Golf 4 vs Audi A4(след 2002 модела) - цени резервни част?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
RossenVlad
Автомобил:
Двигател:

Golf 4 vs Audi A4(след 2002 модела) - цени резервни част?

Мнениеот RossenVlad » Сря 11 ное 2009 8:18

Здравейте!
Колебая се между посечените 2 автомобила. Не съм имал ауди и всеки казва,че са много скъпи за поддръжка. Интересувам се какви са разликите в цените за резервни части. Знам,че аудито е с алуминиево окачване, което си е солено. Но при положение,че и двете коли са с 1.8 Т двигател (който като цяло би трябвало на 99% да е един и същ), колко по-скъпа ще ми е поддръжката? Примерно: масла, накладки и т.н. как са цените при двата модела?

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Re: Golf 4 vs Audi A4(след 2002 модела) - цени резервни част?

Мнениеот maxpayne » Сря 11 ное 2009 12:03

Dead man помоли да се включи, той ще ти сподели за 1.8 ама без Т

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Сря 11 ное 2009 12:28

Колега тва А4 което даваш за пример не е сравнимо по никакъв начин с Г4. По-нов модел е и като цена разликата е сериозна? :shock

Потребителски аватар
RossenVlad
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот RossenVlad » Сря 11 ное 2009 13:43

Аз не се съмнявам в качеставата на аудито и не ги сравнявам като коли, а като разходи за поддръжка. (Иначе разликата в колите е огромна откъдето и да погледнеш) Интересно ми е колко ще ми струва поддръжката на едното и др. е един и същ двигател?

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Мнениеот Dead man » Сря 11 ное 2009 14:29

maxpayne написа:Dead man помоли да се включи, той ще ти сподели за 1.8 ама без Т

Аз карах Голф 4 с 1.8 без турбо.Код на двигателя AGN.
За двигателя : Двигателят е доста сполучлив,надежден и здрав.Много често обаче му се сменя гарнитура на капака на клапаните...Не харчи масло,но е препоръчително да се кара с пълна синтетика,а не с полу. :deal
Двигателят се развърта доста бързо,но е малко муден в ниските обороти до към 2800-3000-след това полудява до прекъсвач.
Окачването на голфа е достаъчно здраво за нашите пътища.Не са прекалено скъпи нещата.Предни дискове с накладки + задни със смяната е около 300-350 лева с работата-за Текстар говоря.
Съединител цял комплект е около 400 лева със смяната- Закс е марката.
При съединители е малко по-друга историята-има както при дизелите с демферен махофик и без.Маховика се сменя на 2-3 смени на съдинителя-около 250-350 000 км.Не е скъп-около 250 лева.
Първаначално обслужване на колата е около 750-900 лева-масло,филтри,масло скорости,ролки,ремъци,антифриз,спирачна течност,свещи.
Малко са проблемни хидравликите на Голфа-след определени км се прецаква кормилната рейка и почва да тече.Ако не се оправи на време-помпата остава на сухо и следват едни около 800 лева за ремонт на двете.
Пластмасите в купето на Г4 са много проблемни.Често се чупят,а са си цифра. :banghead:
Проблем е доста често изгарянето на една от перките на радиатора-цена около 150 лева...

Сега малко за Аудито.
То като цяло е в пъти по-добре изработена кола-пластмасите са много здрави,материалите в купето са доста по-висококачествени и надежни.
Двигателя мисля че е с код ADR,поне от първите бяха с такъв.
Всичко написано за Голфа като двигател е същото.
Окачването му обаче е от една страна по-скъпо,но возията е напълно друга.Все пак е алуминии-цена на смяна на предницата му-носачите и тн-около 750-900 с турските чугунени носачи,а с оригинални алуминиеви-около 1000-1200 лева.
Но смяна на предница се прави на поне 80-100 000 км по нашите пътища.

Като цяло подръжката на Голфа спрямо Аудито е горе долу една и съща-ако на аудито е скъпа предницата,на голфа са му скъпи пластмасите и нервите който хвърляш за оправянето на дребни неща по колата.
Може да е по-скъпа подръжката на Аудито,но ти го препоръчвам пред Голф 4.

Но има едно но-Ако ще караш 1.8 Т и двете коли са си доста солени от към подръжка и тя е в пъти спрямо чистото 1.8.
Там се почва с едни дебитомери,едно турбо ( 1360 лева ),съединител-поне 1000 + лева ( с демферем маховик е, и се сменя на около 30-50 000 км ) и тн.
Колите си харчат доста добре-градско в София около 13-15 литра,може и повече.
Ако ще взимаш 1.8Т и се колебаеш между Ауди и Голф 4-Аудито е твоят автомобил. :deal
Но гледай да е Куатро !!! :bowdown

Потребителски аватар
vw16v
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw16v » Сря 11 ное 2009 15:58

