Като вземах колата в Германия към екстрите пишеше "handyvorbereitung", което означава "заготовка за телефон". Има си стойка с капак отгоре, за да не стои грозно когато няма телефон. Видях на друг Пасат същата стойка и към нея беше сложена Нокия 6310 и адаптер с един кабел, който стига да краката на пасажера и влиза под таблото.
Въпроса ми е трябва да купя само въпросния адаптер за модела телефон, който искам или и други приспособления?
Също така има ли някъде вграден микрофон и къде се включва този кабел под таблото?
Става дума за такъв адаптер:
http://cgi.ebay.de/VW-Handy-Adapter-Nok ... otohosting
Ако е от значение със фабричната навигация съм MFD.
Заготовка за телефон Б5.5
-
- Автомобил:
- Двигател:
Хендсфрито за телефона се свързва към аудиоуредбата в колата през допълнителен адаптер. Провери дали имаш такъв. Според мен най-лесно ще стане, чрез сваляне на предната вътрешна част на барчето. Държи се на 4, ако не се лъжа, винта - звездички. Ако под нея, вляво на стената на торпедото има куплунг за хендсфрито, ще ти е достатъчен само модула, който си показал в линка (стига да е за твоя телефон), ако няма - трябва да купуваш и адаптер (който е скъп).
Хендсфрито от линка ти е марка Кулман. По принцип това е марката, която се вгражда фабрично във фолксвагените, но понякога, когато телефонната уредба е монтирана допълнително, а не от завода, се срещат системи и на други производители, които се несъвместими. Например "Bury". Моята кола, дойде с вграден Кулман - заводски за Нокия. На колегата, на практка същият Пасат - с допълнително вгражданo Bury за Блекбери. За сега и двете са неизползваеми, чакаме да ни докарат хендсфрита за нашите телефони
.
Като екстра е много удобно и практично, аз моето го пробвах с взета назаем Нокиа. При разговор радиото се заглушава, чуваемостта е перфектна и в двете посоки.
Микрофони - при колегата Бюрито е с монтиран допълнителен, външно горе на плафона. При мен външен не съм видял. Или се ползва микрофончето на телефона (което е под съмнение), или пък е някъде скрит - предполагаемо място - същият плафон.
Хендсфрито от линка ти е марка Кулман. По принцип това е марката, която се вгражда фабрично във фолксвагените, но понякога, когато телефонната уредба е монтирана допълнително, а не от завода, се срещат системи и на други производители, които се несъвместими. Например "Bury". Моята кола, дойде с вграден Кулман - заводски за Нокия. На колегата, на практка същият Пасат - с допълнително вгражданo Bury за Блекбери. За сега и двете са неизползваеми, чакаме да ни докарат хендсфрита за нашите телефони

Като екстра е много удобно и практично, аз моето го пробвах с взета назаем Нокиа. При разговор радиото се заглушава, чуваемостта е перфектна и в двете посоки.
Микрофони - при колегата Бюрито е с монтиран допълнителен, външно горе на плафона. При мен външен не съм видял. Или се ползва микрофончето на телефона (което е под съмнение), или пък е някъде скрит - предполагаемо място - същият плафон.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Със сигурност е Кулман, защото стойката е същата като на другия Пасат, за който споменах и хендсфри-то за 6310 си беше Кулман.
Не мога да се ориентирам кое ме съветваш да разглобя, за да разбера дали има адаптер.
Пробвах да бръкна с ръка долу при въздуховодите, но не напипах нищо. Направих и същото на другия Пасат, който си има работещ телефон но пак нищо. Затова бях почнал да си мисля, че се включва директно към Navi-to.
Не мога да се ориентирам кое ме съветваш да разглобя, за да разбера дали има адаптер.
Пробвах да бръкна с ръка долу при въздуховодите, но не напипах нищо. Направих и същото на другия Пасат, който си има работещ телефон но пак нищо. Затова бях почнал да си мисля, че се включва директно към Navi-to.
