Колеги,някой знае ли в какви граници трябва да бъде температурата на маслото при загрял мотор и какви са нормалните ѝ стойности през лятото и зимата. Преди една седмица ми се наложи да сменя водната помпа и преди интервенцията маслото си седеше на 82-86 градуса.След смяната започна да държи стабилно 90-92, въпреки че времето застудя.Това нормално ли е и трябва ли да се притеснявам? Благодаря! Колата е Голф 3 с АФН мотор.
да, около 90 градуса е оптималната температура на маслото. Над 120 не че е много лошо, ама трябва да се има на предвид и да се наблюдава. Аз над 130-135 градуса не съм постигал колкото и да съм се напрягал лятото
ПС Карането на AC дава бонус към 10 градуса лятото при еднакви условия (външна темп и скорост). Товари си яко студената промоция.
При мен лятото в най-големите жеги маслото е стигало само до 104 градуса и то след изкачване в планината на пуснат климатик, четири човека и заигравка с едно А3. А аз си мислех,че тогава е прегряла... Колеги на вас каква ви е температурата на маслото през лятото при нормално каране, защото се притеснявам, че при по-топло време може да имам проблеми.