Циркаджии

"Атака" гони Чернев след седмица
Снощи Пело Стоев е бил изключен от партията, още четирима председатели на общински организации са били свалени
19.04.2006
Столичната организация на "Атака" е освободила председателя на Общинския сбор в "Надежда" Пело Стоев и го е изключила от партията на заседанието си снощи, съобщи областният координатор за София Христо Крайселски.
Била е приета и декларация, с която се предлага Павел Чернев да бъде освободен като член на "Атака" и като зам.-председател на парламентарната група. Снощи е било решено от постовете им да бъдат освободени още четирима председатели, които обаче ще останат членове на партията.
По устав Чернев може да бъде изключен само на Централен сбор, най-вероятно след седмица, уточни Крайселски.
Изключеният Стоев е пътувал с юриста на 7 април вечерта и е първият, обявил пред медиите в края на миналата седмица, че за инцидента между пътуващите в колата на телевизия "Скат" и варненския автомобил е виновен не депутатът, а шофьорът на Волен Сидеров - Любомир Бакърджиев.
Чернев коментира пред медии ситуацията, в която се намира партия "Атака" точно една година след създаването си, по следния начин:
- Ще ви изгонят ли според вас?
- Да видим как и защо. Аз съм избран от хората, които избраха национализма, които искаха да има една прогресивна истинска националистическа партия, която да влезе с България в XXI в.
Аз дойдох тук, за да правя в политиката нов, модерен национализъм, който да обнови представата за националиста като човек с потури и кама и да се види, че човек може да бъде националист и когато е в интернет, когато работи на международната борса, когато прави модерна политика.
- Защо не напуснете сам, след като имате вече различия?
- Защото граденето на "Атака" беше и мое дело. Партията "Атака" е и мое дете. Аз съм участвал в създаването й, в градежа на структурите й.
Толкова по-възмутително е случилото се снощи, когато, пак на тъмно, Софийската градска организация е била подтикната да подпише декларация за моето изключване и всеки несъгласен е бил незабавно изключван от партията - до този момент шестима.
Няма такава процедура, която да ме изключи. Не знам другите как са изключени, но аз трябва да бъда изключен на Централен сбор.
- Ще се включите ли в нова парламентарна група, каквато Петър Берон се кани да сформира?
- Не. Още си имаме нашата парламентарна група.
- Ще настоявате ли Волен Сидеров да напусне?
- Когато и както се осмели да дойде и да застане пред мен, ще поговорим с него по тази тема. Мен никой не ме е поканил. Нямам никакво притеснение да видя очи в очи всеки един или всички заедно.
- Взехте ли пари, за да предадете Волен Сидеров?
- Не. Аз искам това да се знае - дразня се много на две неща: че съм купен, че съм крадец и непочтен човек.
Каузата ни е ясна и тя е правилна. Начинът, по който се взимат политическите решения е пагубен. Едноличният модел на ръководен на партията, семейният модел е пагубен. Това го казвам ясно, точно и категорично.
Признанията на Павел Чернев най-вероятно ще го освободят от наказателна отговорност, заяви главният прокурор Борис Велчев, като поясни, че Наказателният кодекс предвижда възможност, ако някой даде лъжливи показания, а по-късно се отрече от тях, да не носи наказателна отговорност.
Дали въпросът с имунитета на Павел Чернев вече не е актуален може да се каже на един по-късен етап, когато окончателно приключи дознанието, каза още Велчев.
Мисля, че в частта му за инцидента на автомагистрала "Тракия" няма причина то да не завърши в близките дни, коментира главният прокурор.
"Ако Сидеров е подбуждал някого към лъжесвидетелстване и това бъде установено, няма съмнение, че ще трябва да понесе своята отговорност. Все още обаче категорично нищо не може да се каже.
Няколко пъти досега нещата по това разследване се промениха. Версията за лъжливите показания трябва да бъде проверена и да се установи как те са били дадени", каза още обвинител №1.
Работи се и по версията за атентат и затова Софийската градска прокуратура е изпратила на окръжния прокурор в Пазарджик сигнала за покушение срещу Сидеров, допълни Велчев.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 38 госта