Осветление в краката на водача. Пасат 5.5.

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
sashot
Автомобил:
Двигател:

Осветление в краката на водача. Пасат 5.5.

Мнениеот sashot » Пон 16 ное 2009 9:07

На няколко пъти на тъмно ми се налага да търся дребен предмет, паднал пред шофьорската седалка. Фенерчета, подвижни лампи, включени в запалката... неудобно. И така се реших да правя осветление в краката. Попрочетох това-онова по форумите, оказа се, че подобна екстра в пасата е предвидена, вероятно като допълнително-поръчвано оборудване и на кората над педалите си има предвидено отверстие за плафон, при това същият като този във вратите. Сдобих се с такъв и се изправих пред въпроса от къде да взема захранване. Очевидно трябваше да е от веригите на осветлението на купето. В руския форум за Пасат някой беше споменал, че кабелите излизат в блока на куплунзите вляво от краката на шофьора. Търсенето ме поизпоти - много кабели, пък и мястото неудобно, но накрая се увенча с успех - оказа се светлосиният куплунг, краен десен в най-горния ред. Цветовете на кабелчетата са червен с черна ивица - плюс, кафяв с бяла - минус.

Качеството на първата снимка не е най-добро, снимано е с телефон и той очевидно не успя да фокусира. Нужният ни куплунг е заграден в кръгче.
14112009526-1.JPG

В плафончето е вграден изправителен диод, затова полярността трябва да се спази или дози диод да се шунтира (замени) с мостче.

На втората снимка е резултатът
14112009527-1.JPG

Макар крушката да е слаба, светлината е достатъчна за да се вижда добре. Светва и изгасва заедно с плафоните в купето, т.е. целта е постигната.

Остава открит въпросът с осветлението в краката на седящият вдясно пътник, респ. в краката на седящите на задната седалка. Последното, ако не се лъжа, е реализирано в Б6. Но в Б5(.5) немците очевидно не са помислили за това. За седящият отпред пътник или трябва да се направи отверстие с подходящ размер в кората под жабката, или да се търси плафонче, което да пасне по размер на съществуващите там три дупки. Аз за всеки случай съм предвидил кабел и за там, ако ми дойде музата ще светне и в краката на дясноседящия. За тези отзад все още не съм мислил.

Потребителски аватар
m2595
Автомобил: Mercedes W124 250D
Двигател: OM602

Re: Осветление в краката на водача. Пасат 5.5.

Мнениеот m2595 » Пон 16 ное 2009 18:05

Хм, интересно решение. Браво! :wink:
П.П: А за дясната страна-дали няма да стане да се вземе кора от някой Пасат с десен волан? :roll:
П.П 2: Оказва се, че и на моето Ауди го има същия отвор.

sashot
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sashot » Вто 17 ное 2009 8:38

Няма как да стане, корите са различни.

icko0o0o
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icko0o0o » Чет 19 ное 2009 10:58

същото такова си направих преди година и половина две на старата ми кола един приятел му направиха и аз понеже съшата зима ми падна лед на колата и ми се наложи да махам тавана отвътре за да го изправяме и си викам до като сам го махнал да пусна кабели за осветление към краката на шофйора и пътника отпред, както и на тавана над задната седалка само че там за осветление сложих едно кръгло фенерче със диоди . Ток взех от плафона но преди да сложа тавана прекарах кабелите по гредичките и така стигнаха до долу без да се виждат вече отдолу леко ги прекарах зад таблото със пепелника и така стана сичко. За осветление слойих едни лампи продаваха тогава във левчетата със диоди долу за краката само че на вдяка лампа разбира се сложих съпротивление защото няма как на 12Волта да ссветнат ше изгорят :) за пътуващите отзад също мислех нооо след като сложих това на тавана се отказах защото реално ако бях тръгнал да го правя трябваше да махам мокета дълга и широка ставаше

ако има нещо питай ако мога да бъда полезен нп :)

sashot
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sashot » Съб 21 ное 2009 17:22

Осветлението в краката на пътника вече е направено. Използвах същият плафон, за който изрязах правоъгълен отвор във вътрешната част на кората под жабката. Пластмасата е някакъв полиетилен, реже се лесно с макетен нож. Почвам да мисля за краката на седящите отзад :).

