Считам това, което ще напиша за важно и синтезирано по темата, за това с червено:
AKL е с една обикновена ламбда с подгряващ елемент (с 4 жици), която освен всичко друго има по-кратък живот (около 150 000км).
Както по-нагоре вече е споменато - предлагат се и универсални ламбда, които излизат много по-евтино. Всъщност всички ламбда сонди са "универсални", но се различават по типа (основен материал на измервателния елемент (цирконий например), с/без подгряващ елемент, колко жици, wide band или не и т.н.) както и по куплунга!
Тези така наречени универсални ламбда, които се предлагат не са нищо друго освен нормална ламбда, но без куплунг - за това и са по-евтини, тъй като само куплунга струва доста (по необясними за мен причини).
Т.е. във вашия случай (AKL) можете да купите "универсална", като са важни следните фактори:
- да е циркониева (каквито са и повечето)
- да е с 4 кабела (което автоматично значи, че е с подгряващ елемент)
и да сте наясно, че не е Plug&Play а се режат жиците на старата и се прикача новата (запазвайки стария куплунг).
Аз лично на ваше място бих пробвал първо с т.н. "универсална" тъй като разликата в цената не е малка, а особено когато не е 100% сигурно, че има дефект в нея си е хвърляне на пари на вятъра.
вапрос за Голф 4 - разход
- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
Re: вапрос за Голф 4 - разход
Последна промяна от Haralampi на Сря 21 окт 2009 1:48, променено общо 4 пъти.
- Batmirko
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Именно за универална става въпрос, колата е точно около 150 000.
Цените ~130 / ~170 . Поръчах по-скъпата, клубният техник в Плд ще я слага

- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
Batmirko написа:Именно за универална става въпрос, колата е точно около 150 000.
Слагането е работа за 15 мин ако имаш поялник. Не бери грижи - там няма какво да се обърка, така че наистина не е нужен специален сервиз за целта.
Иначе да - универсалните без куплунги са някъде между 100 и 200.
Използвам да обърна внимание на колегите с 1.6 16V (AUS, ATN, AZD, BCB), че при нас нещата седят по друг начин и горното не важи изцяло за нас.
- Batmirko
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
И при мен се усети спад в разхода, от 12-13 градско (Пловдив), падна на 10-11, извънградско още не съм карал, и все пак отново съм далече от градското на доста колеги с този мотор, които твърдят че им гори под 10
(аз лично сменям макс на 3000к)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”