За цветните ивици върху гумите

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
chukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот chukov » Пон 10 апр 2006 12:18

Значи сега
не съм казал, че се заяждаш. Няма проблем.
Няма означения за лява и дясна гума. Производителят е сложил означения само за вътрешна и външна страна. Разбирам, че грайфера сложен от лявата страна на автомобила ще е различен с тази, сложена отдясно, но явно са преценили, че това няма значение. Важен е явно външният ръб и блоковете и каналите от външната част на гумата, които поемат основното натоварване в завой.

Естествено има значение дали ще се спази условието за вътрешна и външна страна при монтажа на гумата.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Пон 10 апр 2006 12:23

brabus написа:Сега...да си призная тотално се обърках. Само да вметна, че онези гуми на снимката, която сложиш с ивиците и монтажа е много примерна (просто не гледайте грайфера).
Та да продължа..Чуков (не се заяждам, не го разбирай така), ако гумата е асиметрична (никога не съм ги наричал несиметрични) и на нея много добре знам, че има външно и вътрешно означение. Но се съгласи, че тази гума има значение дали ще я монтираш лява или дясна, просто се обръща посоката на грайфера (протектора). Въпросът ми е (той е само за асиметричните гуми) имали тогава при тях означение лява, дясна. Не би ли трябвало да се продават комплект 4 (2 леви + 2 десни). Защото примерно YOKOHAMA-та, която си дал за пример нали се сещаш, че като я обърна от едната страна каналите стават в съвсем друга посока. Според мен и колата ще се държи на мокро (на сухо едвали ще се усети толкова) различно отляво и отдясно. Може и да бъркам. Наистина чакам отговор (никога не съм харесвал асиметрични гуми с тази тема разбрах защо) :lol:

Аз мисля че въведохте ново понятие поне по отношение на монтирането на гумата. Всички гуми които при какъвто и да е монтаж стъпват по един начин са си гуми без посока. Всички останали включително и тези които наричате асиметрични ако правилно съм разбрал си идват с посока на борда. Поне така си мисля не съм спец по тези въпроси.

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Пон 10 апр 2006 12:33

silent, объркал си се. Гумите са 3 вида симетрични, асиметрични и с посока (само на тези е оказана посока ва въртене). При асиметричните има само външно и вътрешно означение за монтаж, ако имаше и посока, тогава според мен трябва да има и леви, и десни.

Потребителски аватар
chukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот chukov » Пон 10 апр 2006 12:36

Сега да кажа какви гуми има

Има гуми с посока на въртене (еднопосочни)
те изглеждат симетрични по отношение на оста на гумата, но си имат строго определена посока на въртене.
Такива са повечето зимни гуми
Изображение

Има симетрични гуми, които нямат посока на въртене или означена външна или вътрешна страна и могат да се слагат всякак.
Изображение

Има асиметрични гуми, които са с външна и вътрешна страна
Протекторът е асиметричен по отношение на централната ос на гумата и се спазва означенията за външна и вътрешна страна
Ето пример за зимна гума с асиметрична шарка и външна и вътрешна страна
Изображение

Много рядко се срещат модели с лява и дясна гума
Такива има например PIRELLI Corsa
или джипови гуми, на които надписът от едната страна е оцветен в бяло за да е по ефектен, а от другата страна не е.
Изображение

Потребителски аватар
feb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот feb » Пон 10 апр 2006 12:51

wili98 написа:
feb написа:Напълно прав е друг път!
Вредещайн Хайтрак!
Асиметрични с посока!

Гледат в една и съща посока, защото ти не си погледнал.. я погледни по-внимателно, примерно, че далечните шарки, са от вътре/вън спрямо автомобила...това в една посока ли е..

Не казвам че ще дърпат на страни.... не толкова че да го усетип ако са разменени.. поне аз не съм го усешал..

Но ако не са монтирани според указанието за посока или за външна вътрешна страна, това значи, че им е обърнат граифера..!! ха помисли си малко за да видиш това какво влияние оказва..

хинт:зимна гума.!!! ако не може да изхвърля снега, все едно си с летна..
да не говорим, че се нарушава структурата на граифера за норматив..
еле па да не говорим, за шума който издава.. с две думи.. има огромно значение. да е монтирана като хората...
А по въпроса със шарките, и аз не съм сигурен, че точно те указват начина на монтаж на гумата..!

Само да допълня, че производителите произвеждат, и още как различни типове гуми... с една марка

Пример гумите с които излизат автомобилите, много често са някакви не-толкова читави колкото ако си ги купиш в магазина..

Поне 2-3 гумаджии са ми го казвали това по повод оплаквания от старите ми гуми...

Изображение
Както казах асиметрична, ама и с посока!
Много изместихме темата.
Приключвам спама.

Потребителски аватар
chukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот chukov » Пон 10 апр 2006 12:56

Е че тя не прилича на асиметрична на снимката?
Това според мен е еднопосочна гума, като първата, дето съм я посочил

Асиметрична имам предвид ако гледаме гумата в чист анфас и я разделим с една мислена ос през средата, то двете части да са симетрични спрямо тази ос.

