Може ли да се разклони цифров сигнал?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
chrissy
Автомобил:
Двигател:

Може ли да се разклони цифров сигнал?

Мнениеот chrissy » Нед 15 ное 2009 22:04

Здравейте, колеги! Четох какво е писано за цифрова ТВ, но това не го открих там.

Ситуацията е следната: в момента имаме кабелна ТВ към Евроком, но нещо аз не съм доволна от постоянно намаляващия брой на пусканите канали и си мислех за смяна към цифрова. От това, което проучих, немските канали далеч не се предлагат от всички цифрови кабелни оператори - примерно Булсатком искат да им включиш един от най-скъпите пакети, за да ти пуснат няколко немски канала, други кабелни пък изобщо не ги предлагат... И затова като че ли се ориентирам към Евроком.

Имам обаче въпрос (внимание, оттук нататък може и да кажа големи глупости, не знам това ли са правилните термини :roll: , надявам се ще ме разберете :) ) : в момента аналоговия сигнал си го разделям и го пускам на 4 телевизора, образът е ок, като се вземе предвид цената. Може ли обаче същото да става и с цифровата? Един обикновен сплитер примерно не би ми вършил работа, или?

И другото: има ли някой представа дали се слага цифров тунер в апартамента (щото може да е общ за етажа и да се разклонява после, нз каква е системата) и, ако да, с колко изхода е този тунер? Защото колкото по-малко са, май толкова повече се усложнява задачата...

Много благодаря на всички, които ще се отзоват! :обичам ви

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Re: Може ли да се разклони цифров сигнал?

Мнениеот Ivailo » Нед 15 ное 2009 22:09

Предполагам, че слагат приемник на всеки телевизор..
Всеки приемник с 1 дистанционно..
За изходите - може да има и коаксиален изход, т.е. да си вържеш другите телевизори на 1 приемник, ама така трябва всички да гледат 1 канал и да тичаш при приемника ако искаш да го смениш :)

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Нед 15 ное 2009 22:13

ISRalien написа:Предполагам, че слагат приемник на всеки телевизор..
Всеки приемник с 1 дистанционно..
За изходите - може да има и коаксиален изход, т.е. да си вържеш другите телевизори на 1 приемник, ама така трябва всички да гледат 1 канал и да тичаш при приемника ако искаш да го смениш :)

Колегата е адски прав, всеки телевизор си има самостоятелен приемник, неможеш да използваш този цифров приемник за още 2 телевизора. Ако искаш да имаш и на другите телевизори цифрова, трябва да си пуснеш молба към съответната телевизия, и да си платиш приемниците и те ще ти ги отпуснат. Много хора бъркат аналоговата телевизия с цифровата.

п.п Ако искаш да гледаш цифрова телевизия, си вземи Плазмен телевизор със цифров тунер, там той си краде сам цифрова, така да се каже и не плащаш нищо, само трябва да си към въпросната телевизия абонат и съответно тя да има цифрова :да:

chrissy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chrissy » Нед 15 ное 2009 22:26

Ами, аз мисля, че на единия телевизор има цифров тунер.. А добре, а може ли да си поръчам следното: значи, Евроком имат пакет Кабелна + Цифрова, пускам си него, после си пускам за още един приемник допълнителната такса за цифров сигнал, а аналоговия сигнал си го разклонявам на 2 телевизора (по същия начин, по който съм го разклонявала досега).
По този начин плащам за два цифрови сигнала и един аналогов, като аналоговия го сплитвам и така правя пак 4 телевизора на по-ниска цена...

Аналоговият и цифровият сигнал по един кабел ли ще идват? Теоретично е възможно, но не знам дали е типично. Защото ако идват по един кабел, ми става трудно да си представя как един кабел ще отива в два телевизора...

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Нед 15 ное 2009 22:32

До колкото те разбрах искаш да кажеш колега, че ще вземеш 2 цифрови приемника?
Ако е така, питай 2-рият приемник дали ще ти го дадат без да го плащаш? Смисъл долкото знам 2-ри приемник се заплаща ако не се лъжа (около 60 лева) Поне така знам, не твърдя че е така може да съм в заблуда.
Та ако ти дадат 2-ри цифров приемник значи на двата телевизора имаш цифрова, на другите 2-ва можеш да си гледаш "Аналогова" обикновена кабелна, само ти трябва сплитер и си готов. Но дано взимаш добър сигнал и осилвателя да е до теб, че да не имаш лош сигнал на цифровата.

