Защита на файл против изтриване!

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Защита на файл против изтриване!

Мнениеот Barboukov » Чет 26 ное 2009 15:08

batmilko написа:кво се пениш, това е вид защита... аман бе

Извинявайте господин Модераторе!
Не е вид защита, защото в този файл се съдържа информация за неща, до които фирмата неможе да си позволи някой друг освен определени хора да имат достъп. Нали се сещаш, че едно мятане на флашка, дискета или каквото и да е в случая не ми върши работа. Отделно че по файла се правят постоянно промени.
Абе какво ли обяснявам.

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Чет 26 ное 2009 15:11

Barboukov написа:

Не е вид защита, защото в този файл се съдържа информация за неща, до които фирмата неможе да си позволи някой друг освен определени хора да имат достъп. Нали се сещаш, че едно мятане на флашка, дискета или каквото и да е в случая не ми върши работа. Отделно че по файла се правят постоянно промени.
Абе какво ли обяснявам.

Извинете г-н Барбуков, ако обърнете внимание на профила ми, ще забележите, че вече не съм модератор.
Ако обърнете внимание на запитването си, ще забележите, че сме ви отговорили, според информацията, която сте дали.
Да бехте обяснили всичко в първият пост, немаше да се потим.
Поздрави.
И успех с файла :wink:

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Чет 26 ное 2009 15:12

Писал съм, но пак ще повторя - криптирай го. :D

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Чет 26 ное 2009 15:14

batmilko написа:
Barboukov написа:

Абе какво ли обяснявам.

Извинете г-н Барбуков, ако обърнете внимание на профила ми, ще забележите, че вече не съм модератор.
Ако обърнете внимание на запитването си, ще забележите, че сме ви отговорили, според информацията, която сте дали.
Да бехте обяснили всичко в първият пост, немаше да се потим.

Поздрави.
И успех с файла :wink:

Barboukov написа:Как може да се защити файл от изтриване. Да иска парола примерно!
Имам един екселски документ, който искам да предпазя против SHIFT+DEL!

АЗ НЕ СЪМ ЛИ ОБЯСНИЛ? КАК ПО-ЯСНО ДА СЕ КАЖЕ? Вземи ти прочети малко какво искам преди да ме нападаш.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Чет 26 ное 2009 15:15

Barboukov написа:Абе какво ли обяснявам.

За да ти се помогне трябва да обясниш повече. Например ако се опасяваш от случайно изтриване можеш просто да направиш файла hidden и да го държиш отворен в ексела за да си го редактираш постоянно. Ако се опасяваш от злоумишлено - там става по-сложно. Например мога да буутна до команден ред докато ядеш сандвич с колежката навън и да ти го изтрия там, пък ти нека си го пазиш в уиндоус-а. Против злонамерено изтриване от леймъри - линка дето ти дадох вероятно ще ти свърши нужната работа. Само имай едно наум, че тия програми със защити криптиране и т.н. ако те самите се прецакат сбогувай се с този файл :mrgreen:

Въобще варианти доста

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Чет 26 ное 2009 15:17

Barboukov написа:Как може да се защити файл от изтриване. Да иска парола примерно!

еми записваш го на дискета и е предпазен :idea:
къде пише, че не може да се изнася от компа
къде пише, че се работи нон-стоп по него
къде пише, че барат 5 човека на компа
....

споко бе човек, добронамерени сме :drunk

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Чет 26 ное 2009 15:25

batmilko написа:

еми записваш го на дискета и е предпазен :idea:
къде пише, че не може да се изнася от компа
къде пише, че се работи нон-стоп по него
къде пише, че барат 5 човека на компа
....

споко бе човек, добронамерени сме :drunk

Както и да е. Майната му на всичко. Ще се напием някоя вечер дайба файла смотан. Ще го мисля някак си. Благодаря все пак.

