Как да променя share memory на вградена видео карта?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Re: Как да променя share memory на вградена видео карта?

Мнениеот musura » Нед 15 ное 2009 23:26

И кои ОС наричаш модерни от масовите прозорци?

Ако говорим за масовите WinXP; Vista и Win7, то там 32 битовите версии поддържат точно 3.5ГБ РАМ. За справка - Microsoft: http://windows.microsoft.com/en-us/wind ... it-windows (това е за Win7, но важи с пълна сила и за по-старите десктоп ОС)

Това, че по-новите сървиспакове на 32 битовите Vista и всички Win7 показват инсталираната РАМ до 8ГБ, не означава, че тя може да се ползва ефективно ;)

Some power users prefer a 64-bit version of Windows. There’s no mystery there. A computer with a 64-bit version of Windows can use more memory—4 GB (gigabytes) or more—than a PC with a 32-bit version of Windows, which is limited to about 3.5 GB or less. (Even if a PC comes with 4 GB or more of memory installed, a 32-bit version of Windows can only use about 3.5 GB of that memory.)

От масовите 32 битови ОС се сещам само за последните версии на MacOS (която също не е хич масов в БГ), която поддържа до 32ГБ РАМ. Ако броим и сървърите за масови ОС (които в никакъв случай не могат да се нарекат масови в БГ), то и там има поддръжка за повече от 3.5ГБ.

С Linux не съм запознат :oops:

А по темата на колегата - приел съм по подразбиране, че ползва някаква версия на Windows и за това съм му препоръчал да мине на същата, но x64 за да си ползва пълноценно РАМ-а ;)

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Пон 16 ное 2009 16:53

не ми се спори по въпроса но .... просто при правилно подбран хардуер (нещо много важно, все пак трябва да се подържат от хардуера тия работи) Xp че и някой 2000 даже си подържат точно всичките 4 гб памет, че и много повече като просто се променя начина по който мениджъра на паметта разпределя адресите в нея, минавайки от двуслойна линейна архитектура към трислойна линейна архитектура .... да не говорим, че лимита беше всъщност 2 GB, но чрез друга врътка наречена 4ГТ го промениха на три преди няколко години :lol:

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa366778(VS.85).aspx#physical_memory_limits_windows_xp

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa366796(VS.85).aspx

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 16 ное 2009 19:40

:oops: :applause: :да: :beer :kissy:

Така или иначе няма да минем без х64 ОС, поне за масовите потребители. Стандарта скоро ще стане 6ГБ, а и поне на последната среща на Asus, младежите казаха, че скоро всичките им нови модели ще са само с 64 битови ОС стандартно ;) Както и MS казаха, че вече няма да има 32битови сървъри.

Още веднъж :kissy:

Потребителски аватар
skotis
Автомобил: VW Golf IV 1.8T GTI
Двигател: AGU

Мнениеот skotis » Пет 18 юни 2010 10:16

musura написа:Е какво друго? ;) 25% повече РАМ ще имаш, компа ще въррви доста по-гладко. Слагай смело Win7 х64 и няма да сгрешиш.

Вече съм с Уин 7 Ултимейт х64 вижда всичкото Рам, но така и не разбрах как да увелича видеото :(
Един вид искам да му кажа да взима колкото иска Рам за видео, ама не намирам начин :(

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Пет 18 юни 2010 10:18

той колегата си го е казал: PAE
тъпото е, че понякога не е съвместим с определени драйвери. пробра-грешка е метода

restless
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот restless » Пон 21 юни 2010 7:17

skotis написа:
musura написа:Е какво друго? ;) 25% повече РАМ ще имаш, компа ще въррви доста по-гладко. Слагай смело Win7 х64 и няма да сгрешиш.

Вече съм с Уин 7 Ултимейт х64 вижда всичкото Рам, но така и не разбрах как да увелича видеото :(
Един вид искам да му кажа да взима колкото иска Рам за видео, ама не намирам начин :(

Не можеш и не ти трябва.
Отдавна вече видеокартите ползват толкова памет колкото им трябва - на времето, когато опцията беше донякъде актуална, проблемът беше в използваните интерфейси и спесификации на комуникация между видео и процесор.
От ДХ9 насам това не е проблем - а вградения "шит" на Интел става само за гледане на филми, но причина за това не е липсата на памет.

Потребителски аватар
skotis
Автомобил: VW Golf IV 1.8T GTI
Двигател: AGU

Мнениеот skotis » Пон 21 юни 2010 13:21

Благодаря на всички колеги, който изразиха мнение по темата. Вече ми е ясно - трябва си истинска видео карта :)

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Пон 21 юни 2010 13:26

skotis написа:Благодаря на всички колеги, който изразиха мнение по темата. Вече ми е ясно - трябва си истинска видео карта :)

на лаптоп няма истинска карта, може графичния ти чип да е изнесен извън чипа на дъното, в най - добрия случай да е на слот с възможност за подмяна и upgrade, но паметта винаги е обща.

restless
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот restless » Пон 21 юни 2010 16:02

vw_golf_4_tdi написа:
skotis написа:Благодаря на всички колеги, който изразиха мнение по темата. Вече ми е ясно - трябва си истинска видео карта :)

на лаптоп няма истинска карта, може графичния ти чип да е изнесен извън чипа на дъното, в най - добрия случай да е на слот с възможност за подмяна и upgrade, но паметта винаги е обща.
не е баш така - хубавите карти (58ххМ, 260М и тн) си имат памет, лошото е че обикновено номерацията е завишена с поне една стъпка спрямо десктопите (т.е. 58ххМ е на нивото на 57хх и така)

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”