Въпрос за размери на бутала на VW

Теми свързани с всякакви перформанс модификации и промени по двигател, ходовата част и купе
Shosho
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за размери на бутала на VW

Мнениеот Shosho » Чет 08 окт 2009 16:15

Здравейте всички. Търся бутала за двигател, който не е от ВАГ. Когато съм разглобявал двигатели на VW не съм обръщал внимание на размерите на буталата. Ако не се лъжа обаче имаше някой от осемклапановите стари мотори с прилично дълбоки "паници" в челото на буталото. Подмятат ми се разни стари бутала от различни мотори из гаража, но от въпросните мотори на VW нямам (сигурно щот основен ремонт им се прави на 600 000км :D ). Та, ако някой колега от форума има такива ше съм му много благодарен да премери някои размери, или ако не му се занимава може и аз да си ги меря, в негово присъствие и естествено без да ги повреждам по никакъв начин :wink: Размерите които ме интересуват са:
- диаметър на буталото - ше ми върши работа вс. м/у 80.5 и 82мм;
- компресионна височина - в идеалния случай 31.2-31.7мм, или 36.2-36.7;
- обем на камерата в буталото - над 10-12куб.см ако е ше е добре. колкото по-голяма толкова по-добре;
- диаметър на буталния болт - в 22мм (21.95мм или по-малко);
- дебелина на челото - над 6мм, ама това е конструктивен параметър така че май 100% при тоя диаметър ше е поне 7мм.
Общо взето това е всичко, много ше съм благодарен ако ми съдействате :D

Потребителски аватар
didodi
Автомобил: Amarok DOUBLE cab
Двигател: CSHA 2014
Контакти:

Re: Въпрос за размери на бутала на VW

Мнениеот didodi » Чет 08 окт 2009 20:35

Дай поне жокер от какъв мотор са тия бутала де ?

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Чет 08 окт 2009 21:05

ААМ. АБС...

Потребителски аватар
doc_j
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doc_j » Чет 08 окт 2009 21:54

Поло 2F са с горивна камера в буталото. Имам едни налични от двигател AAV , евентуално в събота мога да ги премеря. Ако колегата желае нека пише едно Л.С. за подробности.

Потребителски аватар
nayden_n
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот nayden_n » Чет 08 окт 2009 22:18

Хвърли едно око тука :D
http://www.not2fast.com/vw/stuff/vw_engines.shtml

Потребителски аватар
Stenly
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stenly » Пет 09 окт 2009 9:28

Бутала на GX мотор 1,8 механична инжекция със степен на сгъстяване 8,5:1 с големи паници диаметър: 80,985

Shosho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Shosho » Пет 09 окт 2009 21:10

Хвърли едно око тука
Хвърли едно око тука :D

Мда колега точно неква такава табличка търсех :) Буталото на реда дето пише 1.8 (мотори HT, RD, PF, предполагам и RP...) би било идеално за моя проект... обаче буталния болт е 20мм, няма как да стане на 22. С което мисля да сложа край на търсенето на бутала от VW. Но така и така съм отворил тема, пък в тоа форум явно има немалко разбиращи хора - до каква степен влияе компресионната височина върху здравината на буталото, при принудително пълнене? По-скоро е важна дебелината на т.нар. "огневи пояс", и дебелината на пояса между първия и втория сегмент - съотв. 8мм и 3,2мм май че е достатъчно :roll: И чело на буталото 7мм - по дебелите книги пише, че челото на буталото (при изтъняването му с цел намаляване степента на сгъстяване) не требе да е под 6% от диам. на цилиндъра - демек 5мм е минимума. Благодаря ви за съдействието 8)

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Съб 10 окт 2009 12:00

Повечето стари мотори на Golf 1 са с 22мм бутални болтове, но за съжаление всичките са под 1600cc и следователно под 81мм диаметър на цилиндрите. Данеби случайно да ти трябват за Ладичка, защото за там отдавна има доста успешна "рецепта" със VAG бутала :twisted:
П.П.Не е задължително да ползваш 22мм бутални болтове, можеш да минеш и на по-малки диаметри с подходящите втулки :wink:

