присвятвя лампата за маслото на таблото

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
tid_1
Автомобил:
Двигател:

присвятвя лампата за маслото на таблото

Мнениеот tid_1 » Съб 24 окт 2009 21:25

здр. колата е Голф3 бензин 1,4i, 60 к.с., АЕХ мотор, 1996г.
Прегледах доста теми по вапроса , ама не открих отговор.
Случая е следния: от известно време след продължително каране (вече и до 100км пробег)при престои (на сфетофар или на паркинг), т.е. на място, като паднат оборотите до 750-800 запопочва да свети лампта за маслото на таблото, ниама никакав звук от зумер. Като дадеш малко газ да станат 1000 оборота и лампата гасне. Като дигна капака видимо всичко е наред.
Маслото е на максимум, на 7000км е, марка Valvoline 10W40 полусинттетика.

Какав е проблема? пишат маслена помпа, биели, лагери на вала ,рядко масло, което и да е ще се сменя,
Кажете от каде да почна , кое е най-вероятно?
Каза ха ми да пробвам с някаква добавка за масло, да го сгасти малко, има ли такава и колко струва?

Мерси предварително?
а иначе продалжавам да тарся из форума :D

Потребителски аватар
zdravko555
Автомобил:
Двигател:

Re: присвятвя лампата за маслото на таблото

Мнениеот zdravko555 » Нед 25 окт 2009 9:00

започни е маслото, с налягането на маслото, замери какво на лягане държи на загрял двигател и от там си прави изводите.
на теория като караш продължително и с високи обороти е нормално маслото да загрява повечко и от там му пада гъстотата и това си проличава като остане дригателя на ниски обороти няма нужното налягане и затова светка.
зумер няма защото той се задейства ако си в обороти над 2000 и ти падне налягането :deal
аз лично ме съм имал проблеми но съ, чел в форума за колеги с текива оплаквания, не е опасно ако се случи един път, но ако ти го прави системно се заеми с проблема докато е време иначе ремонта може да ти се оскъпи доста :wink:
вероятните причини ги знаеш вече, започни от маслото (потърси мнения за това масло , да не е менте),смяна с ново,смяна с по-гъсто и т.н.

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Нед 25 окт 2009 9:31

Имах същия проблем, но с друго масло. Също беше на 7000км. След продължително каране вискозитета му падаше и помпата не го качваше догоре. Затова лампата присветваше на ПХ. И аз като теб потърсих тук инфо и като видях какви черни сценарии има направо настръхнах. Смених маслото с Мотул 15W-50 и всичко си дойде на мястото.
Моят съвет е първо да започнеш със смяна на маслото. Вземи Мотул 15W-50 / 10W-40 или Лики Моли 10W-40 / 15W-40. Ако това не реши проблема, почваш по каналния ред: налягане на маслото, датчик и каквото сабя покаже.
Почти сигурен съм, че проблема ще се реши само със смяна на маслото. Успех :wink:

Потребителски аватар
vw_derby
Автомобил: audi a4
Двигател: AFN

Мнениеот vw_derby » Нед 25 окт 2009 9:39

колега провери датчика за маслото,защото и при мен светкаше и примигваше лампата,но след време започна да пищи зумера.смених датчика и всичко се оправи

the_tupan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот the_tupan » Нед 25 окт 2009 10:13

При мен също започна да пищи зумера и да свети лампата и то точно 5 мин. след като бях излязъл от сервиза за смяна на маслото!...настръхнах death !Веднага се върнах и се оказа датчика за високото налягане. :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Нед 25 окт 2009 10:38

За колегите които споменават за зумер и датчик за високо налягане е добре да знаят, че 1.4 АEX и 1.6 АЕЕ моторите нямат датчик за високо налягане на маслото. При АЕЕ има само един син датчик, горе на главата, за ниско налягане на маслото, който сработва при 0.3бара. Няма бял датчик за високо налягане, при АЕX мисля е същото. Ето тук е обсъдено подробно:
viewtopic.php?f=7&t=125757&hilit=%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE&start=15
Тъй като не съм на 100% сигурен в това, възможно е да греша затова моля, ако е така някой да ме поправи с конкретна информация :!: В линка който съм дал по-горе колегата Anbuch пише, че според каталожната информация при Голф3 има такъв датчик, но аз не го намирам. Ако колегите с AEX са сигурни, че имат такъв датчик, нека обяснят къде се намира (може и на ЛС за да не цапаме темата).
tid_1 сори за спама, но мисля, че за колегите с тези мотори ще е полезно да знаят дали има бял датчик за високо налягане или не.