Потребителски аватар
Bobi_S13
Der Polizist
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот Bobi_S13 » Чет 26 ное 2009 15:37

до сега рових из чичката да видим дали нема да изкара нещо по въпроса, но уви дава само за работнистраници, клетки, формули и т.н.
всичко което са ти предложили колегите ти е вариант

и един от мене без да се нервиш, а за пиенето само тва чакам

фърли го тоя файл у некоя папка през девет планини в десета, и му искарай един шорткът без да го озаглавяваш шорткът, па нека койт иска да трие да трие :drunk

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 26 ное 2009 16:22

няколко въпроса имам:
- каква е операционната система (точна версия)
- колко хора работят на компа (ако си само ти заключвай си компа, ако са много вкарай го някъде, където другите потребители нямат достъп)
- колко злонамерени действия очакваш ... само докато си на работа и някой случайно мине и изтрие файла, или дори и докато те няма има опасност, някой да зулуми.

на прима виста се сещам за следният вариант, правиш си едно виртуално усртойство (например с true crypt), достъпа до което е криптиран и без парола няма достъп и триене. В него вкарваш файла, който ти трябва. Правиш му един шорткът, който пляскаш на десктопа. Проблемът е, че винаги когато искаш да достъпиш файла, трябва да се логнеш с парола, после трябва да се разлогваш ... ако нещо се сбъгася никой няма да може да ти възстанови файла.

Потребителски аватар
Luper
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Luper » Чет 26 ное 2009 16:40

те ти нещо по-просто и безопасно: http://danlod.ulmb.com/en/m%20file%20an ... 204.0.html

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Чет 26 ное 2009 19:35

folder guard :wink:

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Чет 26 ное 2009 19:38

с Folder Lock съм работил и съм мн доволен ;) пробвай го и няма да съжаляваш.
това е програмка, която прави "сейф" и каквото сложиш в него се пази. Отваря се само с криптирана парола. когато програмата е заключена не се вижда "сейфа" ;)

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Чет 26 ное 2009 19:44

колеги, без да се засягате - всички представени от вас решения са крайно не-ефективни.
ОК, създава се сейф. ами тойзи сейф е файл също. и той може да се истрие.
Windows няма концепция за дисциплина с права и собственици на файлове, за разлика от Linux.
ако има файлов сървър в мрежата, да си държи файла на него и с линк на десктопа да си го отваря.
във Виста/7 има възможност да задаване на собственик на файл, но ако лицето което ползва компютъра е също администратор, нищо не го спира от изстриване.
може да има някоя хитра програмка, която работи с файловата система, но флашки (дискети??!) и пароли е чиста загуба на време.

p.s.
сега ми хрумна следната идея.
колегата си намира безплатен сървър в интернет, който позволява subversion (SVN) достъп.
инсталира SVN клиент от рода на http://tortoisesvn.tigris.org/

SVN е система за управление на версиите. предимството и е, че пази всички предишни версии на файловете които управлява.
когато приключиш работа с файла, качваш новата версия с десен бутон на сървъра и дори някой след теб да седне и да го изтрие, пак с десен бутон връщаш обратно предната версия на файла и си работиш. от сървъра няма кой да ти го изтрие.
програмата е правена за програмисти и управление на софтуерен сорс, но за 1 екселски файл също върши работа.
малко се получава топ с врабче, но поне няма да се косиш, ако сам си омажеш файла или си забравиш паролата на сейфа.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Чет 26 ное 2009 20:35

Просто си нагласяш скрийн сейвъра да се пуска на 1 минута и да иска парола за юзъра след това. Само хората, които имат паролата ще могат да се логират в акаунта след това и съответно да прецакат файла. Но като се има предвид, че са краен брой човечета, би трябвало да свърши работа. А другия вариант е, паролата на акаунта ти да е такава, че да я знаеш само ти. Разбира се, предварително криптираш файловете на акаунта (уиндоуса те пита дали да го направи, след като сложиш парола на акаунта). Само гледай да не си забравиш паролата :idea:

Потребителски аватар
JaDaWiN
Автомобил: [VW Golf 3][VW Passat B5.5]
Двигател: [AHU 1996 ][AVF 2002]

Мнениеот JaDaWiN » Чет 26 ное 2009 20:41

hooligans написа:folder guard :wink:

Това е истината :)

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”