Tрябва ли ми международен паспорт, за да отида в Македония?

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
Милата
Автомобил:
Двигател:

Re: Tрябва ли ми международен паспорт, за да отида в Македония?

Мнениеот Милата » Пон 30 ное 2009 16:30

Доколкото разбирам от тази новина, след 19.12.2009 г. вече няма да са необходими визи на граждани от ЕС за: Сърбия, Черна гора и Македония. Приятно пътуване :да:

http://www.dnes.bg/world/2009/11/30/briuksel-butna-vizite-za-syrbiia-cherna-gora-i-makedoniia.81661

blinder
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blinder » Пон 30 ное 2009 17:00

Милата написа:Доколкото разбирам от тази новина, след 19.12.2009 г. вече няма да са необходими визи на граждани от ЕС за: Сърбия, Черна гора и Македония. Приятно пътуване :да:

http://www.dnes.bg/world/2009/11/30/briuksel-butna-vizite-za-syrbiia-cherna-gora-i-makedoniia.81661

А, аз доколкото разбрах е, че са махнали техния визов режим, което не означава, че държавите членки на ЕС ще могат да пътуват само с лична карта, без задграничен паспорт в тези страни.

Потребителски аватар
Милата
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Милата » Пон 30 ное 2009 17:51

Държавите членки на Европейския съюз решиха да премахнат визите за граждани на Сърбия, Македония и Черна гора, съобщи френският министър на имиграцията Ерик Бесон, цитиран от АФП.

Аз го разбирам, че хората от Сърбия, Македония и Черна гора ще могат да пътуват без визи на територията на ЕС. Прав си, че не е двустранно, т.е. все още е необходим паспорт за посочените държави.

Потребителски аватар
hooligans
Модератор
Модератор
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Вто 01 дек 2009 1:05

точно , българите с македонско мислене ще могат да си влизат без ядове в БГ , ама ние НЕ ...
за пореден път "дупе даи дупе даи ..."

Потребителски аватар
anger
Автомобил: GTE GMK7 und Tiguan MK2 TDI
Двигател:

Мнениеот anger » Съб 12 дек 2009 21:08

Завърнах се от Македония и благодаря на всички колеги, взели отношение в темата. Информацията ми беше много полезна.
Актуалната информация е следната за ГКПП Гюешево:
- на излизане от България - паспорти и талон - няма чипове, няма мотане, не ми искаха пълномощно (имах само на български език) - 2 минути;
- влизане в Македония - 2 будки са. На първата проверяват документите - паспорт, талон, зелена карта, не ми искаха пълномощно - 5 минути (полицая много се дзвереше в паспортите, все едно за първи път вижда такива). Възможно е да проверяваше къде сме пътували от мерки за сигурност. На втората будка е митническата проверка. Питат дали имаш нещо за деклариране и какво караш. Аз бях натоварен с инструменти и митничаря се позаинтересува каква им е общата стойност. Тук ми се струва, че имат някаква игра, за която само те си знаят, тъй като ми направиха проблем на връщане - 2 минути.
Придвижване от бариера на бариера - 1 минута. Та, общо за 10 минути вече бях отсреща. Веднага се огледах за менувачница - има една, от която е останала само табелата. Добре, че имах малко денари, та да си платя патарините. В населените места около границата е пълна скръб, няма магазини, да не говорим за менувачници. Актуалният курс "Купува" в банката е 61.40 денара за 1 евро. В последствие ми отказаха да ми продадат евро, тъй като съм чужд гражданин, но в менувачницата нямаше такъв проблем.
На връщане обратно от македонската страна са пак 2 будки. На първата е митническият контрол - тук митничарят се заяде, че съм нямал документ за инструментите, които карам и беше силно възмутен, че съм работил там без него. В момента, в който му казах, че работя по сключен договор ми пожела "Лек път". Предполагам, че на излизане е трябвало да ми опишат инструментите, с цел да не ги продам там, ама знам ли....Мисля си, че просеше евра, ама не му мина номера.
На следващата будка е паспортната проверка - тук трябват талон, паспорти, зелена карта и жълтите картончета от хотела (тях си ги прибират). Следва влизане в България - паспортна проверка (паспорти и талон) и след това митническия контрол, на който митничаря само ме попита дали са ми описвали инструментите отсреща и толкова. Минах за 15 минути.

