Смяна на накладки голф4

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Re: Смяна на накладки голф4

Мнениеот Haralampi » Съб 03 окт 2009 22:54

morfei1 написа:Бе сигурно е така ма да сте видели WRC пилот да използва ESP или ABS, било то за по-добро спиране или за по-добра стабилност? .....а как карат само, на границите на възможното, а понякога и отвъд него.

4WD, кола в перфектно техническо състояние, умения и много практика :wink:

Ти колата си и уменията си с WRC ли сравняваш?? A и ти ли караш със двоен колан, каска и протектори? Ми махни и AirBag-овете тогава... за кво са ти... :не: Сам каза, че не би пестил пари за сигурност на пътя... и си напълно прав.

Всички нови леки автомобили произвеждани в Европейския Съюз от ноември 2011 г. трябва да имат Електронна система за стабилност (ESP).

Решението е на Европейския парламент. Съгласно това правило, което трябва да бъде одобрено и от Съвета на министрите, ESP ще бъде задължително за всички продавани в Съюза автомобили от ноември 2014 г.

ESP може да предотврати до 80% от всички инциденти предизвикани от поднасяне на автомобила”, казва Вернер Щрут (Werner Struth), президент на Отдела за системи контролиращи шасито при Bosch. „След колана за безопасност, тази система се явява най-важна за безопасността на пътниците в колата”, казва Щрут.

Решението системата ESP да бъде задължителна за новите автомобили в ЕС е част от по-обширна програма, която ЕС планира да приложи за да повиши безопасността по пътищата и да намали разхода на гориво.

Освен системата ESP, скоро в ЕС ще станат задължителни и системи като тези предупреждаващи водача за непреднамерено напускане на лентата за движение или за включване на аварийните светлини при рязко спиране.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Съб 03 окт 2009 23:02

Тогава, може ли да се каже, че всички тези системи за сигурност, са по скоро за по-млади и неопитни шофьори?

Има го и другия момент.... и той не е рядък случай, колкото повече системи за сигурност има в една кола, толкова повече шофьора се отпуска при каране и започва да се мисли за безсмъртен и стават фаловете.

@Haralampi, чакай сега не се пали. Да казах го, но виждам ефекта от тях всеки път когато натискам спирачки. Карал съм нормални коли с ЕSP и досега не ми се е наложило да ползвам системата. Несмятам че един компютър, може да мисли по-добре от мен, а това в което се убедих е че най-сигурната система е правилната преценка и в много редки случай късмет, ма това, че си реагирал адекватно в дадена ситуация не е късмет, а опит.

Днес се возих в Порше GT2, еми тази кола определено има нужда от такава система, понеже неможе да тръгне, а ако успееш да тръгнеш, дрифтиш постояно, ако е без нея.

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Съб 03 окт 2009 23:38

Типичния пример е със спирачките. Който е карал кола с гадни спирачки (като мен) дори сега да кара кола с добри спирачки си пази дистанция и спира от рано. Много хора, карали само "модерни" коли не пазят никаква дистанция. Т.е разчитат вместо на себе си, на една камара датчици и т.н, които на 10-15 годишна кола не е ясно дали още работят. Колкото повече разчитаме на компютрите, толкова по-слабо ще е умението на шофьорите и при аварии ще пускат волана и ще вадят GSM-а.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Нед 04 окт 2009 0:01

theultimate написа:...

Щеш или нещеш - това е неизбежно. Единствения изход - карай кола от началото на 90те дорде си жив и разчитай на уменията си...

"Децата нямат спирачки", също и неразуните шофьори! Но не само неразумни шофьори катастрофират! :idea:
Системите за сигурност са за ситуации, в които дори и най-опитния шофьор не би се справил. Мисля, че филмчето, към което пуснах линк говори достатъчно за смисъла от всяка система!! Нито ще изкачиш наклон без ASR толкова лесно или даже въобще независимо от опита си... нито ще спреш за толкова кратко без ABS както със, та ако ще фамилното ти име да е Отто или Дизел. Същото е и за ESP. Има за съжаление не малко непредвидими и от най-добрия шофьор ситуации. Отделно от това 3-те системи за които говорим, правят шофирането особено през зимата МНОГО по комфортно, приятно, леко и сигурно.
Това далеч обаче не значи, че човек трябва да разчита на тези неща. Това важи и за много други работи в ежедневието. Предполага не ползваш и мобилен телефон? Ако да, значи отдавна си загубил доста умения!

morfei1 - нямам повод да се паля - ако я бях измислил системата аз и се опитвам да ти я продам - да се паля, ама за съжаление не е така :) Разсъжденията ти са универсалните, за отричане на всяко нововъведение... "не ми трябва навигация, щото аз пътя си го знам по-добре", "не ми трябва хидравлика, щото я мускули си имам", "За какво ми е уикипедия, имам си 12 тома енциклопедия".

