Ламбда сонда за голф 3 1.8 ABS.....

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
fury
Автомобил:
Двигател:

Ламбда сонда за голф 3 1.8 ABS.....

Мнениеот fury » Вто 20 окт 2009 16:31

Здравейте колеги! От известно време колата започна леко да придърпва между 1800-2200 оборота, и при работа на празен ход понякога не може да се изфорсира хубаво. Не гасне в движение, пали си от раз, разхода не се е увеличил осезаемо. Смених кабелите, палеца, капачката (Беру), а новите свещи са (Ac Delco) триполюсни по каталог за 1.8 abs. Уви без резултат, закарах колата на диагностика. TPS-а е наред, центровката си е 6, и човека ми замери ламбда сондата и каза, че била "умряла" :lol: Мой приятел ми каза, че е възможно да е от свещите (неподходящи/менте), и ме посъветва да си купя "NGK", които били най-добрите за този мотор. Сондата ми е без подгряване (1 кабел), прелагат ми "Бош" универсална, на която се снажда кабела с отрязания кабел от старата сонда, на цена от 98 лв. Четири свещи "NGK" BUR6ET са 38 лв. Споделете мнение и вие на който се е случвало подобно нещо....

Потребителски аватар
bobigenchev
Автомобил: Passat B 5.5
Двигател: 1.8T AWT

Re: Ламбда сонда за голф 3 1.8 ABS.....

Мнениеот bobigenchev » Вто 20 окт 2009 16:43

Щом е умрЕла сменяй. :да:

Потребителски аватар
overapac
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот overapac » Вто 20 окт 2009 18:52

ако е умрЕЛа сондата,не трябва ли в разхода да има промяна?!?! :beer :beer :beer

Потребителски аватар
fury
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fury » Вто 20 окт 2009 18:59

Именно, разхода само градско в София, около 10/100....

Потребителски аватар
overapac
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот overapac » Вто 20 окт 2009 19:02

да не дърпа въздух от някъде , прегледай всички въэдуховоди ,тръбата за картерните газове ,почисти дросела и стъпковото моторче!! :drunk

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Вто 20 окт 2009 20:22

fury написа:Именно, разхода само градско в София, около 10/100....

Ами за София..айде една 1-ца по-малко..ма си е нормално.То и от "стила" си зависи ,както и от маршрута.Не очаквай тоя мотор градско да харчи под 8/100 и то при определени условия(да речем-аз го карам :oops: ),още повече в Столицата.Виж,на дълъг път съм постигал около 6/100,без много да се ограничавам.Сондата трябва да се "изследва" на добре загрял мотор,на студен неработи-ами няма необходимата температура(без подгрев е).Пробай си колата на извънградско и ако няма някакви проблеми-заеби го тоя случай,винаги може да дадеш едни 100 лв.

Symptom
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Symptom » Вто 20 окт 2009 20:42

8) Със свещите си се минал.. преди карах с Бош.. е вървеше де,... но нямат ощо с NGK това е марката за този модел ..не случайно заводски е с тях .

Ламбдата ако си се вторачил.. инвестирай.

На първо време махни тез свещи и си сложи NGK, магазина е на Сливница, отдясно след кръстовището с Опълченска ако идваш от Люлин ,точно преди него има пресечка вдиасно, некакво жълто такова..не помня фирмата.

Тривиално ама..провери си въздушният филтър...и за нашите пътища не чакай 10 000 км.. запушен е много преди това ..Тоз мотор си иска въздух и както подозирам си сток..демек всичко требе да ти е на 6.

Кога си сменял горивен филтър...?

Потребителски аватар
policevidin
Автомобил: VW Golf 3 Modificated
Двигател: 1.9TDI 1z+ 1996

Мнениеот policevidin » Вто 20 окт 2009 21:49

аз залагам на 95% че не е от свещите поне от личен опит го знам пурво си купих НГК а после Беру както и сменени кабели,палец и икапачка и резултата е нулев. също така смени и бъбината,моното (цялото) пак нищо единствено не съм сменил делкото и ламбдата. но тях ще сменя като си сменя колата :banghead: :banghead: писнами сега съм на принципа сипваи и караи.

