тампони на задния и предния мост и двигател б3 седан 1.8 мон

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
lub0o
Автомобил: Subaru Outback 2.5-05
Двигател:

тампони на задния и предния мост и двигател б3 седан 1.8 мон

Мнениеот lub0o » Вто 17 ное 2009 13:12

здравейте
ще сменям тампони на задния и предния мост и на двигателя имам канал и нужните инструменти и сам решил даги сменям сам,
тарсих в търсачката много по този въпрос но никаде няма снимков материал и неми стана много ясно
първо искам да започна със тампоните на задния мост ето и снимка
сниман отпред
Изображение

и отзад

Изображение
вижда се как тампона е целия напукан

четох че се сваля целия мост ма незнаех че се свалят и барабани амортисиори то е едно цяло,има ли друг начин?,тва ми се струва много работа то цялата задница е сваля :shock и то за едни тампони
Изображение

на предния мост предполагам е по лесна смяната на тампоните
Изображение
х-2 ляво 2 дясно

и двигателя знам че са 3 на брой
1-вия е този отпред на гредата той се сменя лесно
Изображение

другите 2 тампона които са отзад двигатела незнам кадеса
единия е този мисля
Изображение
този мисля че е за двигателя

и остава за скоросната кутия него незнам каде се намира,трудно ли се сменят тези двата тампона?

като рових в гаража реших да погледна и макферсона
някаде бях чел мисля Никси беше споменал че разтоянието ако е повече от 8мм. са за смяна моите са повече от 8 :shock тампоните ще ги сменя имам скоби,но тампоните на задния мост и 2-та на двигателя си нямам идея как става :?
Изображение

отдавна не бях правил нищо по пасата и са се струпаха много неща death
ако се въздаржа от смяната на всичко това пречи ли дасе кара така и били разбило и нещо друго?

Потребителски аватар
lub0o
Двигател:

Re: тампони на задния и предния мост и двигател б3 седан 1.8 мон

Мнениеот lub0o » Вто 17 ное 2009 21:08

никой ли не е сменял тея тампони :|

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 17 ное 2009 22:23

Сменяли сме, на пасата моя тези на задния мост ни отнеха почти 6 часа на двама човека, без да сваляме моста от колата, само отвити двата болта и моста виси на амортисьорите.Отвива се кантара или разпределителя за да не се скъса спирачното маркуче. Избиват се лесно с чука, но заради скапаната им форма на мида се набиват кофти. Ние измислихме една камара приспособления, но имахме телеподаващо под ръка да си правиме разни скоби и глупости. С хидравличен крик който вдига 5 тона и скоба направена от 8мм оребрена арматура и 5см винкел се справихме. Сигурно има и по - лесни начини но като за първи път си беше гадно, обаче на другия ден поели крилата на успеха 8 часа набивахме на приятеля на аудито Б4 същите тампони mhihi
Тампоните на моста са лесни, само подпирай отдолу да не ти се стовари двигателя на главата!
Двата тампона на двигателя са тези дето си ги снимал. Третия се намира точно зад скоростната кутия в единия край на моста до тампоните които ще сменяш. Има една дълга П- образна ламарина която е хваната с два болта на самата скоростна кутия и отшво нозод към моста, там е хваната с един болт отгоре. Тоя болт е навит в тампона, трябва да се махне и другата лапа която държи диференциала към тампона. Тя е с 3 болта от които единия излиза с чалъми, понеже е дълъг, а мястото е ограничено. Трите болта са един под друг, на снимката е отбелязан първия с жълто кръгче.http://vwclub.bg/~k.odadjiiski/Picture/passat/Смяна%20съединител/01072009059.jpg
Дано съм бил полезен и успех :да:

Последна промяна от К.Одаджийски на Вто 01 дек 2009 20:15, променено общо 1 път.

nepreklonniq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nepreklonniq » Сря 18 ное 2009 20:34

Поздрави на колегата К.Одаджийски! :beer
Тази операция, по смяната на тампоните на задния мост я правих и аз, преди 2 месеца!
Ето откъде гледах и се учих!http://volkswagen.msk.ru/forum/index.php?showtopic=12216

Потребителски аватар
lub0o
Двигател:

Мнениеот lub0o » Сря 18 ное 2009 21:34

на сайта дори без да свалят моста саги сменили,така се пести и пари за реглаж после
ще се опитам даги сменя без да свалям целия мост
колега Hristo Dimov ти как действа,ок избиването ще ги свалиш старите но после новите чета чесе слагат много трудно ти как ги наби новите?
имам скоба за прожини мисля да пробвам с нея :?

