Onufri написа:SMEL, кажи какво си направил за да подкараш 3 волтовия неонов маркуч на 12 волта. Аз имам 3 волтови светодиоди и искам да ги включа тук-там в пасатора. Засега сам намерил само една джаджа която смъква от 12 на 5 волта, ама на мен ми трябват 3 волта да му се невиди ....
10х предварително !!!!
L&R написа:Определящия параметър за светодиода е тока(стандартно 10-50 mА.), а той се намаля много лесно с последователно свързан във веригата резистор. (примерно ~ 800 oма)
didoriginal написа:На 12V слагам 1 kOhm съпротивление - за всеки случай!
gstoyanov написа:didoriginal написа:На 12V слагам 1 kOhm съпротивление - за всеки случай!
Това дава ток около 12mA (0.012A), което не дава максимума на светене. За повечето светодиоди е около 20 mA. Според мен можеш да пробваш със съпротивление от 470 ома.
Когато купувате светодиод се поинтересувайте от конкретният модел и производител за да проверите справочните данни, или поне попитайте за максимания им допустим ток и сложете подходящо съпротивление (с мощност 0.250 до 0.5 вата).
didoriginal написа:Горяли са ми диоди при 800ohm съпротивление на 12V...
Onufri написа:ееее, колеги, супер сте с това инфо дето сте постнали.
от това което сте написали рабрах какво трябва да направя, но имам един въпрос:
1. ако навържа няколко светодиода в последователна верига, мога ли да шунтирам това съпротивление или пак ще трябва да се слага ?
didoriginal написа:На кутията съм вързал 2 успоредно към 3.3V идващи от захранването. Без никакви резистори.. и светят вече 2 години!
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 20 госта