Относно запотяването на прозорците.

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
shockhead
Автомобил:
Двигател:

Re: Относно запотяването на прозорците.

Мнениеот shockhead » Пон 05 окт 2009 12:11

А това е част от физиката на процеса. На тази диаграма за всяка една точка съответства определено равновесно състояние между пара и вода. Или по-простичко ако в един затворен буркан имаш 100 мл. вода и си във Варна, където налягането е около 1 атм в буркана ще имаш съвсем условно 99% вода и 1% водни пари над нея. Ако обаче загрееш водата до 40 градуса Целзий ще имаш 90% вода и 10% пари. Същото ще стане и ако се качиш на Шипка (по-ниско налягане) без да си нагрявал водата. Във всеки един от горните случаи няма да наблюдаваш оросяване по стените на буркана. Няма да е така обаче ако проведеш опита в обратен ред - да изстудиш подгрятата течност или да слезеш от Шипка във Варна.Между всички тези равновесни състояния има една т.нар. точка на оросяване. Това е момента, когато водата и парите при точно определена температура и налягане са в такова равновесие, че парите са в излишък. Тогава те кондензират самоволно до достигане на новото равновесие.
А сега си представи, че този буркан е твоята кола:
За да има оросяване трябва вода, а оттам и водни пари. Пускайки отоплението не премахваш водата,а водиш равновесието от 1% към 10% пари (условно)над водата, по-топлия въздух се насища на пари и вече не я виждаш по стъклото.Ноо... тя е още там под друга форма. Утре сутринта, когата отключиш колата тя пак ще е по стъклата (водата), защото докато си си бил вкъщи е протекъл обратния процес на охлаждане и оттам оросяване.
Нищо не би станало обаче ако буркана е празен и в него няма вода.
Търси източник на вода в колата - това е проблема!

noty17
Автомобил: Фолксваген Пасат
Двигател: Дизел

Мнениеот noty17 » Пон 05 окт 2009 14:40

не претендирам, че съм спец, но на времето в голф двойка имах такъв проблем - оказа се пукнато /не счупено/ казанче. Един майстор каза че не си лепи, не се запоява и с втора употреба си реших въпроса. Антифриза се изпарявал и от това става. Но сега като пиша, се сещам че май леко се чувстваше миризмата на антифриза, но беше преди 5 години. Дано помогнах!

Потребителски аватар
Glove
Автомобил: VW Golf MK2 GTI
Двигател: AUM

Мнениеот Glove » Пон 05 окт 2009 20:03

Абе защо разпъвате локуми само, колегата си каза сам че филтъра на купето му е за смяна, но вие не, и парна таблица ми вадите. Тази теория за буркана е малко относителна, добре от към налягане ще го докараме но от към температура е малко относително, при каква температура на водата си налял 100мл. вода, при каква околна температура си го затворил, и т,н.

Казвам ви от опит да си смени филтъра и ще си реши проблема, спрете да търсите под вола теле.

Потребителски аватар
shockhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shockhead » Пон 05 окт 2009 21:15

Колега за съжаление ти нищо не си разбрал от примера. Точната температура, при която сме затворили буркана е без значение. Важна е разликата между температурите в двата случая. Сигурен съм, че и това не разбра, но за щастие диаграмата от предния ми пост не беше за теб. А вероятността да е проблем с филтъра е почти същата като другите няколко варианта, които разглеждат колегите в предните постове. Според мен не трябва да се ограничаваме до конкретиката, а да търсим принципни решения.

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Пон 05 окт 2009 21:20

shockhead написа:А това е част от физиката на процеса. На тази диаграма за всяка една точка съответства определено равновесно състояние между пара и вода. Или по-простичко ако в един затворен буркан имаш 100 мл. вода и си във Варна, където налягането е около 1 атм в буркана ще имаш съвсем условно 99% вода и 1% водни пари над нея. Ако обаче загрееш водата до 40 градуса Целзий ще имаш 90% вода и 10% пари. Същото ще стане и ако се качиш на Шипка (по-ниско налягане) без да си нагрявал водата. Във всеки един от горните случаи няма да наблюдаваш оросяване по стените на буркана. Няма да е така обаче ако проведеш опита в обратен ред - да изстудиш подгрятата течност или да слезеш от Шипка във Варна.Между всички тези равновесни състояния има една т.нар. точка на оросяване. Това е момента, когато водата и парите при точно определена температура и налягане са в такова равновесие, че парите са в излишък. Тогава те кондензират самоволно до достигане на новото равновесие.
А сега си представи, че този буркан е твоята кола:
За да има оросяване трябва вода, а оттам и водни пари. Пускайки отоплението не премахваш водата,а водиш равновесието от 1% към 10% пари (условно)над водата, по-топлия въздух се насища на пари и вече не я виждаш по стъклото.Ноо... тя е още там под друга форма. Утре сутринта, когата отключиш колата тя пак ще е по стъклата (водата), защото докато си си бил вкъщи е протекъл обратния процес на охлаждане и оттам оросяване.
Нищо не би станало обаче ако буркана е празен и в него няма вода.
Търси източник на вода в колата - това е проблема!

