Проблем. Съединител? - Решен

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
KARGO
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Проблем. Съединител? - Решен

Мнениеот KARGO » Чет 03 дек 2009 13:44

Здравейте колеги. Та проблема е следния...
Вчера както си карах голфа (1.6, АБУ) всичко си беше ок, докато не спрях на един сфетофар. Спирам, опитвам се да включа на първа и не става. Така и така успях но мисля че съединителя не отлепя или отлепя донякъде. При натиснат съединител скоростите едвам влизат а при опит да вкл на задна прехърква и неще да влезне(все едно превключвам на полусъединител). Живея в София (студент) но утре или в Събота трябва да се прибирам за Кърджали. Лошото е, че ме е страх да се прибера в такова състояние на колата. Някой, ако може да помогне, да даде съвет или нещо подобно?

Последна промяна от KARGO на Нед 06 дек 2009 21:33, променено общо 1 път.

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем. Съединител?

Мнениеот zdravko_jett » Чет 03 дек 2009 13:57

колега виж нещо да не се разлабило йилото де да знам, иначе преди 2 3години на ладата ми се случи така 1 2месеца след като бях сменил феродожия и притискателя спирам пред гаража да отключа и след това не мога да вкарам нитио една скорост при сваляне не феродото ами има едни нитове и нешо като пружинки между тях та единия нит се бе скъсал и пружинката беше изкокнала, ако го пазя ще го снимам

Потребителски аватар
KARGO
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот KARGO » Чет 03 дек 2009 14:02

Забравих да добавя, че когато успея да включа на скорост и отпусна съединителя почва да отделя от самото дъно (напълно натиснат) до самия край (напълно отпуснат).

Потребителски аватар
shockhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shockhead » Чет 03 дек 2009 15:06

Без да се види на място е трудно да се прогнозира, но според мен ако жилото ти на съединителя е саморегулиращо е изтървало и на самия съединител може би нищо му няма. Може да се разминеш с 30- тина лева за добро ОБИКНОВЕНО-НЕСАМОРЕГУЛИРАЩО жило и 10 лева за смяна в кой да е сервиз. Никога не си купувай ново саморегулиращо жило. В България няма качествени. Преди месец изпаднах в твоята ситуация след смяна на жилото си с ново саморегулиращо, ЗАЩОТО В МАГАЗИНА ТАКА МЕ ПОСЪВЕТВАХА. Не издържа и седница, а дадох 60 лева.............
Така.......... за да провериш това ли е твоя проблем направи следното. Отвори капака и провери дали жилото в частта му до вилката на съединителя е много хлабаво. Това се прави като хванеш с ръка металната топка (има цилиндрична форма)в края на арморовката на жилото и дръпнеш към теб. Ако между металната вилка и пластмасовия накрайник на жилото се появи разстояние повече от 3-4 мм имаш проблем с жилото.
Втора проверка. Помоли приятел да ти натиска педала на съединителя а ти наблюдавай какво става отпред на самия съединител. Ако при натискането на педала металната вилка на съединителя се премества леко, а не знам ли колко е точно, но около 5 см пак проблема е с жилото.
А ето и, че не предвидих варианта да си с обикновено жило. Ако си с обикновено, а не саморегулиращо просто го регулирай чрез шпилката с гайки накрая на жилото откъм двигателя. Имах случай, когато купих колата си.............за около месец педала потъва плавно и зацепва все по-надолу и по-надолу. Погледнах въпросната шпилка и открих, че майстора не е поставил контрагайка и наличната се лашка леко полеко докато накрая стигна до твоето положение. Случаи всякъкви!!!!!!!!
Провери, това е най-лекото с което можеш да се отървеш и същевременно най-вероятното. Късмет! Ако имаш нужда от помощ питай. Ще се радвам да помогна.
До скоро!

Потребителски аватар
KARGO
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот KARGO » Чет 03 дек 2009 17:28

Жилото като го гледах изглеждаше здраво. Навява на притискател ама не знам. Ще видим какво ще стане.

oregon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот oregon » Чет 03 дек 2009 17:35

vij si lostoviq mehanizam na skorosniq lost da ne se razcentroval.

