Здравейте!
От година и нещо карам Поло 1.0 6N1 (прословутия AER двигател, който не е толкова бъгав, колкто го изкарват)
Карам 99% градско в София. Колата е много добре направена: и към вървеж, и към удобство. За градско е повече от достатъчна. Има къси предавки на скоростите, което я прави достатъчно динамична(трябва да се кара на по-високи обороти), както и достатъчно удобна за спокойно каране - има 5 скорости(за справка аз постоянно карам на пета скорост с 2000 оборота което е някъде 60км/ч - какво повече да искаш

)
За дълъг път не съм я използвал много често(в семейството имаме втори по-мощен автомобил, който е много по-удобен и по- голям). Карал съм около 250км. извънградско с Полото. По спомени със скорост от 85км/ч двигателя се върти с 3000 оборота, което е в нормалните граници. По спомени на 3500 оборота се достига максиммалния въртящ момент, което май е най-оптималния режим за мотора(дали е така не съм сигурен, аз препочитам по-ниски обороти).
Това което прябва да се замислим, е че пътните ограничения са за първокласен път 90км/ч и магистрала 130км/ч. Като добавим + - 10км/ч Полото съвсем спокойно си поддържа скоростта.
За изпреварванията се изрекоха много глупости! Когато двигателя е на обороти се развърта много добре, и не е чак толкова муден. А и най-важното за изпреварването на друг автомобил, е не колко ти е мощен мотора, а правилната преценка на ситуацията и дали ще може да се извърши маневрата безопасно(всички сме се нагледали на мощни коли в канавките).
Като заключение бих казал че хилядакубиковия двигател също не е лоша алтернатива. По важно е цялостното състояние на колата. Не трябва само заради думите на други, да се пренебрегне кола в добро състояние и да се вземе бракма само и само заради едната кубатура(нали инжинери са я измислили за да се кара, а не да се гледа).
Та ако намерите Поло 1.4 (или по-мощно) и е в добро състояние - взимайте го; ако намерите Поло 1.0 и е в добро състояние - пак го взимайте
Поздрави