КАТ прави хайка за колани на задната седалка

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Gigabyte
Автомобил: neko drugo
Двигател: vaprosche

Re: КАТ прави хайка за колани на задната седалка

Мнениеот Gigabyte » Пет 23 окт 2009 20:25

Aneto написа:
onion написа:Аз съм ЗА , но да не е на акция, а постоянно.

много правилно.
И много се опулих като прочетох темата до тук - какво като нямате колани фабрично - ами сложете!!!!! Къде ви е отговорността за живота на хората, които возите????? Или само да не ме глобят - само за това мисля. Странно племе сме, брей :screwy Мислим само как да изклинчим, да се измъкнем, да сме най-хитрите - видиш ли ги ония тъпаците, примерни, с колани карат - луди.
А вие като се качвате в колата и като качвате в нея друг - за какво най-напред мислите? За патрулките и как да не ви гепят или за вашата отговорност на пътя, отговорност и за хората във вашата кола?

Ела ми каже къде да се монтират тия колани на кабриото 1цата например :не: По-скоро да стане още по-опасно от такива наши БГ безопасни системи ,щот друго е ние да си го направим с телоподаващото ,друго е тва дето чичо Ханс го е мислил mhihi Така на думи ти е лесно ,но ела го направи :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Пет 23 окт 2009 23:40

Чичо ти ханс не е правил тая кола с мисъл, че ще доживее 21 век :idea: :idea: :idea:

Потребителски аватар
oSViRePql
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот oSViRePql » Съб 24 окт 2009 1:19

shi187 написа:За предните седалки добре, но за задните, те т'ва немога да го разбера. Аз принципно когато съм пътник на задна седалка не слагам колан, макар, че знаех за този закон, и че е задължително поставянето му дори и на задните седалки.

От много години когато се возя отзад на дълъг път 90% от случайте си слагам колана. Чувствам се по-защитен а и не пречат чак толко много ;)

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Съб 24 окт 2009 4:55

vromos86 написа:А тези който карат коли с марката Трабант как да им сложиш колани, като тея в завода не са придвидили дори място за закачането им.Сигурен съм че има доста други коли които няма как да им се сложат колани или взимаш въжето за теглене и се бесиш с него :lol:

На колонката до задното стъкло на трабанта има дупки с тапи, които са предвидени за задни колани. Така че който му се занимава има варианти. Оригиналните гадни колани също много лесно се подменят с нормални с машинки.

Между другото ако пътника няма колан за кой е акта - за него или за шофьора?

Последна промяна от theultimate на Съб 24 окт 2009 4:57, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Rijo
Автомобил: BMW e39
Двигател: M54B22

Мнениеот Rijo » Съб 24 окт 2009 4:57

И за двамата.

theultimate

Мнениеот theultimate » Съб 24 окт 2009 4:59

Ми твърдо съм против.....аз да карам колата ли трябва или да съм пъдар тия отзад дали имат колани? Трудно ще накарам някой да си сложи колан ако не иска. Би трябвало само той да си плаща акта....

Потребителски аватар
Rijo
Автомобил: BMW e39
Двигател: M54B22

Мнениеот Rijo » Съб 24 окт 2009 5:19

Като водач си отговорен не само за себе си, а и за тези, които возиш. Освен това при евентуален удар тези, които са отзад, без колан са реална заплаха за теб. Изчети темата и ще разбереш в какво превръща тялото ти предадената кинетична енергия.

Наистина не разбирам какъв е проблемът със слагането на колан. Това само в България го има. Като си с колан си не-готин или как? Или просто за спорта - те ми казват, че трябва и аз напук търся от 100 кладенеца вода, че това, което ме карат да правя не е точно така, както те го казват. Е, така е!

В интерес на истината имам доста добър приятел, който е преживял 3 катастрофи като водач. Прави ми впечатление, че винаги успява да си сложи колана преди мен, прави го още със самото сядане.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Съб 24 окт 2009 5:31

theultimate написа:Ми твърдо съм против.....аз да карам колата ли трябва или да съм пъдар тия отзад дали имат колани? Трудно ще накарам някой да си сложи колан ако не иска. Би трябвало само той да си плаща акта....

За съжаление много хора разсъждават като теб, а е толкова лесно. И пак за съжаление поне веднъж месечно ми се налага да водя следния разговор:
Аз: Сложете си коланите отзад!
Пътник отзад: Да бе!
Жена ми(седи отпред): Той не се шегува и не прави изключения, сложете си коланите отзад!
Пътник отзад: Никога не си слагам колан отзад.
Аз: В моята кола всички са с колани или ходят пеш.
Пътник отзад: Да бе да!
Спирам колата, чакам около 5 сек и, ако няма резултат слизам и отварям вратата на пътника.
Досега само веднъж ми се е налагало да отварям вратата - спирането на колата работи отлично. :mrgreen:

Детската градина е на 200-300м от нас, водя пиклата с колата, защото после продължавам за работа. Губя по 1-2мин всяка сутрин да я сложа в столчето и да я закопчея, майка и също се вози с колан. Защото, ако на кръстовището зад блока не знам кой идиот кара с 80км/ч.

theultimate

Мнениеот theultimate » Съб 24 окт 2009 6:49

Точно в това се състои проблема - неприятно ми е да водя този разговор. Не съм катаджия, не събирам по 20лв на всеки срещнат за да мрънкам всеки път "абе карай бавно, абе сложи си колан". Логично е всеки да си отнася глоба за себе си, има 18, да си троши главата. Провокират ме да разкарам задните колани - на кола от 1988 като нищо заводски може да няма.

