Масло за ск.кутия

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
VW GOLF3
Автомобил:
Двигател:

Re: Масло за ск.кутия

Мнениеот VW GOLF3 » Вто 20 окт 2009 11:55

Естествено , че решението си е мое , не съм казал, че вие ще решите какво да си права с колата :D , от вас просто искам съветите ви ;) , а относно моята идея , хрумна това , защото все едно да изхвърля сега ей така 40 лева ( то аз вече може да се каже , че съм ги хвърлил в магазина де , щом съм го купил това масло ) и затова искам поне сега да не давам толкова пари за ново масло , а ако можеше да го смеся със сегашното ми :?

Потребителски аватар
Pavcho2
Автомобил: Golf Mk4 GTI
Двигател: 1798 Т AGU custom intake
Контакти:

Мнениеот Pavcho2 » Вто 20 окт 2009 11:57

Около 200лв. ти е само скоростната кутия без труда - ако изтропа - можеш да ги сложиш на кантар.
:beer Ти си решаваш, успех :lol:

VW GOLF3
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW GOLF3 » Вто 20 окт 2009 12:01

Да де ясно , разбирам колега какво искаш да ми кажеш :? , но и друго да ви питам , добре де толкова ли е голяма разликата между 75W90 и 80W90 , че чак толкова фатално да стане , и непременно да го сменям , не съм много компетентен , но ми се струва че от 75 до 80 няма голяма разлика , поне математически погледното това е само едно число 5 , но специално при маслата незнам как стоят нещата , за това се допитвам до вас . :oops: :roll:

А между другото забелязвам , че понякога единствено втора скорост ми влиза малко по-трудно 8)

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Вто 20 окт 2009 12:58

Това 80W90 пълна синтетика ли е или полусинтетика? Не гледай разликата между 75 и 80, а между качествата на двете масла.

И друго - разгледай се по форума и виж темите в който е писано за 75W90 и други масла какво се е случвало след това с кутиите. В смисъл нищо не рискуваш - резултата е ясен :) .

brendyto
Автомобил: bmw
Двигател: 1987
Контакти:

Мнениеот brendyto » Вто 20 окт 2009 13:53

Колегите са напълно прави или го смени всичкото с75W90-каквото трябва да е или рискуваи,но знаи,че тази кутия е много капризна спрямо маслото.Може да провериш,доста са търсени :lol:

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Вто 20 окт 2009 20:27

Хубаво масло ще сипеш при всички положения. Все някога ще го направиш. Въпроса е профилактично или след като съсипеш синхронизаторите или просто ти омръзне зимата да ръгаш лоста за да можеш да превключиш. 75 е доста по-рядко от 80 и най-важното - пълна синтетика е, а не минерално.

Потребителски аватар
MKII 1.6EZ
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MKII 1.6EZ » Вто 20 окт 2009 20:46

Недей да ги мешаш ще земат да се пресекат ако са различна синтетика. Колега зададе си въпроса и получи отговор в крайна сметка. Сменяй го когато можеш и това е. Мене 1л Valvoline пълна синтетика ми е 20лв.

VW GOLF3
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW GOLF3 » Вто 20 окт 2009 23:12

Значи колеги пак ви казвам , проблем със скоростите нямам , влизат си пак така лесно както преди , само втора скорост понякога е малко по трудна , а иначе ето ви с точност какво пише на маслото и тогава вече може да имате други мнения , а може и да не е от значение това , което ще допълня за маслото , а то е : SAE 80W-90 , API GL4 , MIL-L-2105

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Сря 21 окт 2009 2:44

Ако очакваш някой да ти каже: "Да колега, карай си няма да имаш проблеми", едва ли ще получиш този отговор, при положение, че е предписано друго масло за твоята кутия (несъм се интересувал конкретно, предполагам).

Едва ли някой е пробвал в този форум пък и кадето и да е, че с това масло проблеми няма да има след примерно 200000км.

Много хора също карат с неподходящо масло за двигателите си, било то от незнание или от липса на възможност. Моторите си вървят не са спрели, но ти искаш съвет и го получаваш. Ако решиш да правиш нещо различно, го правиш на твоя отговорност без да се сърдиш на никой след това.

Примерно, аз се интересувах една година дали и евентуално с какво масло да сменя моето на скоростите. Предложенията бяха страшно много, съветите и т.н.т. В крайна сметка след всичко прочетено се реших да го сменя, избрах си подходящо масло и бях сигурен, че проблеми няма да имам. Карам си колата с чиста съвест и без никакви притеснения, че няма да я счупя и да ме остави на пътя заради погрешен избор, а това замен е най-важното. Не ме разбирай погрешно, това незначи, че ти ще имаш проблеми или, че ще си счупиш скоростие.

