Покупка на Пасат Б5 - за какво да гледаме?

Техническа и сервизна информация за Passat
brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Покупка на Пасат Б5 - за какво да гледаме?

Мнениеот brum » Пон 12 окт 2009 18:09

Ще си търся кола. И поради това че има 3 дето съм си ги харесал и са по противоположни крайща на България (има в Асеновград, в Дупница, в София) - искам да мога да си направя приличен преглед сам. Двигателя който си търся е TDI / 110 коня.

Имам наличен софтуер и кабел за диагностика (VCDS 805.4). С диагностиката мисля да проверя следните неща:
1. Пълен тест (на всички контролери) за кодове за грешки
2. Тест на дебитомера и турбината (в движение след като колата е загряла на 3та предавка от 3000 до 4000 оборота на пълна газ следя стойностите на дебитомера и налягането след турбината).

За неща дето не се хващат от софтуера мисля да проверя следните неща:
1. Маховик - разбрах, че ако е тръгнал при скорости на свободен ход и обран луфт на съединителя ще се усеща приритване.
2. Карета - правя по 1-2 кръга на пълен ляв и десен завой.
3. Носачи по предницата - харесавм си няколко малки дупки/неравности и минавам през тях и се ослушвам за скърцане и тропане.
4. Електрически прозорци, климатроник, светлини, спирачки.
5. Топъл старт на двигателя - до колкото разбирам трудният топъл старт говори за тръгнал стартер или акомулатор или износена нафтова помпа.
6. Духане през капачката за маслото и щеката за маслото.
7. Пробиви по генерацията (с запушване на ауспуха и слухтене за шумове).
8. Чукане/странни шумове по двигателя. Свалям кората и слушам.
9. Удари - разминавания по фугите, неоригинални фарове, боя по предницата без следи от камъчета.
10. Течове на масло от двигателя, надути маркучи на охладителната система, странни пушеци от ауспуха.

Горе-долу това са нещата за които се сещам. Много ще се радвам ако ми кажете и други неща за проверка преди покупка на кола втора ръка.

Също да ме посъвтвате относно още нещо. Маслото ще го сменя същият ден като закупя колата - ще си нося с мен филтър и Кастрол 5-40 магнатек дизел. Все ще се намери някое сервизче. Обаче ми се иска да карам с ангренажа и другите ремъци до София. Дали мога да рискувам, или да си търся и ремъци, ролки и сервиз за да ги сменя тези неща в града от който закупя колата?

Последна промяна от brum на Пон 12 окт 2009 22:07, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
DimoNN
Автомобил:
Двигател:

Re: Покупка на Пасат Б5 - за какво да гледаме?

Мнениеот DimoNN » Пон 12 окт 2009 18:30

ако колата е застояла там 2г. примерно, може и да се тревожиш за ангренажния ремък... ако скоро е внасяна, едва ли ще се скъса точно докато я прекарваш... все пак може и това да стане де... то си е на късмет...

brum

Мнениеот brum » Пон 12 окт 2009 18:43

А в КАТ предполагам мога да направя проверка дали колата се издирва? Това необходимо ли е да го правя ако колата е с регистрация? Какви пари е ориентировъчно и колко време отнема?

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пон 12 окт 2009 19:46

Потребителски аватар
Vanich
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vanich » Пон 12 окт 2009 20:08

brum написа:А в КАТ предполагам мога да направя проверка дали колата се издирва? Това необходимо ли е да го правя ако колата е с регистрация? Какви пари е ориентировъчно и колко време отнема?

Преди една година 50 лв беше цената за проверка дали се издирва от интерпол. Въпреки,че е регистрирана пак е възможно да има проблеми!
Според мен Б5 които да отговаря на всичките 10 точки или трябва да е нов от магазина или да се разходиш до швабско от където да си купиш Б5 в такова състояние за 6-7х. евро!

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 12 окт 2009 20:57

Да вметна аз по моята част - палиш колата да работи,пускаш самодиагностика на климатрноика и гледаш за грешки.Като го пуснеш да работи провери дали вее навсякъде и дали вее топло и студено,дали работи Econ или не.Виж отпред малката електрическа перка на радиатора - като пуснеш климатика и тръгне компресора му трябва ит я да тръгне на ниската си степен...когато поработи известно време ако навън е топло трябва да тръгне и на високата си степен....тези перки са най-слабото място на климатиците на В5 и водят до повечето проблеми с климатичната инсталация.Вторат им болежка е оттичнаето на конденза - виж дали тече ама и да не тече това не е страшно - ремонтира се лесно и бързо. Виж дали духа топло - в последно време зачестиха случаите на прецакани радиаторчета за парно,които не искат да топлят...
Успех!

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Пон 12 окт 2009 21:31

5. Топъл старт на двигателя - до колкото разбирам трудният топъл старт говори за тръгнал стартер или акомулатор или износена бензинова помпа.

brum

Мнениеот brum » Пон 12 окт 2009 22:01

Благодаря :) . Второто го знаех, но първото съм го пропуснал. След тези теми ми излизат един въпрос - какви са границите за компресия на AFN мотора?

И също в тези теми не се споделят специфични проблеми. Като например маховика, проблеми с бравите на вратите (миклоключетата май бяха тези даващи проблеми). Насоки към тези проблеми биха ми били много полезни.

Vanich написа:...Според мен Б5 които да отговаря на всичките 10 точки или трябва да е нов от магазина или да се разходиш до швабско от където да си купиш Б5 в такова състояние за 6-7х. евро!

Предполагам, че няма да намеря пасат в перфектно състояние, обаче се търси такъв, който може да се стегне. Щото по дупница и горубляне се нагледах на катафалки за луди пари. Та да го кажем така - търси се оптималното отношение между качество и пари, като качеството е водещ фактор.

zfa159 написа:...пускаш самодиагностика на климатрноика и гледаш за грешки...

