проверка маслото на двгателя

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
T.Spark
Автомобил:
Двигател:

проверка маслото на двгателя

Мнениеот T.Spark » Нед 18 окт 2009 14:34

Попадна ми едно ръководство за облсужване на хонда. Зачетох се в съветите за проверка на маслото и хората написали това: (обобщавам го в 3 стъпки)

- запалете двигателя и го оставете да работи на празен ход 3-5 мин.
- спрете го изчакайте 2-3 мин.
- проверете маслото

Преди време някой ми спомена, че така трябва да си проверявам маслото, но не обърнах внимание. Сега го чета в книжката на хонда... страно ми е.
Моята логика се различава от горните стъпки. Оставам колата вечерта. За 7-8 часа маслото се е отекло в картера. Проверявам без да паля и съм сигурен колко имам и че няма да сипя повече.

Защо трябва да паля, да чакам да качи масло в главата, да го разхвърля по двигателя... после пък да го чакам да се стече... колко се отекло и колко е останало горе... и тогава да почвам да меря? :gruebel

За мен такива измервания не дават точна информация. Има опасност да се сгреши и излишно да се долее повече.

Интересно ми е, какво мислите за препоръките на японците.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: проверка маслото на двгателя

Мнениеот radotom » Нед 18 окт 2009 18:01

Зависи от конструкцията на двигателя.
Ако има голям маслен охладител и плитък картер- напълно възможно е това да е правилния подход.
Скоро ми разправяха за едно 'много правено' БМВ с рязан карер, за да не стърже по асвалта :Mr Green Fun
Оказа се, че куулера и цялата система е толкова голяма, че след като запалил картера останал празен, а маслото не било достатъчно... :bishop

Е! Вдигнали баварката малко и сложили нормален картер, де... след като изпосменили всичко по затегналия мотор... :Mr Green Fun

Потребителски аватар
JoroHondata
Автомобил: Honda Legend KB1 V6
Двигател: J35A8 от 2007
Контакти:

Мнениеот JoroHondata » Сря 28 окт 2009 15:32

Здравейте колеги
И аз ползвам автомобил Хонда, но не съм се зачитал основно в книжката на колата (защо е на немски, а аз не го зная).
Аз съм чувал абсолютно същото от колега, който е завършил двигатели с вътрешно горене в ТУ- София, и който работи по специалността си от 10 години (работеше в един много сериозен сервиз в София). При работа на двигателя част от маслото се качва в главата, и нивото му естествено спада. След като поработи минута- две, се изчаква малко и се проверява пак нивото на маслото- и се долива до горната отметка. Така при работещ двигател винаги маслото ще е около горната отметка, и се отнася за всички видове автомобили.
Поздрави

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Сря 28 окт 2009 16:14

Ako e така производителя щеше да вдигне чертата MAX с колкото трябва.Логично е да бъде м/у двете черти.
Може да има специфични мотори,но при повечето минеш ли границата намират откъде да го изхвърлят.

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Чет 29 окт 2009 0:51

i.e.i написа:Може да има специфични мотори,но при повечето минеш ли границата намират откъде да го изхвърлят.

:да:
Проверено и не еднократно доказано :)
Предобиш ли го - тече.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”