Стъпково моторче проблем!?

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
aliays
Автомобил:
Двигател:

Re: Стъпково моторче проблем!?

Мнениеот aliays » Сря 30 сеп 2009 17:42

Колеги, някой да даде подробно описание как се почиства стъпково моторче!!!!
Че явно аз не се справям добре! почистено е със спирт и напръскано с безмаслена смазка!

Потребителски аватар
puman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот puman » Сря 30 сеп 2009 19:33

Ето колега братушките са го описали подробно: http://volkswagen.msk.ru/forum/index.ph ... opic=40313

Потребителски аватар
aliays
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aliays » Сря 30 сеп 2009 21:27

Сърдечно благодаря!!!!

Потребителски аватар
aliays
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aliays » Чет 01 окт 2009 10:58

Може да заключите темата след закривяването на пластинките които преди това не бях пипал нещата са осезаемо по добре!
Сърдечно - съдово благодаря на всички!

Потребителски аватар
aliays
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aliays » Чет 01 окт 2009 23:37

Е да ама не! Тази вечер започна да прави следното: на бензин държи оборотите на 2000 а на газ не ги държи никъде, направо гасне като пусна газта!
и на двете горива е така още от както запаля, икато загрее пак таз!?!?!?!? :banghead: :banghead: :banghead: :banghead:

Потребителски аватар
shockhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shockhead » Пет 02 окт 2009 18:05

Мисля, че проблема е в tps-а. Това е един потенциометър и променя стойността на съпротивлението в зависимост колко си натиснал педала. Когато се износят пистите вътре някои го чистят, но това не помага и след кратко време пак има проблем. Просто се сменя. За да го пробваш извади буксата и с мултиметърче мери съпротивлението между всяка двойка крачета докато някой ти натиска и отпуска плавно газта. Това на загасен двигател. :lol: Ако между някоя двойка крачета има рязка промяна в съпротивлението при плавно натискане на газта СМЕНЯЙ не чисти - ще си загубиш времето.Ако съпротивлението се променя плавно си е ОК не ги слушай по сервизите.
Тези снимки не са от твоя TPS, но принципа е същия.
Дано съм помогнал!
Прикачени файлове
Контактни четки.JPG
Износване TPS.JPG
TPS.JPG

Потребителски аватар
aliays
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aliays » Пон 12 окт 2009 8:42

Ок колеги Смених три стъпкови за момент е добре и след като карам двайсетина километра проблема е на лице, На бензин забиват на 2000 оборота на газ 1500об. и не ги смъква, температурни датчици сменихдва единият 15 лв другия 30лв. Остава ТПС ама мога ли сам да го сменя, че гледам е капсулован!
П.С. след като изключа стъпковото пак забиват оборотите но след около минута падат?!?!

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Пон 12 окт 2009 10:22

aliays написа:Ок колеги Смених три стъпкови за момент е добре и след като карам двайсетина километра проблема е на лице, На бензин забиват на 2000 оборота на газ 1500об. и не ги смъква, температурни датчици сменихдва единият 15 лв другия 30лв. Остава ТПС ама мога ли сам да го сменя, че гледам е капсулован!
П.С. след като изключа стъпковото пак забиват оборотите но след около минута падат?!?!

Ако след като изключиш стъпковия мотор пак са високи оборотите, най вероятноимаш някакъв друг проблем.
При изключен стъпков мотор, дроселовата клапа трябва да е затворена и може да се командва само подаването на гориво. Колкото гориво да пуска дюзата ако няма въздух не може да се вдигнат оборотите толкова много.
Вариантите са или стъпковия мотор да не е настроен и да държи клапата постоянно леко отворена или по вероятното според мен - от някъде да смуче въздух и то доста. Примерно тампона под моното или някой вакум.

aron1
Автомобил: VW PASSAT B5 TDI
Двигател: TDI
Контакти:

Мнениеот aron1 » Пон 12 окт 2009 12:54

клега старият ми пасат беше с такъв мотор,важното е буквите на стъпковия мотор да съвпадат ина4е няма оправия,чистил съм го 1000 пъти и не става,но бих ти репоръчал да отидеш на диагностика,ако си от софия то препоръчвам ДУНЕВ МОТОРСПОРТ на басеина на цска.много ги чаткат нещата

Потребителски аватар
aliays
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aliays » Пон 12 окт 2009 13:39

Стъпковото вече е отстранено напълно извобще го няма на мястото му.
Сега оборотите са по стабилни но пак играят в диапазон 900-1500! В смисъл както са на 1500 падат изведнъж на 900 поседяват така и после обратно към 1500! Луда работа!

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Пон 12 окт 2009 13:41

aliays написа:Стъпковото вече е отстранено напълно извобще го няма на мястото му.
Сега оборотите са по стабилни но пак играят в диапазон 900-1500! В смисъл както са на 1500 падат изведнъж на 900 поседяват така и после обратно към 1500! Луда работа!

Аз се повтарям, но пак да кажа - От някъде смуче въздух :D

Потребителски аватар
aliays
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aliays » Пон 12 окт 2009 13:43

отивам да пръскам със спрея!

Потребителски аватар
aliays
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aliays » Пон 12 окт 2009 14:32

Цял спрей за карбуратори изпръсках и резултат няма не се промениха оборотите на никаде! РАЗХЛАБИХ трите болта на стъпковото след като го монтирах и то доста ги разхлабих и май ще изкара до заплата, мисля да сменя цялото моно!

bachest
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bachest » Пон 12 окт 2009 16:27

Здравей Колега. С това стъпково моторче има един много тънък момент. На върха на буталцето на стъпковото моторче има една пластинка с пружина, която като я натиснеш потъва с части от милиметъра. Е това е един вид контактек датчик и с него компютъра на колата (ЕКУ-то), разбира кога е натиснат педала на газта и кога не. При натиснат педал, веригата през този датчик се отваря, а при пуснат се затваря. Идеята е че, стъпковото моторче се управлява от компютъра на колата и така ти се настройва празния ход. Ама това последното няма как да стане, ако датчика на върха на буталцето не сработва и еку-то приема, че си натиснал педала за да отваряш дросела, а в действителност е обратното. Тези пластинки, които си ги закривявал (ако става дума за тези които са вътре в моторчето), точно чрез тях се затваря и отваря веригата на датчика на върха на буталцето. Предполагам, че като си ги поразмърдал си оправил положението, ама както виждаш е било временно. И другия момент (когато е монтирано моторчето), трябва да е насторена хлабината между буталцето на степ мотора и пъпката, която го натиска. Иначе ефекта е същия - екуто си приема, че си натиснал педала на газта, а пък ти седиш вътре в колата и чакаш да се стабилизират оборотите.

Потребителски аватар
aliays
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот aliays » Пон 12 окт 2009 18:12

Е не става и не става! Навих буталцето на степ мотора до напълно прибрано положение регулирахме разстоянието м/у буталцето и пъпката както е описано в руския сайт след закачане на клемите и стартиране на мотора оборотите седят както следва 2000-2200-2500 и седят в този диапазон! Иначе като подам газ се чува как цвърци стъпковото, жилото на газта не заяжда проверено!
утре мисля да разбъзикам и ТПС-а.
Сега се сещам преди време един от кабелите на ТПС-а ми се беше скъсал, а аз го удължих и снадих, дали пък не е от това!?

Върни се в “Passat”