- Pettidee
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Заготовка за телефон Б5.5
а дали има такъв универсален адаптер или поне поставка за телефон която да може да се сложи на фабричното място, все пак сме с по-нови телефони 

-
- Автомобил:
- Двигател:
За по-новите телефони - блутут. Подставките на Кулман "замряха" някъде на ниво 2005 г., когато се преустанови производството на Пасат Б5.5. За това как се включва Блутут система към фабрично вградена система за телефонни рзговори съм пуснал тема. Подставки-държачи за телефона - колкото щеш, макар че имайки блутут наличието и отчасти се обезмисля.
- BRANDENBURG
- Автомобил:
- Двигател:
Еее момчета одавна чаках тази тема преди 3 години видях такова нещо в германия на един приятел в Ауди а4.Той беше свьрзал телефона си само с едно кабелче сиг хендсфрито непомня без стоика за телефон и когато му званеше телефона радиото се заглушаваше и спокоино се чуваше.Преди време се присетих и отидох в порше да питам дали имат такова нещо и дали ще стане в моя пасат б5.5 те ме гледаха като индианец и ми предложиха Блутуд за 500лв .Сега ще ми каже ли някой какво точно ще ми трябва за целта и от каде да го намеря.Благодаря
-
- Автомобил:
- Двигател:
За начало би било добре да кажеш какъв телефон искаш да използваш и какво е радиото в колата.
- BRANDENBURG
- Автомобил:
- Двигател:
Радиото е оригиналното на фолксваген гама с касетка и чеинджър,а телефонът ми е Нокия е51.
-
- Автомобил:
- Двигател:
За Е51 оригинална VW стойка няма да намериш. Изходът е блутут и телефона в джоба. Популярни маркови блутути са Нокиа и Паррот. "Папагалът" е по-лесен за включване, но инженерния подход, по който е реализиран лично на мен не ми харесва. Нокиа си е класика. Поразгледай предлаганото на пазара, избери модел и пак се обади, ще помагам с каквото мога. При мен колата дойде с фабрично хендсфри със стойка. Наскоро включих успоредно и блутут на Нокиа и сега ползвам без проблем и двата телефона в колата: старият Сименс на стойката с жична връзка. Нокиа-та през блутут.
- BRANDENBURG
- Автомобил:
- Двигател:
Да разбрахте,но на мен мисълта ми беше,че има само кабелче,което сварзва касетофона с телефона и когато ти званят радиото се намаля и си говориш спокойно.Не помня да е имало блутут беше одавна и колата беше ауди а4 2000г.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Идеята е не само да намалява радиото, но и да чуваш през високоговорителите, а теб да те чуват през микрофончето на хендсфрито. Защото иначе ръцете ти няма да са съвсем свободни. А и не съм сигурен, че на твоята Нокиа има предвиден директен извод, на който да се подава някакъв сигнал, при входящо/изходящо позвъняване.
- BRANDENBURG
- Автомобил:
- Двигател:
Даде с тази система дето обяснявам не само се намаля радиото,а и си говориш спокойно през микрофончето на вапросното кабелче и се чува през тонколоните на колата.Затова питах на някои ако му познато такова нещо да каже,защото ще е и по евтино от блутут.
- dandrv
- Автомобил: VW PASSAT B8 - 2016
- Двигател: 2-0 TDI 150 Hp CRLB motor
И аз имам на пасата Blaupunkt MCD(радио,навигация,телефон,CD), който беше със стойка за телефон. Съответно я откачих от буксата да не се пречка тъй като е за архивна Нокия и не върши никаква работа.
Знае ли някой дали има такъв Bluetooth, който да прави връзка с телефона и да се свърже към оригиналната букса на MCD? Не говоря за отделно устройство, което да работи самостоятелно, а за такова което да се върже към оригиналното радио в колатал