Последна промяна от radotom на Чет 03 дек 2009 23:17, променено общо 1 път.
Причина: КИРИЛИЦА!!!

rageforyou
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Варна - к.к Чайка , местност Ален Мак , град Плевен

Мнениеот rageforyou » Чет 03 дек 2009 18:31

Много работи може да са , може би конзолата да ти прави проблеми , жилото на съединителя да е натегнато или разхлабено ... само майстор може да каже точно .

Потребителски аватар
shockhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shockhead » Чет 03 дек 2009 19:56

Колеги човека каза, че хъркало при включването на задна. Няма как да е лоста или конзолата. Според мен ако не е жилото значи е нещо вътре в съединителя (за нещастие).

Потребителски аватар
KARGO
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот KARGO » Чет 03 дек 2009 20:44

Днес пак я гледах. Вече почти съм убеден, че е притискателя. Сигурно са омекнали пружините и не отлепя като хората. Одеве гледах жилото - наред е. Натегнах го малко и сега сменям скоростите по леко но за сметка на това сега отлепя максимално горе. Не е кахър за умиране. Да издържи 250 км. и ще го сменям. Ще пиша какъв е бил точно проблема.

Потребителски аватар
mariovasi
Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
Двигател: TSI

Мнениеот mariovasi » Чет 03 дек 2009 21:14

KARGO написа: Натегнах го малко и сега сменям скоростите по леко сега отлепя максимално горе.

:idea: :?:

Ще издържи и доста повече...но се гласи.

Потребителски аватар
shockhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shockhead » Пет 04 дек 2009 7:57

Ами той проблема е ясен. Жилото не е било достатъчно натегнато. Ако правилно разбирам от думите ти след като си натегнал жилото педала от крайно долно полузацепващо положение е започнал да зацепва съединителя чак горе и имаш много аванс да натискаш до долу при необходимост.Ако това което съм разбрал е точно съединителя ти е в отлична форма и не е за смяна.
А за пружините...........хубаво щеше да е да омекват с времето и педала да се натиска по-лесно, но за нещастие става точно обратното - втвърдяват се и оттам втвърдяват педала. Твърд педал - първи симптом за проблем със съединителя. Моя съвет е да не го сменяш.

Потребителски аватар
KARGO
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот KARGO » Пет 04 дек 2009 9:46

Вярно е, че сега зацепва изцяло в крайно горно положение. Но интервала на зацепване е доста голям. Тоест ако не го натисна педала до дъно не може да отлепи. При леко отпускане се усеща, че почва да зацепва, но общо взето колата потегля при почти напълно отпуснат съединител. Този интервал на зацепване е доста голям за мен, защото преди това да се случи всичко си беше ок. А ако нещо не е както преди, за мен значи, че нещо е станало и трябва да се отстрани причината. За това си мисля, че е притискателя. Не ми пречи да карам така, но все пак съм участник в движението, което значи, че малко или много аз рискувам да нараня някого в това число и ти, ти, ти, детето на някой и т.н. По добре всичко да е ок, за да ми е мирна главата и да не карам със страх, че ще ме остави някъде насред пътя.

rageforyou
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Варна - к.к Чайка , местност Ален Мак , град Плевен

Мнениеот rageforyou » Пет 04 дек 2009 10:09

KARGO написа:Вярно е, че сега зацепва изцяло в крайно горно положение. Но интервала на зацепване е доста голям. Тоест ако не го натисна педала до дъно не може да отлепи. При леко отпускане се усеща, че почва да зацепва, но общо взето колата потегля при почти напълно отпуснат съединител. Този интервал на зацепване е доста голям за мен, защото преди това да се случи всичко си беше ок. А ако нещо не е както преди, за мен значи, че нещо е станало и трябва да се отстрани причината. За това си мисля, че е притискателя. Не ми пречи да карам така, но все пак съм участник в движението, което значи, че малко или много аз рискувам да нараня някого в това число и ти, ти, ти, детето на някой и т.н. По добре всичко да е ок, за да ми е мирна главата и да не карам със страх, че ще ме остави някъде насред пътя.

:да: Точно така колега ,на сигурна глава най - добре се кара :)

Потребителски аватар
shockhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shockhead » Пет 04 дек 2009 13:07

Аха това променя нещата. Щом интервала на зацепване е толкова голям нещо вътре наистина не е наред.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пет 04 дек 2009 13:49

Ъхъ!
Вилката на съединителя е пукната и всеки момент ще се счупи или 'шиша' вътре е пробил почти паничката... :bishop

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”