Потребителски аватар
Ivailo
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Нед 15 ное 2009 22:41

А защо ти е цифров сигнал на 2 телевизора?

jordanpar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanpar » Нед 15 ное 2009 22:45

chrissy нчй-добре погледни тук http://ekk.bg/mod_newinfo_1_2.html за да получиш верните отговори.
Наличието на цифров тунер в телевизора съвсем не означава,че може да гледаш безплатно цифрова телевизия,както каза един колега по-горе.
Просто няма да ти трябва цифровия приемник в тоя случай,но CAM-модула не може да се избегне,а с една карта може да се поддържа само един и същ образ на колкото и телевизора да е зададен,те ще излъчват едно и също.

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Мнениеот Dead man » Нед 15 ное 2009 22:45

ISRalien написа:А защо ти е цифров сигнал на 2 телевизора?

Иначе каквото гледа на единия ТВ,го гледа и на другия... :deal

Потребителски аватар
Ivailo
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Нед 15 ное 2009 22:49

Dead man написа:
ISRalien написа:А защо ти е цифров сигнал на 2 телевизора?

Иначе каквото гледа на единия ТВ,го гледа и на другия... :deal

Друго имах в предвид..
Едва ли и 4-те телевизора са 37" плазми..
Аз лично бих пуснал един цифров на най-хубавия телевизор, а на другите - разклонявам един аналогов
Така мисля, че се плаща 1 такса без оскъпяване :)

chrissy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chrissy » Нед 15 ное 2009 22:50

IceHeart написа:До колкото те разбрах искаш да кажеш колега, че ще вземеш 2 цифрови приемника?
Ако е така, питай 2-рият приемник дали ще ти го дадат без да го плащаш? Смисъл долкото знам 2-ри приемник се заплаща ако не се лъжа (около 60 лева) Поне така знам, не твърдя че е така може да съм в заблуда.
Та ако ти дадат 2-ри цифров приемник значи на двата телевизора имаш цифрова, на другите 2-ва можеш да си гледаш "Аналогова" обикновена кабелна, само ти трябва сплитер и си готов. Но дано взимаш добър сигнал и осилвателя да е до теб, че да не имаш лош сигнал на цифровата.

Ами да, така излиза, пише, че за втория применик искат 30 лв гаранция, първият е без пари. И ще стане точно както ти казваш, 2 телевизора с цифрова, 2 с аналогова... А относно качеството на цифровия сигнал: това не мога да го променя, нито пък да го проверя без да я вкарам цифровата за проба, но ако знаеш за някой добър доставчик, може да споделиш :) Аз гледах, че Евроком ми излиза май най-евтино и затова така се ориентирах...

ISRalien написа:Друго имах в предвид..
Едва ли и 4-те телевизора са 37" плазми..
Аз лично бих пуснал един цифров на най-хубавия телевизор, а на другите - разклонявам един аналогов
Така мисля, че се плаща 1 такса без оскъпяване :)

Много е сложно, само единият телевизор е готин, но него го гледа баща ми и за този при мен ми трябва пак цифрова, за да си гледам чуждестранните програми. Както и да е, това не е важно, иначе колега jordanpar,наистина искат CAM-модул, независимо от всичко.

Последна промяна от chrissy на Нед 15 ное 2009 22:57, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Нед 15 ное 2009 22:53

Такъъъм.. (или такъв, беше, не помня! mhihi )
С Еврокомска жица сме в къщи. По нея ми идва и кабелната, и НЕТ-а (от който пиша в момента) и на майка ми цифровата. В нас влиза 1 кабел и със сплитери се разклонява.
Това значи, че разклоненията за двата аналогови ТВ-та няма грижи ;) Вързал съм моя и на сина ми телевизорите.
От централния кабел, през сплитер, върви един кабел за хола при цифровия приемник на майка ми.
От него тя си захранва СОНИ... нам си какво си, 42-инчова плазма с цифров тунер.
Когато забравя да платя всичките тези дивотии, на първо число всеки месец на нея й спира цифровия сигнал и остават само нормалните аналогови телевизии.
(тук е времето да вметна, че тя така и не разбира, че са спрели, защото гледа само Канал1, бТВ и НОВА)
НЕТ-а ще ми спре чак на 10-о число, ако до тогава не се сетя да го платя, а кабелната - след 3 месеца mhihi
Не може да си вземете плазмичка с цифров тунер и тя сама да си 'краде цифровата', защото еврокомци си кодират сигнала ;) (как иначе спират на майка ми цифровите канали?)
На гърба на цифровия приемник, освен нискочестотните (не модулираните) изходи има и един изход RF Out. Не мога да кажа, обаче, дали от него ще излезнат и цифровите канали вече декодирани и да могат да се пуснат към други телевизори

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Нед 15 ное 2009 22:54

chrissy написа:
IceHeart написа:До колкото те разбрах искаш да кажеш колега, че ще вземеш 2 цифрови приемника?