ама нали ви писах- запушена дренажна тръбичка!от там идва водата! леле , вкарахте тежката артилерия за елементарен проблем!почиствайте ги по често !

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Пон 05 окт 2009 21:35

shockhead написа:...

Колега, явно си наистина колега, щото и аз съм имал взимане даване с тая диаграма, само че примера ти е грешен и освен това неточен за конкретния случай.

1. Един затворен буркан поддържа и налягането си, освен съдържанието си ;) Занеси го ако искаш на дъното на океана... налягането вътре пак ще е едно и също.

2. За разлика от затворения буркан, колата в нито едно състояние (спряло или в движение) не е херметически затворена ;)

Следователно единственото, съвсем общо казано, което човек може да направи е да се старае да промени едно от двете в купето - количеството вода/влага И/ИЛИ температурата.
И все пак най-бързия начин за премахване (макар и временно) на влагата от стъклата остава включваето на климатика, който пуска по-сух въздух, който от своя страна "поема" влагата от стъклата...

По-топлия въздух има свойството да "приема" в себе си повече водни пари, съвсем просто казано. Хората, които са били по- на юг знаят, че въдуха например в Дубай или Куба е много "тежък"... а това е именно поради факта, че е с висока температура и едновременно с това съдържа много по-голяма количество водни пари.

Та отново на темата с автомобилите - извода е - топъл въздух и/или включване на климатика.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пон 05 окт 2009 22:16

Haralampi написа:....
или включване на климатика.

Аз да добавя в този смисъл - климатика охлажда въздуха предварително и "отделя водата му" като конденз и достига стъклото "изсушен" :wink: . Този метод е приложим през сезони като пролет и есен , зимата малко не е удобен :wink: .

Методът с топлия въздух действа различно - загрятия въздух е буквално по-хигроскопичен и затова отнема влагата от предното стъкло , но тя си остава в купето и за съжаление се запотяват студените стъкла - обикновено страничните и задното ако няма отопление . Тогава много помага отварянето на прозорец , не за постоянно разбира се , а за 5 мин. примерно и след време при нужда - пак .

Потребителски аватар
Glove

Мнениеот Glove » Пон 05 окт 2009 22:43

shockhead написа:Колега за съжаление ти нищо не си разбрал от примера. Точната температура, при която сме затворили буркана е без значение. Важна е разликата между температурите в двата случая. Сигурен съм, че и това не разбра, но за щастие диаграмата от предния ми пост не беше за теб. А вероятността да е проблем с филтъра е почти същата като другите няколко варианта, които разглеждат колегите в предните постове. Според мен не трябва да се ограничаваме до конкретиката, а да търсим принципни решения.

Не си мисли че не съм разбрал, прекалено дълго време се занимавам с H-S диаграми.

P.S.

Много се отклонихте от темата!!

Потребителски аватар
shockhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shockhead » Вто 06 окт 2009 6:53

Haralampi написа:
Колега, явно си наистина колега, щото и аз съм имал взимане даване с тая диаграма, само че примера ти е грешен и освен това неточен за конкретния случай.

1. Един затворен буркан поддържа и налягането си, освен съдържанието си ;) Занеси го ако искаш на дъното на океана... налягането вътре пак ще е едно и също.

2. За разлика от затворения буркан, колата в нито едно състояние (спряло или в движение) не е херметически затворена ;) ......

Пак си прегледах писаното, но никъде не съм споменавал херметически. Затворен да, но не и херметически затворен.

Haralampi написа:
Следователно единственото, съвсем общо казано, което човек може да направи е да се старае да промени едно от двете в купето - количеството вода/влага И/ИЛИ температурата.
И все пак най-бързия начин за премахване (макар и временно) на влагата от стъклата остава включваето на климатика, който пуска по-сух въздух, който от своя страна "поема" влагата от стъклата...

