Разширителното казанче - как се чисти най-добре

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
luboveliki
Автомобил:
Двигател:

Re: Разширителното казанче - как се чисти най-добре

Мнениеот luboveliki » Пет 09 окт 2009 14:11

мойто го чистих с морска сол(клатене 2 часа,направо скръб,1 кило сол),но не в това е проблема!!Пак се замърси(след 1 година),айде още едно чистене ,и след още 1 година пак е за чистене( :063: )!!!Е вече няма да го пипам, че ми писна :bowdown ,единственото което ме дразни е,че трябва да клатя колата да видя до къде е антифриза,естетичен вид не ме интересува.....когато купих голфа си карах 2,5 години с зелен антифриз(бистър) и светещо казанче и какво му стана та почна да се цапа незнам :да: та сега си отварям капака и на тъпия голф се пада на снадката да седи антифриза(да е посредата между мин. и мах.) поклащам леко и товва е........... :applause:

Потребителски аватар
Жоро Делчев
BBS Collector
Автомобил: Golf GTI16V
Двигател: ABF 1994

Мнениеот Жоро Делчев » Пет 09 окт 2009 14:22

Според мен е хубаво преди да изчистиш казанчето да промиеш хубаво цялата система.

Потребителски аватар
nmnvento
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nmnvento » Нед 11 окт 2009 18:24

Achim Lauritzen написа:Според мен е хубаво преди да изчистиш казанчето да промиеш хубаво цялата система.

С какво е най-добре да се промие от котления камък? Да речем в домашни условия ,без препарати от магазина(щото може с някое менте да стане по-голяма беля).Слушал съм за оцет+лимонена киселина ,цвик от млякото и т.н.Кой е най-удачния вариант?

Потребителски аватар
Жоро Делчев
BBS Collector
Автомобил: Golf GTI16V
Двигател: ABF 1994

Мнениеот Жоро Делчев » Вто 13 окт 2009 20:41

Има препарати за промиване по бензиностанцийте,а ръждата се промива в домашни условия с маркуч с течаща вода :)

Потребителски аватар
KOSMOPOLITKLEON
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KOSMOPOLITKLEON » Чет 22 окт 2009 21:17

Koлеги здравейте отностно разширителното казанче изпитано от мен средство е H3PO4 или фосфорна киселина ако неможете да си намерите такава се продава под формата на ръждопреобразувател за около 30 мин престои на киселината в моето казанче разложи ръжда и налепи с дебелина около 1-2 мм но е доста агресивна към капачката забелязах че е поразложила повърхностния слои на пластмасата която е отвътре черната понеже държах казанчето обърнато към капачката около 2 часа което си беше излишно ползвах 52% фосфорна киселина за целта остана само пластмасата да соти леко кафеникава. а извън темата утре да се надяваме ще ходя при ifidik да гледам един PASSAT B5 1.9TDI 4motion и ако е горе долу добре ще има сделкаhttp://www.vwclub.bg/forum/posting.php?mode=reply&f=11&t=19060#. и се присъединявам към вашите редици. А Audi80 Avant остава за баща ми да го разхожда.

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Пет 23 окт 2009 16:00

Пак ли си стои кафеникава?Вижда ли се сега поне нещо през казанчето?

П.П Успех с покупката! :wink:

Потребителски аватар
shotik
Автомобил: Seat Cordoba Vario 2000
Двигател: ALM 1.6 MPI 2000
Контакти:

Мнениеот shotik » Пет 23 окт 2009 20:42

И аз да се включа в темата,вчера чистих разширителния съд на фелицията с морска сол.Половин килограм суха морска сол сипах и за около 15 мин. тръскане в различни посоки и завъртане на съда,повърхността му отвътре се изчисти ,а солта покафеня .Изплакнах с топла вода и го монтирах на място.Самия материал на съда е млечно бял и малко трудно се вижда от вън нивото на охл.течност,но като се загледам ,виждам докъде е .
Та и от мен един + за почистването с морска сол,защото докато е суха е като абразив и като се промие с вода,се стопява и отмива.

:beer

Потребителски аватар
vaikata_milen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaikata_milen » Съб 24 окт 2009 18:08

колега има еди препарат жълт на цвят казва се meglio напръскваш го с това да постои 10 мин,става като ново :да:

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Съб 24 окт 2009 22:24

морска сол + нафта -> по-добре е, отколкото само със сол.

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Съб 24 окт 2009 22:35

дайва се на автомивка,като им се казва да го измият без да се разрежда препарата.Резултат-все едно сега излиза от завода :lol:

Потребителски аватар
badov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот badov » Сря 03 окт 2012 23:54

Преди малко видях темата за казанчетата.Свалих си за проба казанчето на чистачките (по-лесно ми беше да го сваля в тъмното :Mr Green Fun ) .Понеже нямах под ръка пакет сол, сложих леща и резултата е wow :bowdown
Тези дни свалям и разширителното за да мине и то през тази процедура.Сега ще си гледам коша на колата с много по-голям кеф :mrgreen: Евала момчета за идеята-златни сте :обичам ви

Потребителски аватар
luboveliki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот luboveliki » Съб 06 окт 2012 21:57

решението се оказа смяна на антифриза с по качествен,попаднал съм на менте,от както го смених преди 7 месеца, си стои бистър и зелен и казанчето свети като ново(след процедурата със солта и клатенето).......не ми се вярваше да е от фалшив антифриз, но се оказа така

Потребителски аватар
refresh4o
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил: VW POLO B5188PP
Двигател: AEX 1996

Мнениеот refresh4o » Сря 10 окт 2012 11:53

Добре де колеги, как да промия цяялата система ? ако пусна 30 мин да тече вода и да я изхвърля ще има ли ефект? а мога ли и да пусна разредено меглио за по~добро почистване?

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Пет 12 окт 2012 7:05

най-добре ще се почисти с разтворена лимонена киселина във вода. 1-2 пакетчета за цялата система. караш докато отвори и големия кръг, спираш, източваш всичко, наливаш чиста вода и повтаряш упражнението. като смениш 2 пъти водата, наливаш антифриз. НО! рискуваш да скъсаш износен маркуч, тръгнала гарнитура или ръждясала метална тръба по инсталацията.

Потребителски аватар
RANOPILE
Автомобил: VW Polo 2F
Двигател: AAU 1994

Мнениеот RANOPILE » Пет 12 окт 2012 7:41

Аз така направих казанчето за чистачките с ориз и стана супер, въпреки че останаха няколко зърна заклещени, ама не е страшно.
За антифриза казанчето го чистих с морска сол, ама сложихме нов антифриз и от почти като ново изглеждащо за нула време стана в пъти по-зле от преди смяната(от антифриза ли е не знам)...

Върни се в “Направи си сам!”