the_tupan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот the_tupan » Нед 25 окт 2009 11:17

Каспър написа:За колегите които споменават за зумер и датчик за високо налягане е добре да знаят, че 1.4 АEX и 1.6 АЕЕ моторите нямат датчик за високо налягане на маслото. При АЕЕ има само един син датчик, горе на главата, за ниско налягане на маслото, който сработва при 0.3бара. Няма бял датчик за високо налягане, при АЕX мисля е същото. Ето тук е обсъдено подробно:
viewtopic.php?f=7&t=125757&hilit=%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE&start=15
Тъй като не съм на 100% сигурен в това, възможно е да греша затова моля, ако е така някой да ме поправи с конкретна информация :!: В линка който съм дал по-горе колегата Anbuch пише, че според каталожната информация при Голф3 има такъв датчик, но аз не го намирам. Ако колегите с AEX са сигурни, че имат такъв датчик, нека обяснят къде се намира (може и на ЛС за да не цапаме темата).
tid_1 сори за спама, но мисля, че за колегите с тези мотори ще е полезно да знаят дали има бял датчик за високо налягане или не.

Колега, когато споменах датчик за високото налягане имах предвид дизеловия АФН мотор,...знам че е дизел ама все пак е голф! mhihi

tid_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tid_1 » Пон 26 окт 2009 20:47

така днес ходих на един маисторя и ми вика "сменяи маслото". питам го с какво а тои отговара "с друго, не може да е датчик". Отидох на друг щото нямам излишни пари за масло и ми каза парво да видя налягането на маслото. Та ще видим кво ще излезе накрая. само да не са сценариите които четох, че :horror: дано да е нещо малко :D . За краиния резултат ще пиша

Потребителски аватар
zdravko555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko555 » Пон 26 окт 2009 20:59

аз какво ти писах в началото в замери маслото, няма какво да му мислиш, виж колко налягането после ще му мислиш според резултата.
най вероятно ще излезе за смяна маслото.

tid_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tid_1 » Вто 27 окт 2009 21:14

При АЕХ двигатели датчика за маслото е син. Намира се на двигатела отгоре, под въздушния филтар, над свеща на 4-ти цилиндър.

По моя проблем: Днес ходих на майстор. След като загрях колата доволно, отидох да ми премерат наляганито на маслото. :shock На ниски обороти (около 750-800)манометъра отчете 0 (нула) или почти нула, след подаване на газ и достигане постепенно до 4500-5000 оборота манометъра показа 1,5bar. :shock Направо остана в сервиз и ще видим утре какво ще излезе.

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Вто 27 окт 2009 22:59

Значи и при АЕХ (както и при АЕЕ) има само син датчик за ниско налягане (0.3бара), но няма бял за високо налягане (2.0бара) на маслото. Кое тогава задейства системата за ранно предупреждение, сиреч зумера :?:
Същото беше и при мен с налягането. Сменяй маслото с някое от горепосочените и карай смело :да:

tid_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tid_1 » Чет 29 окт 2009 20:07

Мазилна система – маслена помпа
http://dvg-pgmt.hit.bg/Temi/6.doc

tid_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tid_1 » Пет 30 окт 2009 21:07

след много тарсене тук намерих интересна тема: viewtopic.php?f=5&t=25865&start=0

а моя проблем е решен. Нова маслена помпа за 146лв.
Моята е с хлабина межди зъбите 0,3-0,4мм.

за сега е добре :D

Потребителски аватар
Каспър

Мнениеот Каспър » Съб 31 окт 2009 10:14

Директно смени помпата без да пробваш с по-гъсто масло ли :?:

tid_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tid_1 » Съб 31 окт 2009 18:09

да. директно я смених.

ако беше с по гасто масло мислиш че щеше да работи ли?

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”