Не мога добре да различа гумата, но според мен е еднопосочна

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Пон 10 апр 2006 12:57

Доста полезно инфо има в тези разимсили и страсти. Ако може обаче колега Чуков да даде разяснения и по това какви отличетелни белези се слагат на гумите за да се означат като леви и десни , такива с вътрешна и външна страна за монтаж.

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Контакти:

Мнениеот brabus » Пон 10 апр 2006 13:00

Онази горната на feb си е напълно симетрична гума.
silent, то си пише на гумите - външно, вътрешно (това за асиметричните), а за тези с посока винаги има огромна стрелка на борда, която оказва накъде трябва да се върти (разбира се като караш напред :lol: ).

Потребителски аватар
bomini
Автомобил: Audi A4 Quattro
Двигател: AVF
Контакти:

Мнениеот bomini » Пон 10 апр 2006 13:01

chukov написа:...

Има асиметрични гуми, които са с външна и вътрешна страна
Протекторът е асиметричен по отношение на централната ос на гумата и се спазва означенията за външна и вътрешна страна
Ето пример за зимна гума с асиметрична шарка и външна и вътрешна страна
Изображение

...

Не знам, но мисля, че тази гума, която си показал - също има посока на въртене, а не само външна и вътрешна страна. Тази на снимката е лява, съдейки по джантата, грайфера се обръща, ако се сложи като дясна...
Или бъркам...

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Пон 10 апр 2006 13:05

bomini написа:
Не знам, но мисля, че тази гума, която си показал - също има посока на въртене, а не само външна и вътрешна страна. Тази на снимката е лява, съдейки по джантата, грайфера се обръща, ако се сложи като дясна...
Или бъркам...

И аз имах нещо такова впредвид но колегата брабус и чуков ме обориха.

Потребителски аватар
bomini
Автомобил: Audi A4 Quattro
Двигател: AVF
Контакти:

Мнениеот bomini » Пон 10 апр 2006 13:10

Изображение

feb е напълно прав.., това Е асиметрична гума...

Потребителски аватар
chukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот chukov » Пон 10 апр 2006 13:12

Обръща се грайфера, но аз споменах по-горе, че производителите преценяват какво значение има това и тази гума Кумхото, дето съм го постнал по-горе, зимното) е с външна и вътрешна страна.

За съжаление в момента не мога да покажа какво е означението за дясна или лява, но това, което имах предвид с оцветените надписи на джиповите гуми - очевидно оцветеният в бяло надпис се слага отвън като същевременно се спазва и посоката на въртене

А, 1 секунда да сканирам и обработя изображението и ще ви покажа лява и дясна гума

Да горната гума наистина в по-близък план се вижда, че е асиметрична и очевидно е с посока но не съм сигурен, че има значение дали ще се сложи отляво или отдясно и най-вероятно ще трябва да се спази само посоката зашото разликата в жентралния блок е незначителна и пос скоро и придава по-добър вид

Последна промяна от chukov на Пон 10 апр 2006 13:17, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Контакти:

Мнениеот brabus » Пон 10 апр 2006 13:12

Хей момченца, пак четете между редовете :lol: Никого не съм оборвал.
brabus написа:.... Но се съгласи, че тази гума има значение дали ще я монтираш лява или дясна, просто се обръща посоката на грайфера (протектора). Въпросът ми е (той е само за асиметричните гуми) имали тогава при тях означение лява, дясна. Не би ли трябвало да се продават комплект 4 (2 леви + 2 десни). Защото примерно YOKOHAMA-та, която си дал за пример нали се сещаш, че като я обърна от едната страна каналите стават в съвсем друга посока. Според мен и колата ще се държи на мокро (на сухо едвали ще се усети толкова) различно отляво и отдясно....

brabus написа:.... Гумите са 3 вида симетрични, асиметрични и с посока (само на тези е оказана посока ва въртене). При асиметричните има само външно и вътрешно означение за монтаж, ако имаше и посока, тогава според мен трябва да има и леви, и десни.

Потребителски аватар
feb
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот feb » Пон 10 апр 2006 13:16

brabus написа:Онази горната на feb си е напълно симетрична гума.
silent, то си пише на гумите - външно, вътрешно (това за асиметричните), а за тези с посока винаги има огромна стрелка на борда, която оказва накъде трябва да се върти (разбира се като караш напред :lol: ).

Моля?

http://www.vredestein.ru/catalogue/summer/hi-trac/
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Контакти:

Мнениеот brabus » Пон 10 апр 2006 13:22

Някой имаше против чаршафите (размера на снимките), но от първата снимка трябва много да се вглежда човек, за да я види. Тази е ясна и наистина е асиметрична и с посока, но съм почти сигурен, че пък на нея освен посока на въртене не е указано външна и вътрешна страна при монтаж.
П.П. Модератор по гръб пада ли!?!? :screwy

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”