Успех! С най-добри намерения :wink:

Потребителски аватар
kokovanev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kokovanev » Сря 21 окт 2009 9:13

Хайде да се обадя и аз... Миналата година сложих полусинтетика 75/90, отговаряща на фолксвагеннорм. През миналата зима усетих, че първа не влиза на студена кутия така, както беше преди смяната... След ровене из нет-а установих няколко неща:
1. 75/90 не е единственото задължително условие, маслото има и други характеристики, на които трябва да отговаря.
2. Масово се среща полусинтетика 75/90, която се препоръчва от нейния производител за нашите кутии, но реално не е сертифицирана по фолксвагеннорм.
3. Масово се среща полусинтетика 75/90, която е сертифицирана по фолксвагеннорм - точно с такова пробвах, но не останах доволен...
4. Маслото трябва да е 75/90 пълна синтетика, ГЛ4+ или ГЛ4/5 и да отговаря на фолксвагеннорм. Ако маслото отговаря на ГЛ5 /по-високия стандарт/, това не го прави подходящо!
5. На т.4 из БГ отговарят мн. малко масла и са скъпи. Освен посочения тук Кастрол има и едно на БП - малко е по-евтино, пазарува се от същото място. Има и подходящо Лики, но за цена не съм гледал, защото успях да си осигуря Кастрола /с произход!/ по цени на едро - чувствително по-ниски са...
6. Кутиите тип 085 "по паспорт" събират 3,1 л., реално - към 3.2 л., а в БГ не се продават опаковки под 1 л. - т.е. - пазаруваш 4 л. - честито на печелившите, както се казва... Ако си обичате СК и най-вече 5-тата скорост - не жалете в никакъв случай тези 100-200 грама...
7. В Европа Кастрол има и опаковка от 0,5 л., цената на дребно е около 7-8 евро.
8. В оригинални бели опаковки на ВАГ има поне 3 вида масло за СК - минерално /евтино е и смърди гадно.../, полусинтетика /цената е приемлива/ и пълна синтетика на ужасяваща цена - на дребно е грубо 50% над тази на Кастрол, при положение, че вътре е същото - според слуховете...
9. В нашите СК не е хубаво да се наливат неподходящи масла или масла за "раздатки" и диференциали, дори и да отговарят на пръв поглед на по-високи изисквания. Експериментите с маслото рано или късно водят до проблеми със СК...

maxtop
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxtop » Сря 21 окт 2009 18:59

Савет смени си маслото при първа възможност. Ако го смешиш ще направиш наи голямата глупост.

Потребителски аватар
vw_best1973
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw_best1973 » Чет 22 окт 2009 15:52

Не се притеснявяй пич за маслото в скоростната кутия ако включваш лесно скоростите ,умерил си го.Аз имам Г4 1.4 16В ,скоро му смених маслото като сложих Carlube 80W 90 минерално ,препорьчват го от фолксваген и ми струваше кьм 10 паунда=20 лева за 2 литра ,колкото е ск.кутия.Сьщо ми препорьчаха и Duralube 75w 90 пьлна синтетика ама на друга цена.Лично аз не забелязвам никаква разлика кьм по зле , а и се препорьчва от много реномиран он лаин магазин в Англия, така ,че и минералното става .Дано не звучи като спам но аз ползвам само този магазин за авточасти и масла и няма грешка а е и по тьнко.Просто ти го казвам за твое спокойствие можеш сам да провериш за твоията кола дали става минералното масло.Ето това е за моята Г4 1.4 16 клапана,но виждам че става за Г3,ползвай го за инфо и твое успокоение. :drinking:

http://www.eurocarparts.com/ecp/c/Volks ... 9544323d15

Потребителски аватар
MKII 1.6EZ
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MKII 1.6EZ » Чет 22 окт 2009 19:59

Направо налей олиото от фритюрника колега mhihi

YACCO-BG
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот YACCO-BG » Чет 22 окт 2009 20:20

не е фатална тази разлика. особено при сталите автомобили, които не са много капризни.
коя година е голфа? ще ти кажа по каталог какво му дават. (мисля че е 75/90 полусинтетика) GL4/GL5
иначе разликата между двете не е голяма но е вярно че има и други изисквания на които маслото трябва да отговаря. това 75W90 и 80W90 е само една част от описанието. примерно, има 75/90 полусинтетика и 75/90 пълна синтетика.

kokovanev написа:5. На т.4 из БГ отговарят мн. малко масла и са скъпи. Освен посочения тук Кастрол има и едно на БП - малко е по-евтино, пазарува се от същото място. Има и подходящо Лики, но за цена не съм гледал, защото успях да си осигуря Кастрола /с произход!/ по цени на едро - чувствително по-ниски са...

какви са тези масла по 40 лв/литър ... цената не е критерий за качество. ето ти примерни цени:
BVX 1000 75W90 Racing - 100% висококачествено синтетично масло за ръчни скоростни кутии и задвижващи трансмисии на последно поколение леки автомобили изискващи SAE 75W90/80W90 , цената е 23-25лв/литър , полусинтетиката е около 15лв, а минералното около 10...

VW GOLF3
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW GOLF3 » Чет 22 окт 2009 23:59

Ааа ето го и моето масло ;) http://www.maslaigresi.com/index.php?productID=202

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”