Потребителски аватар
mariovasi
Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
Двигател: TSI

Мнениеот mariovasi » Съб 24 окт 2009 7:19

При мен ситуацията е едно към едно с на по-горният колега.
Според мен въпроса е до личен избор ,то е като при предните колани.
Явно са доказани + и - от използването им , всеки ще прецени.
Не съм съгласен за раздаването на акт и на шофьора, ама...

Потребителски аватар
Viktor_99
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Viktor_99 » Съб 24 окт 2009 7:20

За мен това е глупост. Пореден повод на катаджиите да търсят някое левче от шофъорите. Отгоре на всичко, всеки сам носи отговорност за това дали ще си сложи колана. Не може да ми отнемат точки, защото колегата Гошо примерно не иска да си сложи колан на задната седалка ....

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Съб 24 окт 2009 7:47

Viktor_99 написа:За мен това е глупост. Пореден повод на катаджиите да търсят някое левче от шофъорите. Отгоре на всичко, всеки сам носи отговорност за това дали ще си сложи колана. Не може да ми отнемат точки, защото колегата Гошо примерно не иска да си сложи колан на задната седалка ....

Не е никаква глупост. Омръзна ми да слушам статистики всеки ден колко черен е бил, колко човека са загинали по пътищата. Слагането на коланите и отзад и отпред, няма да намали катастрофите, но със сигурност ще намали броя на пострадалите пътници в проценти. А това че повечето шофиори се мислят за големи пичове като карат без колан, си е въпрос на много личен избор. А най-лошото е че като те спрат полицай, повечето не гледат за коланите а се чудят как да ти приберат 20 лв. Ако не беше така, след като ти пишат некой и друг акт, ще влезеш в час и ще слагаш колана преди да запалиш още. Тия дни ще монтирам и на ладата дето е набор 89' задни колани! Въпрос на личен избор и лична сигурност !

Потребителски аватар
cosmo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cosmo » Съб 24 окт 2009 8:09

@myrshavija
Абсолютно по същия начин процедирам и аз който не иска да си слага колани ще върви пеш.
Коланите отзад са както за безопасността на човека който пътува, така и за тази на
хората оптпред.
Един мой познат наскоро катастрофира и лаптопа който е бил на задната седалка е изхвърчал през предното стъкло.По една щастлива случайност главата му е все още на мястото си.
Колкото до кампанията, струва ми се безмислено да се прави кампания на нещо, което е регулирано със закон. Защо винаги кампаниите на кат се отнасят до водача на МПС? Защо примерно няма кампании с теми: "липсата на маркировка по пътищата","състоянието на пътната настилка","липсата указателните табели","знаци които не са поставени адекватно на мястото си".
Явно според кат безопасността не е комплексно понятие

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Съб 24 окт 2009 8:13

ilkomuhata написа:...Който иска да си кара без колан който иска да си го слага,а дали ще съм с колан и ще карам като луд и мога да убия някой или без е все едно

Предполагам нещо си объркал словореда и си написал глупост ..., нали?!?
Нали не ти е все едно, че можеш да убиеш някой на пътя?Защото ако ти е все едно, значи имаш психически проблеми и трябва час по-скоро да останеш без книжка и без кола!
А за българина единствения начин да се научи на дисциплина и ред е като го натискаш и особено, като му бръкнеш в джоба и то надълбоко... Само тогава, пред угрозата от финансова санкция той би се замислил и би започнал да спазва нормите в държавата (както правилата за движение по пътищата, така и всички останали правно регламентирани дейности). Жалко че всичко трябва да става насила в тая държава, ама такива сме като народ
А и аз подкрепям колегите, които смятат, че това не трябва да се ограничава само в рамките на една кампания, а перманентно да се провежда такава проверка.

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Съб 24 окт 2009 9:24

До сега четох бисери. Сега ще ви кажа каква е истината. Тази година участвах в ПТП (возих се на задната седалка)и добре че бях със колан. Представете си ситуацията возя се на задната седалка и понеже путуването беше извън градско си сложих колана ей така за спорта. В един момент виждам че колата пред нас много бързо се приближава и като на забавен каданс си мисля "ей ся се праснахме" 1сек след тази мисъл дрън и добре че беше колана иначе щях да съм върху шофьора. Щетите бяха само ламарини НО ако не беше колана може би щях да правя зъби. Така че коланите отзад не са сложени за красота и никой няма да му се урони авторитетчето ако си сложи колана. Аз лично на дълъг път казвам на пътниците в колата да се закопчеят веднъж не искаха и показах защо със 60 на спирачките като тръгнаха към предните седалки веднага размислиха за коланите :twisted:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”