Няма такси, няма застраховки, няма нищо, което да се плаща!
До Скопие цената на магистралата е 120 денара, в обратна посока е също толкова. В посока България си има табела за София при преминаване покрай Куманово.
:да:

Потребителски аватар
G3
Автомобил: Vw Sharan 7M
Двигател: 2.8 v6 204ps 4motion Ha METAH

Мнениеот G3 » Съб 12 дек 2009 23:17

Горе дол добре си си прекарал по митницата
Ето и 2 снимки, въпреки че е забранено снимането mhihi mhihi

на излизане от македония са и 2те снимки 1вата е стара др не толкова
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 14 дек 2009 12:01

добре, но пак не става ясно: последно може ли само с ЛК или трябва задължително и паспорт за Македония ?

blinder
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blinder » Пон 14 дек 2009 12:08

VWGT написа:добре, но пак не става ясно: последно може ли само с ЛК или трябва задължително и паспорт за Македония ?

Неможе, трябва си и задграничен паспорт.

Потребителски аватар
anger
Автомобил: GTE GMK7 und Tiguan MK2 TDI
Двигател:

Мнениеот anger » Пон 14 дек 2009 12:16

VWGT написа:добре, но пак не става ясно: последно може ли само с ЛК или трябва задължително и паспорт за Македония ?

Честно казано не ми се експериментираше, затова и минах с паспортите. В банката при обмяна на евро ми поискаха лична карта и с нея без проблем ми обмениха. Преди да тръгна прегледах ето този сайт, предполагам той ще отговори на въпросите. Ако митничаря се заяде, звъниш в посолството и се разправяш.

Потребителски аватар
hooligans
Модератор
Модератор

Мнениеот hooligans » Пон 14 дек 2009 17:56

предполагам не може, но
примерно през сърбия за да минеш само с лична карта е 50 евра
следва , че може и да може , но не се знае със сигурност , както не се знае и цената

Потребителски аватар
G3
Автомобил: Vw Sharan 7M
Двигател: 2.8 v6 204ps 4motion Ha METAH

Мнениеот G3 » Пон 14 дек 2009 22:27

хахха не гадайте , може да се минава с лична карта, водил съм приятели които нямат пасторти и никога не са излизали извън българия, проблеми няма само др попълва едно картонче с данните от ЛК и се пази до излизането от Македония и е БЕЗПЛАТНО

В Сърбия с лична карта не може - връщат те в България

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Вто 15 дек 2009 12:46

По принцип навсякъде казват, че ако платиш 50 евро минаваш през Сърбия (имаш 24 часа) но на границата никой не ти казва за това. Просто те връщат...

Потребителски аватар
hooligans
Модератор
Модератор

Мнениеот hooligans » Вто 15 дек 2009 12:51

защото незнаеш как да си поискаш mhihi

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Вто 15 дек 2009 12:59

В интерес на истината, след като се прибрах през Румъния разбрах за тези 50 евра...
Супер тъпо беше щото тъкмо влизаме в Сърбия и бабка ми вика "аз нямам паспорт" mhihi, съответно сърбина ни върна и висяхме 4 часа за да влезнем в Унгария отново...

Потребителски аватар
bobi_robi
Автомобил: Passat Б8
Двигател: DFHA 2021
Контакти:

Мнениеот bobi_robi » Вто 22 дек 2009 10:21

За Македония, само с лична карта може ДА, преди една седмица приятелката ми влезна така без никакви проблеми. Аз минах с паспорта, тя с ЛК. На МК страна полицаите и дадоха картонче, което да го пази и с това нещо отидохме в полицията да я регистрирам, че ще ми е на гости у нас.

Върни се в “Пътеводител”