Потребителски аватар
fury
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fury » Сря 21 окт 2009 7:18

Горивния и бъздушния филтър са сменяни лятото, не е от тях. И все пак от какво може да се получава това придърпване между 1800-2000 оборота :?: Възможно ли е бензиновата помпа да не дава достатъчен дебит? Някакви идеи.... Колата няма газ, и никога не е имала, ако това е от значение. Напълно "стокова" mhihi

Потребителски аватар
sashoskiora
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sashoskiora » Сря 21 окт 2009 7:25

Не прочетох да си сменил горивен филтър почни с него,щом ти казват че е заминала ламда сондата сигурно е така но придърпването според мен не е от нея,а по скоро от бензиновата помпа.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 21 окт 2009 8:26

не си писал колата да има газ....вероятно тогава няма и говорим за тестове само на бензин.Понеже ламбдата не играе на газ освен ако не си с ламбда контрол...ама едва ли си без да знаеш.
По повод сондата - аз си сменях моята с универсалната на Бош ама заради други проблеми (с ламбда контрола на газта) и съм доволен - работи си до ден днешен нормално.Само че аз я купих за 136лв
Иначе по повод твоя проблем може да е от ламбда сонда ама като я откачиш въобще от комп-а трябва доста да се пооправи положението - понеже няма да лъже комп-а и той ще си отчете,че е умряла и няма да се съобразява с нея.Трябва да усетиш положителна разлика в поведението на колата.
Ако това не се случи значи може проблема и да не в нея или само в нея.Понеже ако не е умряла тотално лъже комп-а за състоянието на горивната смес и той я корегира - без това наистина да се налага.Като я откачиш си я отсвирва и си следва заводските настройки,които има за ри избушена ламбда,които са близо до стойностите,които трябва да има при нормална работа на двигателя...да,пак ще работи зле ама не чак толкова зле,колкото при лъжеща сонда.

Потребителски аватар
Pavcho2
Автомобил: Golf Mk4 GTI
Двигател: 1798 Т AGU custom intake
Контакти:

Мнениеот Pavcho2 » Сря 21 окт 2009 11:18

Нищо не пречи да я свалиш и да я изчистиш таз сонда - може да е силно зацапана - наще бензини не са от най-чистите. Ако се решиш да го правиш си изчисти и дросела на загасен след това на запален двигател.
Мисля, че със спрея за дросела се чисти и сондата това по мое мнение е най-ефтиният опит по този начин можеш и да я тестваш като я изключиш, реално това ти коства около 8лв. за спрей.
И най-кофти свещите в началото нямат ядове те просто не издържат и се скапват бързо (3-4000км.).
Успех.

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Сря 21 окт 2009 13:02

Няма нищо странно в това да е от ламбдата - тя не е вечна и има живот от около 150 000 км! Щом е и диагностицирана, че е неадекватна не виждам какво има да се почесваш още. Мисля си, че би могло да се намери и по-евтина, тъй като дори не е подгряваща а и е без куплунг, но това е отделен въпрос.

P.S. сондата не се пипа с голи ръце!

Потребителски аватар
valkilmera
Автомобил: Golf3 4 Audi A3
Двигател: ABS AZD 8P

Мнениеот valkilmera » Сря 21 окт 2009 13:46

Колега,можеш да обърнеш внимание и на тампона под моното...иначе сондата щом са ти казали,че е за смяна значи я сменяш-тези на Бош са се доказали,че са добри за разлика от свещите им... :evil:
Много добри и непритенциозни са тези АБС двигатели,подобен проблем при мен се оправи със смяна на ТПС,преди това и аз минах по същият път...
Успех и сподели какво си направил в последствие :да: :drinking:

Потребителски аватар
fury
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fury » Сря 21 окт 2009 14:39

Благодаря на отзовалите се! За пореден път се убедих, че във форума има кадърни хора. Днес пробвах да отворя моното, да погледна дросела в какво състояние е, но капака (държи го 1 болт) като че е залепен. Възможно ли е? Досега не съм го отварял, има ли някаква тънкост, освен развиването на болтчето на капака? Достраша ме да не го счупя.
П.П. Тампона под моното ми го сменяха миналата година, проверих и маркучлето от сервото да не е спукано, всичко е О.К. Оборотите на загряла кола са си нормални (~800) и стабилни. При студено (първо) палене са ~1100.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”