Ами да, така излиза, пише, че за втория применик искат 30 лв гаранция, първият е без пари. И ще стане точно както ти казваш, 2 телевизора с цифрова, 2 с аналогова... А относно качеството на цифровия сигнал: това не мога да го променя, нито пък да го проверя без да я вкарам цифровата за проба, но ако знаеш за някой добър доставчик, може да споделиш :) Аз гледах, че Евроком ми излиза май най-евтино и затова така се ориентирах...

Колега, няма какфо да се залъгваме нявсякъде те Цакат с топла бира, така че направи това което си наумил и си гледай с кеф, ако имаш някакъв проблем звънкаш на дижурните техници към самата телевизия и идват да ти оправят сигнала, друго яче няма.
Казах и по горе, по натам ако имаш парички, взимаш един 32инчов LCD телевизор с вграден цифров тунер и си гледаш Джабе цифрова телевизия, (съответно на него го пускаш на аналогова и той си намира цифрова) после отиваш при Евроком връщаш им 2-рият приемник и си взимаш 30-те лева и си гледаш джабе :)

п.п Както е споменал горе колегата, че цифровата е кодирана, както се казва за всичко си има тънкости, но не е там работата, колегата пита дали може да има 2 приемника, е ясно може да има съответно да си гледа и на другите 2 телевизора, аналогова.

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Нед 15 ное 2009 23:03

хахах,колежката може да си гледа наземните цифрофи фрии,но за сателитните цифрови вече е друго.
Ако искаш да си гледаш бол сателити през цифрово тв,си има фирми,които ти дават чинии с приемник "майка" и подприемници,взимащи сигнала от майката.На всеки един оттях,можеш да си гледаш какво ти е кеф,без да си зависима от другия.
Вече има и опция за директно разкодиране(през нет-а,нужен е рутер),който да ти дърпа кодовете на определените сателити :wink:

Личен съвет,мани ги тея лакумници от евроком и тем подобни,за подобна интервенция.С това ,че споменаваш 4 приемника(и няколко етажа),горе споменатото от мен е препоръчително.Мисля,сметка на месец ще ти надхвърли 80лв :screwy а колко жица ще ти опаше жилището :roll:

jordanpar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanpar » Нед 15 ное 2009 23:05

IceHeart написа:
(съответно на него го пускаш на аналогова и той си намира цифрова)

:roll: аз ли не разбрах нещо

IceHeart написа:п.п Както е споменал горе колегата, че цифровата е кодирана, както се казва за всичко си има тънкости, но не е там работата, колегата пита дали може да има 2 приемника, е ясно може да има съответно да си гледа и на другите 2 телевизора, аналогова.

тея тънкости сигурно пак са някакво побългаряване,я раздуй,за да може всички да знаем как да си плащаме за един телевизор а да ползваме цифрова ТВ на няколко.че аз колкото и малко да разбирам съм убеден че не става.
И след 2011 когато се преустанови аналоговото излъчване ще е още по-ценно как става кражбата на цифрова телевизия.

chrissy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chrissy » Нед 15 ное 2009 23:09

LILO&STICH написа:хахах,колежката може да си гледа наземните цифрофи фрии,но за сателитните цифрови вече е друго.
Ако искаш да си гледаш бол сателити през цифрово тв,си има фирми,които ти дават чинии с приемник "майка" и подприемници,взимащи сигнала от майката.На всеки един оттях,можеш да си гледаш какво ти е кеф,без да си зависима от другия.
Вече има и опция за директно разкодиране(през нет-а,нужен е рутер),който да ти дърпа кодовете на определените сателити :wink:

Личен съвет,мани ги тея лакумници от евроком и тем подобни,за подобна интервенция.С това ,че споменаваш 4 приемника(и няколко етажа),горе споменатото от мен е препоръчително.Мисля,сметка на месец ще ти надхвърли 80лв :screwy а колко жица ще ти опаше жилището :roll:

Чакай, чакай, ако направя това, което обсъждахме досега, няма да е 80 лв. Пускам си една цифрова + аналогова (такъв е пакетът), който е 28 лв, и "таксата за допълнителна настройка на още един цифров приемник" е 5 лв, т.е. общо 33 лв, което е доста близко до настоящите 24...

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”