ползване на данъчен кредит, то първоначалната вноска се връща веднага, тъй като се издава фактура за цялата стойност на автомобила с ДДС. Веднага се ползва данъчен кредит от фирмата-лизингополучател и на практика първоначална вноска все едно няма. След това да речем пет години вноски и автомобилът става собственост на лизингополучателят, а има със сигурност остатъчна стойност, на която може да бъде реализиран. И след това нов автомобил по същата схема. :wink:

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Чет 01 окт 2009 19:48

Само че като го продадеш на остатъчната стойност ще трябва малко ДДС да се внесе.

Последна промяна от dobrin на Чет 01 окт 2009 20:04, променено общо 1 път.
Причина: Няма нужда от цитат на предходно мнение.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 01 окт 2009 20:04

Евентуално :wink: А пък както вече писах, пръвоначалната вноска на практика я няма след възстановяване първоначално.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”