Винетката е 40франка=52лв. Годишна е,други няма.За затъмнени стъкла-позволено е като тук без предните обаче съм виждал доста коли със затъмнени всички стъкла.Маршрутите са ясни само кажи откъде искаш да минеш(Румъния,Сърбия,Гърция). Тоест какъв маршрут търсиш-най кратък или туристически.Също така къде в Швейцария искаш да отидеш. П.С. Ако имаш път към София ще ти подаря винетка за Швейцария.
Да, това е маршрута по който и аз ходих единия път - границата Италия - Швайца през тунела Сан-Бернар. Другият път при Милано се отклоних вдясно и минах през езерата - Лаго ди Маджоре - Стреза е уникално красиво място, ако имаш повече време те съветвам да минеш оттам, невероятно е. И в двата случая дестинацията ми беше почти като твоята - Виларс в същия кантон, ходих и до Монтрьо и Лозана. В Швайца е готино и спокойно да се кара, за разлика от Италия, където как влезеш от Словения и става ад с тировете, заради пристанищата, и при двете ми ходения имаше яки катастрофи с тирове, метнали се в канавките и прочие, натоварено движение, задръствания, нерви, там изпреварванията не са като в нормалните европейски държави, а по-скоро като у нас....Милано - Торино пак е много натоварено та повече време губиш докато минеш Италия отколкото да минеш трите държави до там
Възползвам се от темата на колегата за да дам малко новини за пътуващите до или през Швейцария :
Лошата новина: от 01.01.2014 , влючените къси светлини стават задължителни - глоба 40 франка (около 60 лв)
Добрата новина: След народно гласуване, покачването на цената на годишната винетка от 40 на 100 франка беше отхвърлено , цената си остава същата - 40 франка. Винетката е валидна 14 месеца от 1 декември до 31 януари на по-следващата година.
Пускам тук за колеги които пътуват до или през немската част на Швейцария, да не им излезе соленичко:
Глоба за неспазен червен светофар, който светил червено от 0,6 секунди :
Та така колеги, хората за 0.6 секунди , 250 франка изкарват !!!!!! (или как се изкарват мноооооого бързи пари)
Или става и за виц : колко изкарва полицията в Цюрих за половин секунда ? :
250 франка (без да се крие по храстите)
Няколко Съвета от мен за да не ви се случи същото: в града не повече от 45 км/ч, кат видите зелено преминаващо в жълто, скачате по спирачките със свичка сила , иначе ,може да Уекнете със 250 СИ ЕЙЧ ЕФ-а