Shosho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Shosho » Съб 10 окт 2009 16:58

Това за втулките в горната глава на биелата и аз си го мислех, говорих с двама-трима души дето могат да ги направят, ама ми разправят че трябва оловен бронз, или фосфорен, които много трудно се намирали. А и след изработване на новите втулки не знам колко ше струва обработката. И не на последно място - доколко си заслужава да се дават пари за приспособяване на бутала втора употреба, при положение че бутала за Самара, които май са най-близо до това което търся, са чисто нови 118лв/комплект с болтовете и сегментите :roll: Единственото, което ме притеснява относно буталата от Самара, е че разстоянието м/у ушите на буталото е 31мм, при широчина на биелата 22мм, демек по 4,5мм от всяка страна, при 1,5мм при оригиналното бутало, болта едва ли ше се огъне (ако има проблем по-скоро направо ше се строши mhihi ), ама де да знам... :roll: Вие как мислите :?: Извинявам се че съм малко потаен, ама преди да съм сигурен че се стане това което съм замислил не искам да раздувам много. Колега, буталата не ми трябват за Лада, ма все пак ми е интересно, ако не е тайна сподели :wink:

Потребителски аватар
pitbull_power
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pitbull_power » Нед 11 окт 2009 21:22

Имам 4 бр. бутала от "Golf 1 GTI 1.8" - 80.985 мисля че им е диаметъра а камерата им е 4мм. Говоря ти по спомен но ако те интересува мога да ти снема каквито размери искаш от тях и ще измислим нещо .... дай на лични ако искаш .... имам почти сичко за този ДВГ.

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Пон 12 окт 2009 7:43

Shosho написа:...

За тия 118лв качеството няма да е като на Mahlе или Kolbenschmidt, па макар и да са стари.Важното е да не са износени :wink: Втулките се купуват, има ги готови, само трябва да знаеш какви ти трябват.Набиват се, после се правят хлабините спрямо болтовете(от квалифициран кадър)...Не знам защо мислиш, че ще счупиш бутален болт, на повечето мотори там си има хлабина, малко повече едва ли ще го убие, а и ти няма да караш на 2 бар-а, нали :?:

Shosho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Shosho » Пон 12 окт 2009 16:33

Колега, не си ме разбрал нещо... Това за чупенето на буталния болт просто ми мина през главата, и то е в сила за самаровите бутала, и няма нищо общо с хлабината в горната глава на биелата. На практика бутален болт 22/13мм мноого трудно ше се счупи, съгласен съм. Днес взех едно бутало от 1Н от един приятел, да го поразгледам. Буталния болт е 22мм и пасва точно на моята биела. От челото на буталото ше трябва да се свалят около 3мм за да постигна желаната компресионна височина (от периферията, не от дъното на паницата). Тва бутало кат го гледам на отливка ми прилича, или греша? Иначе тия май са доста корави бутала :wink: Доколто разбрах на 1Н е 80,6мм, а на PG - 81мм, друга разлика дали има? Дали може да ми кажете няква ориентировъчна цена за такива бутала втора употреба?
...само трябва да премеря точно колко е обема на моя мотор на камерата в главата, че по некви груби сметки с тия бутала степента може да падне под 8:1, което мноо не ме кефи

Shosho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Shosho » Сря 28 окт 2009 14:20

Малко ъп... начи паницата в бутало от 1Н мотор е около 17.5 куб.см, дали и тази на буталото на PG е толкова? Щото гледам че в табличката в not2fast пише че е 25куб.см. Двата двигателя са на 8:1 степен, при почти еднакъв обем на цилиндъра ако главите не са различни начи паниците в буталата са еднакви, си мисла аз. Иначе бутала от 1Н ше ми вършат идеална работа, само трябва да е ясно на PG дали са същите, щото май от тях по-лесно ше намеря. Ако някой има да казва, пък аз ше пусна и обява в 'купува'.

Върни се в “Силов тунинг”