Заверка на пожарогасител

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
dandan
Автомобил: Passat B5-5
Двигател: AHA 2003

Re: Нова мания на катаджиите - заверка на пожарогасител

Мнениеот dandan » Пет 20 ное 2009 23:59

Я някой да се похвали кога за последно е ползвал пожарогасителя? Или пък манията за апаратите за изкуствено дишане, колко от вас са ги ползвали.
При някой запален кабел ще помогне но при по сериозни произшествия се съмнявам.
Ако се вземе предвид колко хора загиват от употреба на алкохол или превишена скорост и още ... ще видите нещата не се връзват. Много малко са глобите за превишена скорост отколкото тези за пожарогасителите, съпоставени към броя на жертвите.
Навремето един преподавател по икономика ни научи на нещо много вярно: Кой каквото ще да ви разправя, да знаете че става въпрос за пари...
Държавата много е закъсала за да събира десетачки от пожарогасителе :)

... пък много му дреме на някой държавник че някой щял да изгори...

Потребителски аватар
emohrisstov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот emohrisstov » Съб 21 ное 2009 0:13

Е то това ще е за страшна хвалба колега, че съм ползвам пожарогасителя, айде не мерси, не искам и да го ползвам.
А относно какво можеш да загасиш с него, естествено, че не можеш да загасиш горяща сграда с такъв тип пожарогасител. Целта му е, евентуално да се предотвратят по-сериозни пожари. Понякога всичко започва от някоя малка жичка.
И пак казвам, не мисля, че е толкова трудно и скъпо всеки да си сложи в колата по един изряден пожарогасител, както и аптечка и т.н.

Потребителски аватар
dandan

Мнениеот dandan » Нед 22 ное 2009 15:55

Не е за "хвалене" , но аз правя сравнение с това колко го е грижа някой за нашето здраве. Който иска и смята че ще може да го ползва в критични моменти нека си го има и да го заверява където трябва, а не само да го имаш заверен-пък дали наистина работи и дали си способен да го ползваш,защото се заверяват само заради глобите, иначе се съмнявам че ще си ги носят хората. И другия момент е че ако толкоз мислиш как да си спасиш колата,то по-добре би било да се помисли да не стигаш до там, вервай ми като гледам какво е по пътищата в БГ малко мислят за това...

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Пон 23 ное 2009 1:19

Катаджиите отново се занимават с глупости. Каква ползва има от това да ти слагат печат всяка година на пожарогасителя, при положение че огромната част от газовите уредби не са минавали истински преглед откакто е купена колата и на почти всяка кола има маса нацепени и скъсани маркучи под капака... Имам пожарогасител, даже е от малко по-хубавите, но да ходя по разни служби да се гаврят с мене и да ми слагат печати всяка година....как не.

Потребителски аватар
kacarov_dupnitsa
Автомобил: Ауди А6
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kacarov_dupnitsa » Пон 23 ное 2009 1:35

половината от случайте на запалили се коли със газови бутилки става от това че според хората колата им гори много и решават сами да си врътнат кранчето а не да отидат до майстора за 3 мин. работа и разбазикат нещо и после става Оган :lol: да му мислят и аз имам нов пожарогасител ама на него няма нито стикер нито дата на годност какво да правя и аз трябва явно да ходя да ми го заверяват :banghead:

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пон 23 ное 2009 10:26

Всички пожарогасители се заверяват всяка година, не само тия в автомобила. Обаче аз като съм си купил моя преди 6 месеца на него има само срок на годност до към 2011 ако не бъркам, но няма заверка и т.н.. А за да ми го заверят трябва да го напълнят наново. Тоест чисто нов пожарогасител да го пълнят наново. Аре нема нужда, глобата и без тва е 10лв, дреме ми.

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Пон 23 ное 2009 10:34

Това е защото си купувате пожарогасителите от неподходящи места :) . Купи си от fire.bg например, и виж дали няма стикер за заверка.

Потребителски аватар
dandan

Мнениеот dandan » Чет 26 ное 2009 15:20

решават сами да си врътнат кранчето а не да отидат до майстора за 3 мин. работа

Колега, от едно завъртане на кранче не може да стане беля. Много хора го правят както и аз го правех. Имайте предвид че според някои изследвания, газовите уредби са по-устойчиви на пожар от бензина. Разбира се това е когато всичко е в изправност.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Чет 26 ное 2009 15:46

dandan написа:
решават сами да си врътнат кранчето а не да отидат до майстора за 3 мин. работа

Колега, от едно завъртане на кранче не може да стане беля. Много хора го правят както и аз го правех. Имайте предвид че според някои изследвания, газовите уредби са по-устойчиви на пожар от бензина. Разбира се това е когато всичко е в изправност.