По-топлия въздух има свойството да "приема" в себе си повече водни пари, съвсем просто казано. Хората, които са били по- на юг знаят, че въдуха например в Дубай или Куба е много "тежък"... а това е именно поради факта, че е с висока температура и едновременно с това съдържа много по-голяма количество водни пари.

Та отново на темата с автомобилите - извода е - топъл въздух и/или включване на климатика.

Разбира се, че е така. Това е моята теза изказана по различен начин. Просто говорим за едно и също нещо. Аз не мисля, че е лошо да се разисква и да се търсят пресечни точки. В този смисъл мисля, че не се отклоняваме от темата. А вероятни причинители на обсъждания проблем вече се обсъдиха, така че колегата има време да провери дали е от тях и да сподели. Ако не е от тях дискусията продължава.......Нали за това са форумите!

Потребителски аватар
shockhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shockhead » Вто 06 окт 2009 6:57

Само да попитам.......Вие колегите от форума познавате ли се? Сигурно сте някаква общност. Аз съм от скоро тук и при всяко мое мнение, отсреща един през друг се опитват да ме разкъсат.

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Вто 06 окт 2009 7:23

Колега, ако си купил скоро колата от джамбазите, провери си чергите, дали не са мокри. Те, като перат салона не жалят водата :beat_butt2 . От моята източихме 6 прахосмукачки "реинбоу". За един месец лятото, отгоре изсъхна и спря да се поти, ама изолацията под чергата още е мокра /6 месеца вече/ :banghead:

Потребителски аватар
bucata88
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bucata88 » Вто 06 окт 2009 8:49

Аз искам да питам, колегата който обясняваше за тая тръбичка, която от времето пласмасата се прецеквала, къде точно се намира аз съм с 1.9 тди.А филтера на климатроника моя си го смених като я зех 10лв струва, но не очаквай да не ти се запотяват стъклата, не е в това проблема. :applause:

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Вто 06 окт 2009 10:18

shockhead написа:Само да попитам.......Вие колегите от форума познавате ли се? Сигурно сте някаква общност. Аз съм от скоро тук и при всяко мое мнение, отсреща един през друг се опитват да ме разкъсат.

Това е психологически феномен, групата не приема лесно новия индивид. Понеже ти имаш малко мнения и подсъзнателната реакция е да се гледа на теб с недоверие 8)

А колкото до смяната на филтъра - абсурд е да се мисли, че това ще промени нещо. Единствената разлика ще бъде в по-добрия въздушен поток и евентуално намаляване на неприятната миризма донякъде, ако изобщо има такава.

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Мнениеот Dead man » Вто 06 окт 2009 10:27

maxpayne

Не те оборвам Ице,ама аз бях забравил да си сменя филтъра на 4ката почти година и в един момент почна едно потене-направо се подмокряха вратите от конденза по прозорците.... :banghead:
Смених си филтъра на купето и всичко се оправи на 100 %-няма изпотяване,няма вода. :deal
Иначе за всички вас : :deal mhihi

viewtopic.php?f=59&t=127189&hilit=%D1%84%D0%B8%D0%BB%D1%82%D1%8A%D1%80

Любо,златен си !

Последна промяна от Dead man на Вто 06 окт 2009 22:12, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Glove

Мнениеот Glove » Вто 06 окт 2009 20:17

shockhead написа:Само да попитам.......Вие колегите от форума познавате ли се? Сигурно сте някаква общност. Аз съм от скоро тук и при всяко мое мнение, отсреща един през друг се опитват да ме разкъсат.

Да познаваме се, но не всички, не мога да познавам 30 000 члена.

Проблема на всички новорегистрирали се, е че винаги започват да се доказват колко знаят и могат. Аз като имам 1300 мнения, не означава че съм новобранец, но достатъчно хора ме познават и знаят колко знам, не е в това въпроса. Въпроса е че по този начин не си градите мнението сред хората тук в положителна посока, не мислете че тук е кой да е форум. Аз ви предлагам първо да прочетете малко да поразгледате и след това да давате мнения.

А относно темата, вече става трети път в който казвам, че проблема е във филтъра на купето но вие си знаете вашата. Когато се дава кратък и конкретен отговор значи има защо.
За автомобилите с климатици имате да четете още доста, но това е друга тема.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”