Смяна на термостат

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Re: Смяна на термостат

Мнениеот emo-gar » Вто 20 окт 2009 20:10

sPellBouND написа:Благодаря за снимките и линка!
А може ли да се махне генератора и после водната помпа без да се пипа хидравличната ? Има ли риск после да потече от водната помпа ? Кой от двата начина смятате за по-добър ?

Аз вече предпочитам варианта със сваляне на генератора и цялата помпа,помпата уплътнява към блока с "О-пръстен" 50х4-да се смени.Не че не се налага пак да се ляга(кората на шайбите,някои болтчета),но ми се струва по-сигурно по отношение монтажа на термостата."Лесния" вариант с повече залягане и демонтаж на хидравлика е за предпочитане когато има удобно място и не се налага промивка на системата.Е,то "удобното"място си е все едно-на паркинга...Същият О-пръстен е и уплътнител на самия термостат(между фланеца и елемента се поставя)Абе кой как го свари неволята...

Потребителски аватар
sPellBouND
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sPellBouND » Сря 21 окт 2009 18:40

А когато се сваля ремъка на хидравличната помпа след това колко трябва да е натегнат, как да проверя дали е добре? Мисля да го сменя с нов, така и така се маха.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Чет 22 окт 2009 9:37

sPellBouND написа:А когато се сваля ремъка на хидравличната помпа след това колко трябва да е натегнат, как да проверя дали е добре? Мисля да го сменя с нов, така и така се маха.

Е,това иска и малко "емпиричен" опит,но сигурно си видял вече механизма за обтягане(онова зъбно колелце).Като се обере луфта на новия ремък,донатегни още 1/4-1/2 оборот,с палец и показалец като стискаш рамената на ремъка да "поддава" около сантиметър.По-добре започни с по-малък натяг и след няколко минути леко натегни,докато ремъка спре да вибрира,имай в предвид че новия ремък трябва да "улегне" по профила на шайбите-това води до леко разхлабване след време.Не трябва да "пищи"(превърта) при краен волан и подадени обороти.Според мен белята от ненатегнат ремък е по-малка,отколкото от пренатегнат(говоря само за помощните ремъци!)

Потребителски аватар
sPellBouND
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sPellBouND » Чет 22 окт 2009 16:19

Благодаря!
Значи като го сложа, след известно време да го прегледам и ако се налага да го натегна ?

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”