Проблем с ел.стъклата

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
samo ra4na na zavoite
Автомобил:
Двигател:

Проблем с ел.стъклата

Мнениеот samo ra4na na zavoite » Чет 12 ное 2009 1:14

Здр.колеги

Карам голф 3 1.9 тди 90кс
Такааа бях свалил акомулатора за да го проверя и заредя,че имах малко проблеми с него и като го сложих първо закачих клема - после клема + и станах свидетел на наи-интересното нещо което сам виждал,лявото стакло се смъкна само надоло :shock (колата е с две врати) и повече неиска да се дигне.Запалих колата,гасих я свалях акомулатора пак неще :banghead: :dontknow:
Свалих кората на вратата и изключих буксите на ле.моторчето после ги включих пак и се оправи.

Някакви идей какво е това.Да не вземе пак да ме базика така.

Потребителски аватар
dushanov
Автомобил: Seat Toledo 2
Двигател: AGN

Re: Проблем с ел.стъклата

Мнениеот dushanov » Нед 15 ное 2009 8:44

Колега, не се сещам разрешение на проблема, но е изрично важно да запомниш: при откачане на акумулатор пърово се откача клема "-", после "+". При закачане първо "+", след това "–". Това е с цел на няма проблеми с електрониките по автомобилите след 1989-та г.

Потребителски аватар
ReD_LiNe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ReD_LiNe » Нед 15 ное 2009 17:49

А когато свали акумулатора стъклото в какво положение беше защото от някъде бях чул че при сваляне на акумулатора трябва стъклата да са вдигнати догоре :roll:

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Нед 15 ное 2009 18:26

dushanov написа:Колега, не се сещам разрешение на проблема, но е изрично важно да запомниш: при откачане на акумулатор пърово се откача клема "-", после "+". При закачане първо "+", след това "–". Това е с цел на няма проблеми с електрониките по автомобилите след 1989-та г.

Батко....ти в ред ли си? :screwy
Няма ама никакво значение коя ще откачиш най-напред и коя после...за електрониката е съвсем все тая....всеки електронен модул в автомобила си има кондензатор на входа,който компенсира резките промени в захранващото напрежение по време на работа и поддържа модуа захранен около 1 до 2 секунди след откачането на акумулатора работещ....така че на електрониката и е през оная работа кое първо ще откачиш.
Да,така се прави ама със съвсем друга цел -> когато работиш с иснтрумента,с който сваляш акумулатора да не можеш да окъсиш към маса...с тази идея се откача първо минусовата (тогава вече тенекиите на купето не са на маса и няма как да окъсиш) и после плюсовата.При закачането първо плюсовата и после минусовата.И това е така още от времето на първите коли с акумулатор ;)
По повод проблема - при тази кола управлението на моторчето става от една платка,която си е на самото него отзад - според мен там си е проблема защото много често дват бъгове.
Имаше разни екстри като задържиш ключа в дадено положение да вдига стъклото до горе а иначе да го сваля до долу....виж да няма проблем с ключалката и пробвай с ключа да отключиш и заключиш няколко пъти с ключа.
Като завъртиш към заключване и задържиш трябва да вдигне стъклото...ако го има като функция и ако някаква малка част от електрониката на мотора работи.
А дясното работи ли си добре?

Потребителски аватар
°niksi°
Бай Брадър
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот °niksi° » Нед 15 ное 2009 19:16

Колега провери си моторчето за централното - почти на 100% вътре е зеленясало, то има връзка с комфортите във вратите.

Потребителски аватар
samo ra4na na zavoite
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот samo ra4na na zavoite » Пет 27 ное 2009 0:06

ReD_LiNe написа:А когато свали акумулатора стъклото в какво положение беше защото от някъде бях чул че при сваляне на акумулатора трябва стъклата да са вдигнати догоре :roll:

беше вдигнато догоре.

Потребителски аватар
samo ra4na na zavoite
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот samo ra4na na zavoite » Пет 27 ное 2009 0:16

мерси на всички колеги за одговорите.
засега стъклата са си добре,нямам проблеми да се надяваме че няма и да има.
значи сега имам логично обяснение на случея като си помислих по внимателно. когато стъклото не реагираше при натискането на бутончето нагоре и вкючен плафон установих че няма никаква консумация на ток за разлика от дясното стъкло което като е в най горно положение и натисна пак бутона нагоре плафона започва да премигва от пад на напрежение.
та значи одговора е един клеясали букси.

Благодаря на всички. :beer :drunk

Потребителски аватар
racing_team_vidin
Автомобил: BMW E65 Sport Package
Двигател:

Мнениеот racing_team_vidin » Пет 27 ное 2009 0:35

не е клеясали букси :wink: , другия път като махаш акумулатора, не разглабяй цялата врата, ами откачи кръглата букса към купето.
Виждал съм го тоя случай на един голф, натискаш копчето нищо, но като се заслушаш цъка във вратата (реле най вероятно), не мога да си обясня точно защо го прави това, но факт след "рестарт" работи :roll:

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Пет 27 ное 2009 11:49

а при мен проблема е че захранващия проводник /червен със синя лента/ дава връзка към маса и възстановяемия предпазител изключва!дайте идея къде може да дава на късо?щото бая разглобяване ще падне!

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”