и аз съм против винетките поне да бяха хубави пътищата,
миналата година искарах с две седмични,май и настоящата ще е така

Новите винетки-старите дупки-нашето бездействие
- calm
- Автомобил: VW PASSAT B5
- Двигател: 1.8T
- Контакти:
Re: Новите винетки-старите дупки-нашето бездействие
Дииииииииии... Гледам до тука какво се е изписало, ама
що гледах, като то се знаеше още от началото какво ще е. Имало дупки- ами има, какво да няма ли? Ако пък не може да се намери на прав, здрав учасък от пътя дупка-
. Аз от винетките съм доволен. Преди време имахме една стара ладюха, дето като дойдеше време за плашане на данъка й/преди винетките/, нашите ми спираха джобните щото си беше цифра. Сега- данък и винетка. Данъка- няма кахър. Винетка- ако искаш. Еййй, лабаво
.
Сега се сещам... карах веднъж без винетка и ме спряха
. Аз понеже- тарикат, пари на куки не давам, отнесах акт 150лв. при винетка, за година 50лв. Нали казах- ТАРИКАТ! И точки май, ама айде, те са им бонус.
Та нали за винетките говорих, че май се отклоних... Цената на винетката я плащаш, а плащаш за това което получаваш, получаваш това за което има кинти. УЕЕЕЕЙЙЙЙЙЙЙЙ, Чеакй бе, по Европата дупки няма ли. Ние ли държим правата? Много ясно че има, тва тука да не е прецедент. И там има винетки, и там има недоволни, и ако погледнем по ганьовски- има, има, и недоволни, и винетки, ама и дупки има, а не сме сами.
Аз не мога да разбера. Защо трябва да има някой против винетката? Винетката е, обикновено за междуселски или междуградки път. Така, ако не искаш да плащаш винетка, можеш да караш по чения път, през нивите- 10км.-2ч. Можеш да караш и по асвалт с дупки- 10км. 15мин. Ито със слалома между дупките. Е, верно, трабва да си платиш за спестеното време, но както знаем времето е пари и то трябва да се изпозва пълноценно.

Сега се сещам... карах веднъж без винетка и ме спряха

Та нали за винетките говорих, че май се отклоних... Цената на винетката я плащаш, а плащаш за това което получаваш, получаваш това за което има кинти. УЕЕЕЕЙЙЙЙЙЙЙЙ, Чеакй бе, по Европата дупки няма ли. Ние ли държим правата? Много ясно че има, тва тука да не е прецедент. И там има винетки, и там има недоволни, и ако погледнем по ганьовски- има, има, и недоволни, и винетки, ама и дупки има, а не сме сами.
Аз не мога да разбера. Защо трябва да има някой против винетката? Винетката е, обикновено за междуселски или междуградки път. Така, ако не искаш да плащаш винетка, можеш да караш по чения път, през нивите- 10км.-2ч. Можеш да караш и по асвалт с дупки- 10км. 15мин. Ито със слалома между дупките. Е, верно, трабва да си платиш за спестеното време, но както знаем времето е пари и то трябва да се изпозва пълноценно.
Прочетох внимателно темата и не мога да си отговоря на един въпрос - тези, които са писали че не си купуват винетки - вас не ви ли спират, карате само в града ли, или пък през нивата?
То ако има начин, явно е че повечето биха си спестили това плащане.
То ако има начин, явно е че повечето биха си спестили това плащане.
- vasstop
- Гадфадъ'
- Автомобил: Golf 2 syncro
- Двигател: 1P 1990
- Контакти:
Не е вярно:brum написа:Вярно ли е, че по закон трябвало да имаш винетка, но не пишело че трябва да е залепена?
ЗДвП:
Раздел XX. Задължения на водачите на пътни превозни средства
Чл. 100. (1) (Предишен текст на чл. 100 - ДВ, бр. 6 от 2004 г.) Водачът на
моторно превозно средство е длъжен да носи:
2) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачът на моторно
пътно превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна
такса съгласно чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата в долния десен ъгъл на предното
стъкло на моторното пътно превозно средство при движение по републиканските
пътища и да премахва незабавно винетния стикер след изтичането на неговата
валидност.
- vasstop
- Гадфадъ'
- Контакти:
Отделно обаче:
пак ЗДвП:
Чл. 179. (1) (Предишен текст на чл. 179 - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от
26.04.2002 г.) Наказва се с глоба от 50 до 150 лв.:
(3) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водач, който
управлява пътно превозно средство по републиканските пътища, за което не е заплатена
съответната винетна такса по чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата, или управлява пътно
превозно средство, на което е залепен невалиден винетен стикер или винетен стикер с
изтекъл срок, се наказва с глоба, както следва:
4. (доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) при управление на пътно превозно средство за
превоз на пътници с 8 или по-малко места с мястото на водача, пътни превозни
средства, предназначени за превоз на товари, и/или пътни превозни средства,
предназначени за превоз на пътници и товари, с технически допустима максимална маса
не повече от 3,5 т, както и пътните превозни средства от тази група с повишена
проходимост - 100 лв.
И това е интересното:
Никъде не пише в закона на каква глоба подлежи водачът на МПС, на което не е залепен валиден винетен стикер, но водачът има закупен такъв
Обикновено полицаите пишат акт на основание горецитирания член, обаче реално винетен стикер е платен и в притежание.
Тоест не виждам предвидено наказание в закона за незалепен валиден стикер
Още по интересното в случая е, че при закупуването на винетните стикери ти издават бележка, в която обаче не се записва номера на МПС-то. Тоест аз мога да ти заема/подаря мой незалепен валиден стикер и ти (или който и да било друг) да кара с него
Да обобщим: по правилник си длъжен да залепиш винетка, но ако имаш такава и не си я залепил не подлежиш на наказание.
Абсурд, този, който е писал закона просто е пропуснал този факт, неволно или нарочно...
пак ЗДвП:
Чл. 179. (1) (Предишен текст на чл. 179 - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от
26.04.2002 г.) Наказва се с глоба от 50 до 150 лв.:
(3) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водач, който
управлява пътно превозно средство по републиканските пътища, за което не е заплатена
съответната винетна такса по чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата, или управлява пътно
превозно средство, на което е залепен невалиден винетен стикер или винетен стикер с
изтекъл срок, се наказва с глоба, както следва:
4. (доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) при управление на пътно превозно средство за
превоз на пътници с 8 или по-малко места с мястото на водача, пътни превозни
средства, предназначени за превоз на товари, и/или пътни превозни средства,
предназначени за превоз на пътници и товари, с технически допустима максимална маса
не повече от 3,5 т, както и пътните превозни средства от тази група с повишена
проходимост - 100 лв.
И това е интересното:
Никъде не пише в закона на каква глоба подлежи водачът на МПС, на което не е залепен валиден винетен стикер, но водачът има закупен такъв