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Сря 18 ное 2009 22:04

http://vwclub.bg/forum/viewtopic.php?t=88145&highlight= тази тема ми беше мнго полезна

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 19 ное 2009 13:31

От тая тема прочетох нещо и се сетих, дето горе съм забравил да напиша.
Тампоните се стягат когата вече колата е пусната на гумите!!!

Потребителски аватар
Stenly
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stenly » Чет 19 ное 2009 17:47

То по бързо според мен ще се свали целия заден мост отколкото времето докато се направят скоби и т.н.
Като е свален моста се ползва мидата от стария тампон изгаря се гумата остава желязото и с него се набива на преса много лесно.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 19 ное 2009 18:36

Не ми се занимаваше с обезвъздушаване на спирачките, иначе щях да го откача целия мост.

nepreklonniq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nepreklonniq » Вто 01 дек 2009 11:32

Аз вече писах откъде съм гледал :D Не казвам, че това е най-добрия вариант, но определено е по-добър от това да се сваля целия мост! Колкото до новите тампони- първо почистих леглата им в моста, гресирах малко, и после с един приятел ги почуквахме оттук-оттам, с една тръба, нещо като дорник и с дървено трупче, и накрая след доста труд, болки в ръцете и пот на челото, всичко си дойде на мястото! Трябва да те предупредя, че много лесно се мачкат ръбовете на новите, ако не ги чукаш :lol: правилно! Моите тампони -старите, сигурно не бяха сменяни откак е станало кола! Но, сега съм доволен че ги смених.

Потребителски аватар
lub0o
Двигател:

Re: тампони на задния мост б3 седан 1.8 мон решено

Мнениеот lub0o » Вто 01 дек 2009 12:48

понеже само за голф 2 и в руския сайт има снимки по смяната на тампоните реших да пусна и аз
направо реших да свалям моста,имам канал но доло на място ако се сменят е много тясно и си спестих нервите и псуването
първо слагате колата на трупчета може и с друго,стига да е здраво закрепена
Изображение

и се почва разглобяването аз първо свалих спирачните маркучета и жилата на барабаните
Изображение
свалясе капачката на барабана
Изображение
сваляте капака и пред вас е жилото откаче се и се издарпва назад през дупчицата

и почваме да развиваме болтовете
Изображение
Изображение
дотук човек може и сам но за свалянето на моста трябва помощник,сваляте моста и го слагате на удобно място е се почва якото блъскане с чук

аз тук в последния момент се сетих да снимам
Изображение
старите тампони ги махнахме само с чук,от ляво дясно тампона се деформира е изпадна лесно,ето ги и 4-те тампона
Изображение
след като сте свалили старите отвора на моста го почистете с шкурка дасе почисти всичко и да стане гладко

новия тампон е малко по голям от стария
Изображение

аз си мислех че изкарването на старите ще е по голям проблем,но се оказа че новите тампони трудно влизат,един познат(майстор) помогна той ги вкара с чук намазахме със сапунена вода и стана бързо и неможах да снимам
след като сте готови и с новите тампони зглобявате всичко
снимах новите тампони след като качихме моста
Изображение

тампоните се стягат чак когато колата е на гуми в нормалното си положение

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 01 дек 2009 20:14

За желанието и старанието респект, сега остават тампоните на предния мост и двигателя. Както и преди ти казах намери си дружка дори да ти прави само компания за кафето и цигарата или бирата там, че сам човек май само за ке...фа става, докато си приказвате и попушвате може поне инструмента да ти подаде или да задържи там където трябва.
Успех с останалите тампони! :да:

Върни се в “Направи си сам!”