Но странното е, че считаш, че 1cm по-големи дискове са ти изключително полезни, но ESP не!? Ей това не разбирам... Та като си майстор, значи ще я спреш и с барабани... те дисковете също са се появили да ти помагат и да ти допълват уменията.

Като заключение - мисля, че който е карал кола с ESP зимно време, та и на мокро знае за какво става дума. Няма човешки мозък, който да може да регистрира дадено явление по-бързо от електронна система... И все пак електрониката не управлява автомобил, тя само спомага!

Ето още един добър видео материал за сравнение при наличие и липсна на ESP (2 отделни филмчета).... разликата според мен е очевадна. Аз също от потребителски опит съм съглсен, че това трябва да е втората по значимост система за сигурност след колана и най-много след ABS-а.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Нед 04 окт 2009 0:16

E, добре предавам се..... :bowdown

На първото клипче ясно се вижда как шофьора засича колата и тя остава на платното, докато на второто клипче момента със засичането не се вижда много добре, въпреки че го гледах 5 пъти :roll:

Последна промяна от morfei1 на Нед 04 окт 2009 0:20, променено общо 1 път.

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Нед 04 окт 2009 0:17

Не съм против системите за сигурност, даже много им се радвам. Няма спор че е перфектно ако не ти поднася колата и не блокират гумите. Против това съм, че все повече хора разчитат компютъра да кара колата вместо тях - щом вече слагат неща като автоматично паркиране и автоматично подържане на дистанция :) Всичко трябва да е в разумни граници и основната отговорност зад волана да е на шофьора, не на програмен код.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Нед 04 окт 2009 0:20

theultimate написа:...
Тук съм напълно съгласен и на твоето мнение! :beer

morfei1 написа:E, добре предавам се..... :bowdown

Бе дай да ударим X бири и стига спор :beer

Извинявам се на всички, за получилия се главно по моя вина OFFTopic! Аз поне спирам на тема ESP тук за да не цапаме повече.

:beer

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Нед 04 окт 2009 0:24

Еми оффтопик, оффтопик ма виж колко много неща научихме.... като се заприказва човек :)

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Нед 04 окт 2009 0:42

morfei1 написа:Еми оффтопик, оффтопик ма виж колко много неща научихме.... като се заприказва човек :)

Бе така е ама не на всеки се харесва ;)

Ето още няколко маТРЯла за гледане, който му е интересно

Едно (и това ако не е убедително, не знам ;) )
Две
Три Доста информативно. Тук мн добре го казват - за да имаш въобще шанс да изиграеш ролята на ESP ти трябват 5 педала за спиране - 1 за всички колела и 4 за всяко по отделно ;) и съответно 5 крака ;)

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Нед 04 окт 2009 0:59

Преди около година ето точно това клипче ме впечатли.

Потребителски аватар
DimoNN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DimoNN » Нед 04 окт 2009 1:51

Haralampi написа:Съвет за марка/модел накладки? Цени?

И на мен ми предстои в не много далечко бъдеще. Също и дискове вероятно с тях.

за мен има само 1 марка накладки - Lucas (TRW)... (с други не съм пробвал, но нямам и намерение ;) )На 3ката пак само с Lucas съм сменял.
Общо взето, каквато марка са ти дисковете, такива накладки слагай, за да няма скърцане... (или поне ако си бил доволен от предишните накладки- слагай същата марка, за да няма после "защо така, защо онака")... оригиналните ми бяха Лукас, такива слагам и на следващите смени:)
иначе, добри клипчета за ESP-то :да:

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Нед 04 окт 2009 2:44

А за BREMBO дискове и BARUM накладки какви са отзивите? :roll:

Гледам че комплекта за отпред с тях излиза към 180 лв... (256mm)

Потребителски аватар
dragozow
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dragozow » Нед 04 окт 2009 8:01

Със сигурност системата е нужна. Трябва да може да се изключва, понякога човек иска да си направи кефа. При оценките си от разните тестове Auto Bild и Dekra дават автоматично една точка по-малко на автомобили без системата. На моя Golf се е включвала един път като го сритах повече без да искам. Не сравнявайте рали автомобилите, там е коренно различно. Само комплекта гуми с джанти струва колкото на повечето участници колите :lol:

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Нед 04 окт 2009 10:16

Haralampi написа:А за BREMBO дискове и BARUM накладки какви са отзивите? :roll:

Гледам че комплекта за отпред с тях излиза към 180 лв... (256mm)

Къде го гледаш ако не е тайна?

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Нед 04 окт 2009 11:52

В някакъв онлайн магазин го мернах вчера. Малко или много е?

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”