Би ли уточнил какво имаш предвид и какви са тези изследвания? Аз знам за около 5-6 случая на гръмнали при удар бутилки за последните няколко години. А пожар при бензинови коли не знам да е започнал от резеровара. Има от неизправна електрическа система, но това е без значение дали си нафта, газ или бензин, защото причината е друга.

Потребителски аватар
dandan

Мнениеот dandan » Пет 27 ное 2009 0:25

Ами това което знам е че бутилките са в пъти по-устойчиви при удар от който и да е резервоар. При скъсване на тръба предпазния клапан ако е изправен ще затвори изхода и евентуално ще изгори само това дето е в тръбата. При бензина също помпата би трябвало да спре но количеството в тръбите има свойството да се стича и да се събира на места( евентуално при обърнат автомобил). При газта това може също да се случи но на открито пространство бързо се разсейва. При малки течове,например напукан маркуч рискът да се запали от искра е по-малък при газта по същата причина-разсейва се бързо. Бензина може да омаже целия двигател и не само него де, пък ако стигне до стартера въртиш и бум...
Газовите уредби не са от вчера и са правени доста опити докато се стигне до днешния им вид. За пръв път са ги монтирали ако не се лъжа в САЩ на автобуси за да видят ефекта.
Това е по-спомени от едни книжки...

restless
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот restless » Пет 27 ное 2009 10:59

maxpayne написа:Би ли уточнил какво имаш предвид и какви са тези изследвания? Аз знам за около 5-6 случая на гръмнали при удар бутилки за последните няколко години. А пожар при бензинови коли не знам да е започнал от резеровара. Има от неизправна електрическа система, но това е без значение дали си нафта, газ или бензин, защото причината е друга.

Защо има битови газови котлони, а няма бензинови?
Защото скоростта на горене на бензина е по-висока - при искра огънят ще "пропълзи" до резервоара - бум.
Докато скоростта на горене на газта е такава че дори при пробив на бутилката и запалване ще се получи "котлон".
Е, ако се сцепи бутилката - ясно, ама при такъв удар вероятно ще ти е все едно... да не говорим че бензиновия резервоар 100на100 ще е сцепен също...

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Пет 27 ное 2009 12:16

restless написа:Защо има битови газови котлони, а няма бензинови?

Ами газта е много по-евтина. Освен това бензина се изпарява доста по-кофти, особено при ниски температури. Иначе проблема с бутилките е, че се слагат където може в багажника, докато резервоара е мислено да е защитен при катстрофа. И като цяло ако една кола не се преглежда и поддържа, доста по-малка е вероятността да се прецака заводската бензинова система, отколкото газовата такава, която е правена допълнително.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Съб 28 ное 2009 14:22

Не забравяйте ,че колите с газова уредба си имат по дефиниция и бензинов резервоар и то в най-пожароопасния му вид-полупразен :wink: ,т.е. риска си е двоен от където и да го погледнеш...

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Re: нова мания на катаджиите

Мнениеот vasstop » Пет 18 юни 2010 14:06

ABSOLUT написа:
vasstop написа:Дай точен адрес?

Ето ги, фирмата се казва "СИВ 90"
Оказа се, че тозно тази фирма е на бащата на човек, доста допринесъл за работоспособността на форума и сайта ни ;)
Намира се:
София
Телефони: 029882862 ; 029864442 ; 0888888250 0888993990 029864442
E-mail: siv_90@abv.bg
http://siv90.vibs.bg
малко е трудно за спиране, хората не съм сигурен дали са чували за VWclub, но съм сигурен, че това ще се промени ;)

Потребителски аватар
Ikov_VR
Автомобил: Vw Passat b5.5
Двигател: AVF
Контакти:

Re: нова мания на катаджиите

Мнениеот Ikov_VR » Пет 18 юни 2010 15:32

по темата с пожарогасителите... онзи ден изпаднах в шок,когато ме спря един полицай.
Иска ми оборудване и му показвам всичко,на пожарогасителя му показвам директно стикера и той "Тва не е от значение,трябва манометъра да ти показва,че е зареден"
Това много ме изненада защото преди да го заверя постоянно се заяждаха,че не е заверен.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”