Въпрос за стъпков мотор на Б4

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Johnny_Brawo
Автомобил: VW Passat
Двигател: BWA

Въпрос за стъпков мотор на Б4

Мнениеот Johnny_Brawo » Сря 30 сеп 2009 15:27

Здравейте, колеги.
Знам ,че е изписано бая по темата за проклетите обороти, дроселни клапи и стъпкови моторчета, обаче да си кажа неможах да намеря каквото ми трябва :oops: . Уточнявам : Става дума за Passat Б4, '96-та година ,1.6 , пълен инжекцион, AFT двигател. Карам на газ , но проблема го прави и на бензин макар и..." по-слабо изявен" ,ако мога така да се изразя. Говоря за това ,че когато изключа от скорост оборотите отиват до 200 , след което ( ако не загасне ) се качват до към 1200. Една такава "ламбада" се започва. Друг проблем е ,че го прави когато си иска и както си иска. Като отида на сервиз и ме питат -" Ми дай да го видим " и много весело ми става като кажа "Ми чакай да видим дали ще го направи".
Посъветваха ме да си изчистя стъпковото моторче. Щяло да помогне ,било и временно. Де го да го .. ? като отворя капака - не мога да разбера какво трябва да изчистя. Мерак голям - знания малко.
Ходил съм на диагностики ... изводите които чух са : запушени дюзи, неработеща ламбда сонда( която незнам какво общо има като карам на газ), дроселни клапи за почистване, лоша газова ( а го прави и на бензин ) ... и все едни такива ,дето не казват нищо конкретно за смяна.
Някакви идеи ?? :oops: :cry:

Потребителски аватар
paralesko
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос за стъпков мотор на Б4

Мнениеот paralesko » Чет 01 окт 2009 11:38

Колега ,аз съм с 2.0 AGG мотор и незнам на твоя мотор кое определя оборотите, само ще ти кажа че ,малко след като купих пасата започна да мени ниските обороти и да гасне когато си иска и след много четене на теми тук разбрах че, едно от нещата които трябва да се направи е да си изчистя дроселовата клапа преди да се ходи по набедени маистори ,защото не всички са коректни и знаещи. Тук има достатъчно теми по въпроса които изчетох и ми помогнаха.Отне ми 1 час да сваля дросела и да го изчистя най идеално ,а резултата е вече 2 години или 30000км. нямам проблем с ниските обороти . Ако нешо допълнително те интересува за дродела питай няма проблем . :) Сред нас има доста колеги с 1.6 мотор като твоя които също могат да ти помогнат.А пишеш че ,си ходил на разни диагностики-какво означава това какво ти излиза като грешки ?

Потребителски аватар
Johnny_Brawo

Мнениеот Johnny_Brawo » Чет 01 окт 2009 12:13

Здравей ,колега. За дроселните клапи - ще ги почистя Събота - Неделя. Стъпковия мотор ( което между другото беше и идеята на половината от повдигнатата тема ) го видях къде е - шееее го ... измъкна и почистя. Относно сервизите ,в които съм ходил казват следното :
->" Не добра настройка на газовия инжекцион" - отивам на газаджия -> "Проблема не ти е в газта. Уредбата е добре. Търси друга причина." или пипват нещо минимално за около 2-3 седмици и пак същата. АГУ-то ми е на година и половина!! Ловато.
-> "Натрупва грешки на бордовия или от запушени дюзи, или от неработяща ламбда-сонда ( тъй като паля на бензин и докато ги изчисти трябва да се кара известно време на газ ), или някъде по инсталацията не дава хубав контакт, или прецакан ти е стъпковия мотор - смени го"
По-дразнещото в случая е ,че го прави когато си иска ! Няма да обяснявам какво е чувстваото, предполагам повечето са се сблъсквали с подобни прищевки на возилата си.
Ще пиша какво е станало след почивните дни.

Потребителски аватар
Johnny_Brawo

Мнениеот Johnny_Brawo » Съб 03 окт 2009 13:40

Сега, казах ,че ще пиша като проверя това-онова и ето :
1) Отидох на газаджия да види центровката - оправи я според показанията имах малко изпускане от единия маркуч. Прегледа изпарители, маркучи,кабеляк - всичко 6 точки.
2) Изчистих дросела
3) Нямам стъпков мотор ! Или ако имам - съм сляп
4) Рестартирах комп-а
5) сменен въздушен филтър, почистени са клемите на акумулатор-а( за всеки случай ) - кабели,свещи, палец и разпределителната капачка са сменени преди 2000 км - прегледах ги чисти са.

Ефекта - Никакъв !
Казаха ми да си проверя датчика за дросела. Питам ! Какво има да му се проверява,как става и да го сменям ли ? Изобщо ... както казва един познат - "И к'во прайм ся ? "

Потребителски аватар
MITKO_DVD
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Контакти:

Мнениеот MITKO_DVD » Нед 04 окт 2009 20:35

Тоз датчик е така наречения TPS(throttle position sensor) демек датчик за положение на дроселовата клапа,,по принцип до него е й стъпковото моторче за празен ход,сваляш и чистиш.

П.С. с какво си изчисти дроселовата клапа :roll: :?:

Потребителски аватар
Johnny_Brawo

Мнениеот Johnny_Brawo » Пон 05 окт 2009 8:43

Дроселовата клапа я изчистих с някъф спрей. Дадоха ми го в сервиза ,в който бях. Мислех да пробвам с деоздорант ( има си алкохол - ще изветрее, и почиства.) Обаче те имали няк'во специално ,което се ползвало за таквиз неща.
Ще се опитам да почистя това "моторче" ... обаче като гледам ,че самата му форма е на плочка не ми става ясно ... моторчето що е плоско!? Може и аз плоско да разсъждавам ,ама ... както и да е.
Ще го пробвам ,само да ми зарастнат пръъстите ,че се потроших малко :D. ще пробвам да кача снимки довечера .

Потребителски аватар
MITKO_DVD
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Контакти:

Мнениеот MITKO_DVD » Пон 05 окт 2009 11:21

Пробвай с карбураторен спрей,това е твоя играч :wink:

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Пон 05 окт 2009 11:33

MITKO_DVD написа:Пробвай с карбураторен спрей,това е твоя играч :wink:

Точно!И да допълня Колегата-не разчитай само на работата на спрея,а разтъркай нагара и с четчица!

Потребителски аватар
Johnny_Brawo

Мнениеот Johnny_Brawo » Пон 05 окт 2009 14:54

Търках бе хора! Светнаха ! не е от това. Сега почна да ми прави следното : застават на около 800 оборота и след това почва едно леко потреперване надолу-нагоре с около 30-50 оборота. Цък-цък цък... :banghead: . Според мен ... това си е чисто кофти сигнал от управлението. Което аз го отдавам на някой фокин датчик или бордови комп.
Имам кибрит в колата... ако някой мисли ,че това е решението - събирам агитка с китари ,да я запалим, да пеем черно фередже и да се налюскаме за ... нейно здраве

Потребителски аватар
Johnny_Brawo

Мнениеот Johnny_Brawo » Пет 23 окт 2009 13:35

Ами поне да кажа какво стана. Търках ,чистих , замервах стойности... прави каквото си иска. Проблема обаче се оправи от самосебе си. Просто запалих една сутрин и няма нищо. Неможех да разбера от какво се оправи или какво направих ,че да се подобри. Играят си пак оборотите, не толкова но ... факт. В крайна сметка - дразни не дразни ... чакам да издъхне нещо ,че да знам какво да сменям.
Благодаря на всички ,които се отзоваха , ще пиша ако има някакъв напредък или раздвижване.

Върни се в “Passat”