Иде зима, провери си алтернатора!

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Re: Иде зима, провери си алтернатора!

Мнениеот i.e.i » Пет 16 окт 2009 16:25

Adnan написа:Извинявам се че ползвам темата но при палене сега го замерих с мултицета акумулатора ми показва 10.01 V това означава ли, че ми е заминал акумулатора?

НЕ.Ако при по-дълго задържане (10тина секунди)на стартера тази стоиност остава или се повишава е ОК.
Ако пада драстично - смяна.

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Пет 16 окт 2009 16:29

i.e.i написа:НЕ.Ако при по-дълго задържане (10тина секунди)на стартера тази стоиност остава или се повишава е ОК.
Ако пада драстично - смяна.

При въртене на стартера не пада по-малко от 10 V. и заковава на тази стойност.
Сега го премерих на колко зарежда при пуснати всичко каквото намерих в колата :
14.1 V.

Потребителски аватар
kaiser666
Автомобил: Bmw E34
Двигател: M20B20

Мнениеот kaiser666 » Пет 16 окт 2009 21:54

На мен ми беше 13.8 и с консуматори пада на 13.2,имам един друг реле регулатор почти нов и го сложих него,още не са се напаснали четките и без консумация дава 14.2,а с фарове,вентилатор на макс и музика пада на 13.5. Акумулатора е малък 45 ампера и я карам главно градско май няма да е достатъчно за зимата? :roll: Мисля да изчакам да се напаснат четките и да видя как ще се държи ако си остане така може да взема нов. :talk:

Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Мнениеот dandan » Нед 25 окт 2009 1:04

Да ти кажа честно едва ли ще се промени като се напаснат...

Потребителски аватар
kaiser666
Автомобил: Bmw E34
Двигател: M20B20

Мнениеот kaiser666 » Нед 25 окт 2009 9:32

Еми пак си е така 13,8,14 без консуматори,с пада на 13,4,явно не е от регулатора. :roll:

Потребителски аватар
gavas
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gavas » Чет 29 окт 2009 12:54

parno написа:кво ли не сменяхме , докато не сменихме и динамото и пак си дава 13.8
така си стои еба* съм го върви си mhihi
много се вживявате ми се струва

Еми какъв ти е проблема. Аз продавам акомулатори и правя замерванията за гаранцията с уред "Банер". 13.8 волта си е точно колкото трябва. Ти ако дойдеш с 15в. уреда ше ми даде презареждане и не мога да ти пусна гаранцията.
Уреда м/у другото е доста скъп и е доста "умен" /made in USA/. От "Банер Батери България" е, щото продаваме техни акомулатори, и работи доста по-сложно от мултисетите дето мерите с тях. Понякога пита каква е температурата, дали е зареждан акомулатора /щото му мери амперите/ или иска да запалите и да изгасите фаровете, защото има повърхностни заряди и т.н.
Въобще това с мултисета от 10лева/примерно/ си е доста "афиф" мерене :| .

Потребителски аватар
dandan

Мнениеот dandan » Пет 30 окт 2009 3:02

Мултицета си върши много добре работата. Ако проблема е че не може да открие слаби връзки-да, не може ,поне не и директно. Който има малко "фантазия" може да измери каквото си иска с него. Все пак регулатора следи изходното напрежение директно от генератора(най-често) и работата му е да го държи в някакви граници. Накои пък са температурно зависими, но... как да знае човек какво има вътре? Едва ли ще се намери някой алтернатор дето да държи 13.8V при всички режими с точност 1%. Като се има предвид че от генератора излиза не точно прав ток а изправен променлив ток чрез диоди, то задачата да поддържа напрежението с променлива честота което има доста хармоници е трудна. Така че 2 десети отгоре или долу май не са от голямо значение. Представете си старите коли с контактните регулатори как работеха- там май се гонеше 1V горе или долу :) . Да не говорим че мултицетите преди време бяха с клас на точност 2.5 който ако хванеше десети от волта беше чудо...
Скоро сменях на приятел генератора щото му даваше 15.1V и му светеше лампата. След смяната с нов даваше 14.9V. Явно от Хюндай са решили да гонят 15-те.

Потребителски аватар
gavas
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gavas » Пет 30 окт 2009 15:57

Верно е, че с мултисета можеш да свършиш работа.
Въпроса е, че ТИ требва да знаеш за какво /и откъде/ става въпрос.
Повечето хора не са съвсем наясно, а в крайна сметка не им и трябва да знаят всичко.
Мисълта ми беше, че уреда показва дали има лоши клетки например. Освен това мери ампеража, за което с м-сета ще ти требват некой допълнителни неща и малко математика и т.н. Да не спамя темата.
А що се отнася до тока от алтернатора си напълно прав. То и сега щом ти е м/у 13 и 14в. /че и нещо отгоре/ - немаш грижи :D .

Потребителски аватар
kocho_pushacha
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kocho_pushacha » Пон 02 ное 2009 20:56

Здр колеги мерих напрежението при майстор(жичкаджия дет се вика :lol: ) а колата е Г3 АБФ.Незнам с какъв уред но показваше на електронно дисплейче 14,3-4,като я запалих и 14-14,1 с пуснати фарове,парно и мюзик

Потребителски аватар
lucky7o
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lucky7o » Нед 15 ное 2009 13:22

и аз да попитам,значи алтернатаора ми зарежда 14.4 с включени фарове,касетофон и парно,но ако един ден не паля колата и акомулатора пада... Купуван е преди няма 2 години,как да замеря дали има отечка ? И колко трябва да е консумацията при загасена кола,без никакви включени консумативи?

Потребителски аватар
dandan

Мнениеот dandan » Нед 15 ное 2009 15:20

lucky7o написа:и аз да попитам,значи алтернатаора ми зарежда 14.4 с включени фарове,касетофон и парно,но ако един ден не паля колата и акомулатора пада... Купуван е преди няма 2 години,как да замеря дали има отечка ? И колко трябва да е консумацията при загасена кола,без никакви включени консумативи?

Най-лесния начин да провериш утечката ли ти е проблема като си откачиш едната клема като оставяш колата и след 2-3 дни престой ще разбереш. Иначе с мултицет или амперклещи се измерва и в най-лошия случай не трябва да надвишава 50-60мА

Потребителски аватар
kocho_pushacha
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kocho_pushacha » Нед 15 ное 2009 22:06

Това пък "отечка" какво е :oops:

Потребителски аватар
mariovasi
Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
Двигател: TSI

Мнениеот mariovasi » Пон 16 ное 2009 7:41

kocho_pushacha написа:Това пък "отечка" какво е :oops:

Утечка

Цитат:
"Ток на утечка: Мери се на изгасен двигател и всякакви консуматори (включително спряна аларма и свален панел на музиката, ако това е възможно). Свързва се амперметър между отрицателната клема на акумулатора и отрицателната на автомобила: до 50 милиампера се счита за нормално, ако е над 50 има утечка. Обикновено утечката е от аларма или музикалната система на автомобила, особено ако са монтирани допълнително"

от http://carendar.com/wiki/index.php/%D0% ... 1%82%D0%B5

Потребителски аватар
kocho_pushacha
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kocho_pushacha » Пон 16 ное 2009 18:24

Благодарим за инфото :да:

Потребителски аватар
lucky7o
Автомобил:
Двигател: