Здравей kiki1. Забелязвам че си имал проблеми който не помня да сме дискутирали, жалко че виждам темата със закъснение. Не е лошо да ми припомниш с коя кола си идвал.
За обтегачите, видовете им опъвания и възмоните грешки. До 2003'та година се ползват обтяжни ролки който се опъват чрез амортисьор. Амортисьорите и ролките биват два вида, до номер шаси и след номер шаси също така и водните помпи са различни! Разбирам че майстора след мен може да каже, бе на са ти сложили ролката или обтегача както трябва но тези неща се дискутират на място. При ролките с амотисьор има два вида реглаж, който дори да не ги прочетеш в ауто дата, няма как да ги объркаш. На единя вид се оставя разтояние между корпуса на амортесьора и ролката разтояние 4+-1мм, а на другия 7+-1мм. Няма ка да се обърка защото при тези с реглаж 7мм не можеш да свалиш разтоянието под 5мм което следователно ти става ясно реглажа на този ролка и амотисьор е невъзможно да е 4+-1мм.
След 2003г се използват елементарни ролки със стрелка, там място за грешка е още по-невъзможно.
В случая съм сигурен че ако съм сменял ремъците грешка там не е допусната, в мого редки случай, клиентите поради липса на парични средства , не желаят по собствено желание да се смени амортисьора и с договорка понякога се съгласявам да им сменя ремъците без да го сменяме.
Последния варянт е ако сте срещнали някакъв дефект в някоя част, а това се рекламира.
Понеже последно време имах възможността да поразгледам работата на колегата Мишо, забелязвам че при помпадюза моторите прави някой машинални операций като, повдигане оборотите през програмата, въртене на разпределителния вал, като той го обяснява малко по оцветено. Радвам се че сте доволни от неговата работа. При притреперващи обороти на двигателя, това повдигане на оборотите се отразява прекрасно, но до колко е правилно?
Понеже "не ги разбирам помпадюзите" да ви кажа как процедирам аз.
Прървата стъпка е. При придърпване или притрисане на моменти не редки са случайте до една седмица просто да си замине дадена дюза. За това казвам, покарай и звънни пак след малко време пак да я погледна. Тогава всички хукват по другите майстори.
При придърпване в моменти на ускорение, като някаква странна вибрация ,не редки са случйте на износен разпределителен вал. И при всички други аномалий моята пътека е....
Сваляне на капака на клапаните, сваляне на валчетата който притискат дюзите. Оглед на разпределителния вал. Това кадето ако го е направил колегата Мишо, реглажа на дюзите аз го правя по друг начин. Реглажните резби който притискат дюзите едва ли са мръднали. Те са се износили! За това предлагам и го правя, подмяна на ремонтни комплекти на дюзите. Това за мен е правилното решение. Съжалявам че нямам в мен такива комплекти да ви покажа какви са износванията(вкопавания)понеже ги оставям в колите да си ги имат за спомен. Едновременно с това подменям и оплътненията на дюзите като почиствам и самите дюзи. Закрепването на дюзите при помпадюза моторите е едностранно което до голяма степен поне за мен е проблем. Дюзите вибрират в леглата си и поради едностранното придържане успяват чрез триене да се вкопават едностранно в главата. Което при по-старите мотори (от 300000км на горе) се явява като проблем, който изисква по-честа смяна на уплътненията на дюзите.
Също искача още един проблем с времето. Трошене на пластините който държат пружините на дюзите събрани. Лошото е че не се продават като резервна част.
Първото нещо което правя в тази ситуация е махане на останалата част на пластините понеже има голяма вероятност да се подместят и да почнат да упират в пружините.
Наскоро отварях един Голф 4'ка AJM който го докараха със скъсан ангренаж, имаше криви клапъни и пробити(счупени) повдигачи. Всички пластини на пружините бяха счупени като на първи цилиндър пластината се беше извъртяла директно под пружината, резултата предполагам че е от това, буталото на първи цилиндър беше опушено и натрупало почти милиметър сажди.
Винаги когато има този проблем със счупени пластини на пружините, износванията в претискачите са по-големи и почват да упират чашките на пружините на дюзите в лостовите валове, сетете се тогава как ви работят дюзите и дали е правилно само да се направи реглаж. При тези износвания метала вече е с падноло повърхностно покритие и се изяжда отново много бързо.
А самия реглаж на дюзите е най-елементарното нещо.
Много важно е пълното почистване на резбите на държачите на дюзите и на резбите на болтовете на валчетата от натрупалото се вътре в тях масло. Препоръчва се да не кажа че е задължитрлно нови болтове на държачите на дюзите, и стягане с добър динамометричен ключ и градуси като аз съм заложил репутацията си на най-високия клас на GEDORE.
Досглобявате всичко и се радвате на палене от четвърт оборот, перфектна и равномерна работа на двигателя, нисък разход на борд компютъра, работа на дюзите в порядъка на 0 цяло и нещоси, милиграми на празен ход около 3.0-4.0.
НО ако продължава някоя дюза да бяга от правия път, пригответе се вече за смяната и.
Дискутират се по-чести проблеми при AJM двигателите, това е поради по-често срещаното износване на претискачите на дюзите, може би защото са от по-стария модел, не се притеснявайте сменят се с новия модел в оригиналния комплект от 50.60лв на дюза ги има.
Надявам се да съм ви бил полезен.
Ааааа и още нещо като отидете и като ви врътнат колелото на вала за да ви отстанят даден проблем, да не се чудите що не пали топла, или па студена или защо повече от 170 не вдига
Може да съм пропуснал нещо нека бъда извинен