Обикновено полицаите пишат акт на основание горецитирания член, обаче реално винетен стикер е платен и в притежание.
Тоест не виждам предвидено наказание в закона за незалепен валиден стикер

Още по интересното в случая е, че при закупуването на винетните стикери ти издават бележка, в която обаче не се записва номера на МПС-то. Тоест аз мога да ти заема/подаря мой незалепен валиден стикер и ти (или който и да било друг) да кара с него

Да обобщим: по правилник си длъжен да залепиш винетка, но ако имаш такава и не си я залепил не подлежиш на наказание.
Абсурд, този, който е писал закона просто е пропуснал този факт, неволно или нарочно...

vasstop написа:...
Значи за тези, които имат мераци да надвият системата има вратичка.
Аз обаче предпочитам да си карам спокойно, вместо на всеки патрул да треперя

- vasstop
- Гадфадъ'
- Контакти:
Ами прочети тази тема:Nafta написа:Значи за тези, които имат мераци да надвият системата има вратичка.vasstop написа:...
KAT vs Шофьори. Как да се защитим ? (кратък наръчник)
Там има раздел "Винетки"

- Spas
- Модератор
- Автомобил: VW Golf 2
- Двигател: 1800 RP
vasstop написа:Ами прочети тази тема:Nafta написа:Значи за тези, които имат мераци да надвият системата има вратичка.vasstop написа:...
KAT vs Шофьори. Как да се защитим ? (кратък наръчник)
Там има раздел "Винетки"
Ето тази тема имах и аз предвид в началото на темата...неволно или не, не я написах, май само и само хората да не почнат масово да се изтарикатяват, както каза Добри, да си плащаме винетките, да има парички да оправят пътищата!

- GodLike
- Автомобил: VW Touran
- Двигател: CRKB 7DSG Highline
- Контакти:
Така е, ремонти текат на много места. Къде качествено, къде не толкова е отделен въпрос, но важното е че нещо се прави! Познавам много хора, които с 1 винетка карат няколко коли и не мисля, че това е начина. Аз си купувам годишна винетка и съм изряден и се чувствам ощетен от това, че някой се "изтарикатява" да кара, по пътищата, които са ремонтирани с моите пари.
- vasstop
- Гадфадъ'
- Контакти:
Е на практика в един момент ти караш само една кола, за чий да си купуваш две винетки?GodLike написа:Така е, ремонти текат на много места. Къде качествено, къде не толкова е отделен въпрос, но важното е че нещо се прави! Познавам много хора, които с 1 винетка карат няколко коли и не мисля, че това е начина. Аз си купувам годишна винетка и съм изряден и се чувствам ощетен от това, че някой се "изтарикатява" да кара, по пътищата, които са ремонтирани с моите пари.
- batmilko
- Автомобил: Opel Zafira
- Двигател: 1900 CDTI
- Контакти:
бе не съм сигурен, че може да се оспори акт за винетка
се пак може чл. 179(3) във връзка с чл.100(2)...
се пак може чл. 179(3) във връзка с чл.100(2)...
GodLike написа: ...Познавам много хора, които с 1 винетка карат няколко коли и не мисля, че това е начина. .
нека на този казус да погледнем от друг ъгъл
а именно винетките не са поименни или с номера на мпс-то !
винетката е вместо тол такса за момента
винетка е за право да се движиш с мпс-то по републиканската пътна мрежа
тогава аз ако имам 2-3 коли, които никога не се движат едновременно по републиканската пътна мрежа защо да не ползавам 1 винетка за тях ?
Дефакто аз съм си платил за правото да се движа по този път, защо да не го правя с която кола си искам
данък МПС нали съм си платил отделно за всяка кола ?
Защо да е проблем ?
защо да не преостъпя винетката на приятел когато аз няма да карам колата ?
Последна промяна от One на Вто 27 окт 2009 11:21, променено общо 1 път.
- GodLike
- Контакти:
Ако имам втора кола ще и купя втора винетка. Винетката е за колата, не за водача.
- GodLike
- Контакти:
One написа:Защо да е проблем ?
защо да не преостъпя винетката на приятел когато аз няма да карам колата ?
Защото той не си е платил, а иска да кара. Аз като карам си плащам. Редно е всички да правят така.
- vasstop
- Гадфадъ'
- Контакти:
Докато го има това на снимката, така ще бъде!
По-евтино е да сложиш един нов знак, отколкот да направиш нов път.
По-евтино е да сложиш един нов знак, отколкот да направиш нов път.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”