Ще си позволя да направя някои доуточнения и допълнения на колегата дед мен.Ауди-то за което става въпрос е от моделна 2001 г. и се води модел В6.При него атмосферния мотор е 2.0-20 V ALT,130 к.с.,някои модели от който като цяло страда от повишен разход на масло по необясними причини .Дизелите са ПД 101 и 131 к.с.и 2.5 -с оправени кусури ,1.8 Т е 150,163 и 190 к.с. има и големи атмосферки 3.0 ,няма бегачка RS,тя идва чак на следващия В7 на същата платформа ,с голямата решетка.Относно здравината на пластмасите ,собствениците често се оплакват от олющване както и при Г4 същата работа е общо взето.Окачването е пак с осемте носача отпред,но с някои промени в сравнение с В5 и като цяло няма оплаквания от него.Иначе е доста по-добро усещането в сравнение с Г4 ,просто си е по-висок клас автомобил,отделно от това е и по-красив за мен.Колегата Брабус май има точно такова В6 и ще може да даде по-пълна информация от първа ръка.За поддръжка ,като автомобил от по-висок клас,ще е поне малко по-скъпо,но ако имаш лева си заслужава според мен.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 11 ное 2009 19:37

В този ред на мисли имам едно питане: мой колега има Ауди А4 модел 2001-2002, като на снимката и твърди, че е с 6 носача, докато при Пасат и А6 са 8. Вярно ли е това?
Изображение

Потребителски аватар
vw16v
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw16v » Сря 11 ное 2009 20:01

Не е вярно ,това е ауди А4 В5 и си е с 8 носача както пасат,А6,суперб и не е 2001-2002 ,а тва на снимката е фейслифта/целия фар и халогените в бронята,новите дръжки,стопове,климатроник,волан и още някои други невидими промени по купето/ 99-2000 г.-в случая щатска версия ,а за там всъщност може и една година още да е правено :wink:Иначе модела е представен пред публика за първи път ноември 94 г. ,доколкото си спомням от един стар аутобилд от същата година :lol:

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Сря 11 ное 2009 21:12

Ами сега!?
Уточнявам, че говоря за В6 - това е Ауди А4 произведено от 2001 г.до 2004 г.
Цени на части по мотора съм почти сигурен, че са 1:1 с тези в Голф, Сеат или Шкода. Е ако отидеш да купуваш част Х от Порше Запад (Ауди) то съм почти сигурен, че ще бъде по скъпа от тази част Х, предлагана от Порше Изток (VW) и още по-скъпа спрямо Еуратек (Шкода).
Да, така нареченото алуминиево окачване (8 носача - по два горе и долу от всяка страна) е по-скъпо от еквивалентното при Г4. Но и то голямо НО возията на А4 няма нищо общо с тази Голфа, та дори и в Пасат В6.
Ако Аудито е с 1.8Т 150 кс то предни дискове са 288 мм и цената също е 1:1 с тези за Г4 GTI.
Ако колата е с 1.8Т 163 кс, то предните спирачки са 312 мм и съответно по-скъпи, спрямо Г4 GTI и тук има пак НО, защото ако вземем Г4 с 1.8Т 180 кс и той е с предни 312 мм и съответно цената отново е равна.
Да обобщим - по-скъпо е само окачването, но всички каращи А4 В6 твърдят, че окачването е доста "по-кораво" от това в А4 В5 и издържа даста повече км пробег по нашия лунен пейзаж, наречен път.
Основното по-скъпо е оценката на Аудито по Шваке, сравнено със същата година Г4 GTI и от там съответно вноската по каското е по-висока. А и двете коли без пълно каско изчезват за няколко часа.
Понеже карам А4 Авант 4х4 твърдя, че багажникът, който е много орязан заради куатрото събира една идея малко повече багаж от този в Голфа. Т.е. дори и комби, ако е 4х4 не е по-практична от един Г4. А4 не е и по-просторна, сравнена с Г4 (5 врати).
Лично аз ако трябва да избирам в момента между А4 1.8Т и GTI 1.8Т ще взема Аудито само ако е куатро.
Лошото е че в Бг се внасят мноооого изтрадали GTI-та. Ама повярвайте много. Нали лично търсих в продължение на 6 месеца читав Г4. Не намерих....

Потребителски аватар
RossenVlad
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот RossenVlad » Сря 11 ное 2009 21:25

Благодаря на всички за мненията, наистина са ми много полезни. Февруари-март ще продавам тройката и зависи колко пари имам ще видя какво ще купя. Наистина обаче аудито ми харесва мноооого повече, но и е и по-скъпо.
Още веднъж благодаря и ще се похваля, когато се сдобия с "новия" автомобил :)

Потребителски аватар
Maxee
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Maxee » Пет 13 ное 2009 14:06

От един собственик на ауди а4 2001 год. макар и с дизелов двигател мога само да споделя идеалните си впечатления относно комфорт, возия и качество на изработката

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”