Потребителски аватар
RoadRunner
Автомобил: VW Golf
Двигател: ASZ 2003

Мнениеот RoadRunner » Съб 01 окт 2011 12:14

Колеги вчера си взех две плафончета от тези дето са на тавана на голф 4 и ще ги монтираме с едно приятелче на мойто голфче. Ще направя снимки в процеса на работа и ще ги постна тук :)

Потребителски аватар
oktay91
Автомобил: VW Passat 4 variant
Двигател: 1.6 1998

Мнениеот oktay91 » Нед 05 яну 2014 17:37

Здравейте, на скоро си купих пасат 4 и видях темата много ми хареса от до предималко се мъча да го направя въпросът който ще задам е тъп знам :biggrin но няма как не успях да отворя кората над педалите как да го направя бялото пластмалсче немога да го махна не успях и реших да питам как? мърдам натам насамам дърпам бутам и пак не става страх ме е да не го счупя знам тъп е въпросът ми но моля за помощ.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Нед 05 яну 2014 20:00

При нас го има фабрично и за водача и за пътника. С ЛЕД лампи с по 8 светодиода свети идеално.

phantom_
Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
Двигател: avf+m47

Мнениеот phantom_ » Нед 05 яну 2014 22:43

oktay91 написа:Здравейте, на скоро си купих пасат 4 и видях темата много ми хареса от до предималко се мъча да го направя въпросът който ще задам е тъп знам :biggrin но няма как не успях да отворя кората над педалите как да го направя бялото пластмалсче немога да го махна не успях и реших да питам как? мърдам натам насамам дърпам бутам и пак не става страх ме е да не го счупя знам тъп е въпросът ми но моля за помощ.

Имa няколко болтчетa отдолу,първо трябвa тях дa рaзвиеш.И пaсaтa ти нaй вероятно е б-5 не 4 :th_up

Feyas
Автомобил: Golf III
Двигател: AAM

Мнениеот Feyas » Пет 10 яну 2014 0:42

Колеги помогнете,когато вържа диодната лента за кафявия и кафявия с бялата лента, диодната лента свети постоянно,дори и на затворена врата и на изгасен плафон.
http://dox.bg/files/dw?a=bf38334731

Потребителски аватар
dika
Автомобил: VW Passat B8
Двигател: 20tdi

Мнениеот dika » Чет 19 май 2016 14:33

Колеги, а как вързахте кабелите от новото осветление към буксата за плафона? Нещо не ми се нрави да разчитам на оголване и изолирбан :)

Потребителски аватар
goppa
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Sharan
Двигател: AFN 1997

Мнениеот goppa » Чет 19 май 2016 21:11

kris11 написа:При нас го има фабрично и за водача и за пътника. С ЛЕД лампи с по 8 светодиода свети идеално.

Колега дай малко подробности, че досега не ми е светило в краката или в краката на пътника.

Потребителски аватар
Div1k17_pld
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Div1k17_pld » Пет 03 юни 2016 7:13

На лс мога да ти дам изчерпателни отговори на всички твои въпроси относно осветяване в краката!

Потребителски аватар
Div1k17_pld
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Div1k17_pld » Пет 03 юни 2016 9:22

Feyas написа:Колеги помогнете,когато вържа диодната лента за кафявия и кафявия с бялата лента, диодната лента свети постоянно,дори и на затворена врата и на изгасен плафон.
http://dox.bg/files/dw?a=bf38334731

Колега автомобилите с едно полюсни намери само фаза на плафона и 0 на корпуса . Иначе стват такива работи!!

Потребителски аватар
Div1k17_pld
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Div1k17_pld » Пет 03 юни 2016 9:24

dika написа:Колеги, а как вързахте кабелите от новото осветление към буксата за плафона? Нещо не ми се нрави да разчитам на оголване и изолирбан :)

Това е начина или запитване и изолиране !!

Върни се в “Направи си сам!”