Как се пуска самодиагностика? Софтуера за диагностика сам ли си го прави ако сканирам за всички налични контролери, или се прави чрез копчетата за управление?

velinsl написа:
5. Топъл старт на двигателя - до колкото разбирам трудният топъл старт говори за тръгнал стартер или акомулатор или износена бензинова помпа.

Нафтова помпа :) . То се подразбира по това че търся турбо дизел. Корегирам си поста.

brum

Мнениеот brum » Вто 13 окт 2009 10:43

Оформих един списък и нещата за сега изглеждат така (като реда по който са дадени ще е същият, по който се проверяват):

1. Удари - разминавания по фугите, фарове, боя, подкалници, кощ
2. Газове от щеката
3. Газове в охладителната система
4. Чукане/странни шумове по двигателя, на свалена кора
5. Маховик
6. Климатроник
7. Пълен тест (на всички контролери) за грешки
8. Живи данни
9. Скорости
10. Карета
11. Предницата, окачване
12. Спирачки
13. Дебитомер и турбина
14. Топъл старт
15. Парно
16. Надути маркучи
17. Газове от ауспуха
18. Течове на масло от двигателя
19. Светлини
20. Електрически прозорци, централно заключване

Виждате нещо важно пропуснато по този списък?

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Вто 13 окт 2009 11:05

Колега преди време като тръгнах да си взимам нова-стара кола имах доста по малко претенции.Обикалях България 6-7 месеца и се нагледах на бараки всякакви.Кото ти гледам изискванията мога смело да ти кажа че в Бг няма да намериш това което да отговаря на твойте точки.Аз си реших проблема като отидох до Германия. Колата ми излезе колкото тук да взема предишния модел на същтата кола.В момента не знам как са нещата но дори да ти излезе на същите пари като тук по добре ходи си я вземи ти от Германия.

brum

Мнениеот brum » Вто 13 окт 2009 15:31

KirilGeorgiev написа:Колега преди време като тръгнах да си взимам нова-стара кола имах доста по малко претенции.Обикалях България 6-7 месеца и се нагледах на бараки всякакви.Кото ти гледам изискванията мога смело да ти кажа че в Бг няма да намериш това което да отговаря на твойте точки.Аз си реших проблема като отидох до Германия. Колата ми излезе колкото тук да взема предишния модел на същтата кола.В момента не знам как са нещата но дори да ти излезе на същите пари като тук по добре ходи си я вземи ти от Германия.

Не търся нещо отговарящо на всичките точки. Тези точки по-скоро трябва да ми дадът реален ориентир за максимално точното състояние на колата.

Потребителски аватар
gencho84
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gencho84 » Вто 13 окт 2009 19:08

колега извиняваи ,че сам директен ама с твоите изисквания направо си за магазина. И според мен в бг такава кола 2-ра рака няма,а и трудно се намира в чужденеция, щом са я продали има за какво.Касмет и дано направиш правилния избор :да:

mili 75
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mili 75 » Вто 13 окт 2009 19:56

Колега това с избора на кола е малко като женитбата,гледаш едно в началото, а после друго излиза и това за съжаление е голата истина не само в кръга на шегата.Това е машина и нищо не й пречи в момента да дава идеални стойности и след ден да се скапе нещо.Ще ти дам един елементарен пример от моята действителност,в неделя си карам колата акумулатора е на шест върти яко,няма и никакъв намек,че в понеделник ще го намеря с една мъртва клетка и хоп батерията на боклука иначе нямам утечки колата зарежда на идеалните 14,28 волта и т.н.,нямам проблем с топъл студен или както и да ги наречем стартове.В началото ми беше странно как така за един ден ми отиде акумулатора, но като четох какво пишат колегите,имаше пример,спрял да пие кафе качва се цък и акумулатора го няма, така че като ще взимаш кола на 10+ години трябва да се подготвиш психически за такива изненади.Гледам описал си доста неща и повече от необходимото даже, но надали ще намериш кола без забележки,все пак на запад 10 години са я карали не са я гледали, представи си,че техния спрямо нашия стандарт, е все едно горивата тук да са по 20 ст.литъра.Друг пример отива чичо ми с със своя племенник мастит майстор на фолксваген и ауди и взимат една дизелова астра от дупница карат гледат всичко точно и хоп след един месец си отива нафтова помпа и честито с 1600 лева минус.Та така е със старите коли, затова стига си се чудил ако си се спрял на три коли вземи най-добрата, провери каквото можеш,гледай да те радва и външно, всичко е поправимо вече зависи на каква цена.Така че дано си късметлия към добър модел и мотор си се ориентирал,няма да съжаляваш.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 13 окт 2009 20:12

Можеш с бутоние само (за климатроника) - при запалена кола задържаш Econ и вътрешна циркулация и си излизат грешките...съответно излиза грешка,с Temp + местиш нагоре грешките и пишеш на листче всичките...като стигне до 000 това са.
Ако изпише 444 значи няма грешки - идеалния вариант.

Потребителски аватар
niko_77
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niko_77 » Вто 13 окт 2009 22:38

Колегата с този списък наистина ще се озори! И до Германия да отиде пак трудно ще го изпълни, там много много не ти дават да си правиш тестове, особенно да караш да пробваш колата по някой път. Гледаш, палиш, слухтиш и това е. Другото е късмет. А това за маслото и ремъците е направо смешно, +/- 300 км едва ли е от значение. Някой навъртял 200к само с доливане примерно до момента и като се смени маслото на момента и хоп става чисто нова! :lol:

Върни се в “Passat”