да поговорим за Volkswagen Bora, моля за преки впечатления

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

да поговорим за Volkswagen Bora, моля за преки впечатления

Мнениеот DoH_KuXoT » Сря 09 дек 2009 20:17

Здравейте, върти ми се идея отдавна да си взимам вече нова (стара)кола, заглеждам се по Volkswagen Bora, но нямам никакви наблюдения освен външен вид, който определено ми допада много.
До сега карам Passat B4 и определено пак VW ще си купя. Но искам да се запозная поне малко с Bora-та.
Моля всички притежатели на такива автомобили с всякакви двигатели да споделят по няколко реда какво са патили, какви серийни дефекти са открили, от какво са недоволни, колко е приблизителната цена, за която са купили автомобила, колко са дали след това и за какво.
Гледам, че има доста VW Bora с 6 степенна ръчна скоростна кутия. Какви са отзивите, къде са скритите недостатъци.
До сега карания от мен автомобил е 2000сс бензинов двигател 115к.с. общо взето не търся "бегачка", минавам много километри ежедневно и ми трябва кола , която да ми се отплати с нисък разход и нормална подръжка. Пасата покриваше изискванията ми на 100% , но е старичък вече.
Мерси предварително на всички отзовали се, нека стане една хубава тема, че гледам за Бора-та е доста постно...малко притежатели ли има, нещо не им харесвате ли? Ей така общи приказки се искат за да добия първоначални впечатления. :beer

Потребителски аватар
dokros
Автомобил: SEAT TOLEDO 2000
Двигател: 1.9 TDI ALH
Контакти:

Re: да поговорим за Volkswagen Bora, моля за преки впечатления

Мнениеот dokros » Сря 09 дек 2009 20:42

Бората е Голф с багажник със сравнително добър обем ,но вътре в купето теснотията е осезателна спрямо ПАСАТ ,от което и да е поколение.

Иначе за двигател с търсачката може да напишеш романи за сравнение м/у дизел и бензин,с турбо или без турбо ,с чип или без чип ,8V или 16V.....

Като цяло поддръжката е по-лесна от тази на пасата ,даже ако щеш само смяна на ангренаж вземи,при пасата-5 се разпилява цялата предница - брони,маски ,фарове,радиатори-за смяна един ангренажен ремък.

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Сря 09 дек 2009 20:53

Написаното за Бора е постно, защото Бора е в абсолютно всяко отношение Голф седан!

Чети за Голф (а за него никак не е постно ;) ) и си вади изводите. ;)

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Сря 09 дек 2009 21:40

за разглабянето на предницата съм разхвърлял няколко пъти в сервиза като бях ученик, но всичките бяха 2,5 TDI на 1,9ТДИ пак ли е това положението.
А относно голф 4... не харесвам голфовете, никой голф не ми допада, нещо ми липсва в тия коли отзад, все едно е изпуснато нещо. Ако ще е голф 4 ще е комби, а комбито пък са го окепазили съвсем отзад. Говорим за Бора само, ако не е бора ще е пасат В 5.5. Голфа не го имам предвиди изобщо в сметките.
Чета цяла вечер всевъзможни теми и стигам до извода, че бората (голфа) са с по-обикновеното окачване с носач с тампони за 10лв докато Пасат В 5.5 е с така обичаното от всички окачване с 8 носача което с хубави части излиза на 1300лв минимум с труда... Това определено накланя везните към бора.
За двигател мисля , че е време да мина на дизел, 1.9 но кой точно ще си направя изводи от другите теми.
Основно темата я пуснах да видя дефектите по Бората. Примерно на пасата мога да кажа, проблеми с парното заради прокъсани уплътнения на клапите, проблеми с механизмите на ел. стъклата, проблеми с опорите на макферсоните... такива дребни, но дразнещи неща ме интересуват.

Потребителски аватар
alexignatov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот alexignatov » Сря 09 дек 2009 23:15

значи щом не харесваш голф4 не трябва да харесваш и бората :D те са сиг 80% еднакви ;)

Потребителски аватар
dokros
Автомобил: SEAT TOLEDO 2000
Двигател: 1.9 TDI ALH
Контакти:

Мнениеот dokros » Сря 09 дек 2009 23:27

DoH_KuXoT написа:... бората (голфа) са с по-обикновеното окачване с носач с тампони за 10лв докато Пасат В 5.5 е с така обичаното от всички окачване с 8 носача ...

така "обичаното" на 5.5 окачване е с несравнимо по-добра возия...

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Сря 09 дек 2009 23:35

Колега, може би трябва да започнеш с опознаването отвътре като за начало. Няма да е лошо преди да се навиваш за покупка, първо да се повозих малко в такава кола. Имам на предвид следното - караш пасат, а искаш да си купиш голф. Леко ще ти друса, ако мога така да се изразя. А и караш кола от тая марка, за 2 минути в такава кола, ще разбереш повече отколкото да си пишем седмица тук.

Bora5566
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bora5566 » Сря 09 дек 2009 23:55

Аз ли4но карам бора 1.9 ТДИ 6ск 4мотион 116кс от 4 години и съм изклиу4ително доволен!!!Вярно е 4е е тясни4ка но аз не се ка4вам отзади :lol: Пак за зимата с 4 еднакви гуми е невероятна Неотстапва на ни6то на тека наре4ените Джипки 4х4!!!лесна и сравнително ефтина потдражка!!!

:screwy имам идея да и сложя 4ип !!!Дали ще е добре!!! Моля ви даите савети ако имате са6тия мотор и сте е сетвали дали си заслужава!!! и + и - страни на 4ипа
Благодаряви !!!
Vw Forevar :drunk :applause:

Потребителски аватар
rgi2003
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rgi2003 » Чет 10 дек 2009 3:51

Аз имам Бора и мога да кажа, че имах много проблеми с микроключетата които контролират плафоните в купето, багажника, сенниците.Малкият вентилатор охлаждащ радиатора на климатика(заседнали в гнездата четки).Прекъсвачите контролиращи стъклата бяха зацапани от което ефекта на импулсно вдигане-сваляне, докато не ги зачистиш.Заден ляв мигач слаба връзка от което нагоряло(игра поялник).Счупена панта на жабката-смея да твърдя на всички е така(лепило за ABS-черните ВиК тръби и заспива).Стойката за чашите и за водача и за возещите се отзад бяха леко прецакани(наместване на пружинки).Механизма на чистачките беше затегнал и беше някакъв адски шум като се пуснеха.Свалят се рамената, на втулките където лагеруват се пуска една шкурка, смазка и обратно.Не е болка за умиране и не е трудно за оправяне ако ти се занимава.Слагам добро масло всичко се сменя своевременно(ламбда,ангренажна верига).Общо взето проблеми по електрическата инсталация от гореизброените.И наистина ще ти се стори тясно в сравнение с Пасата.Аз имах 2 пъти Венто в БГ и ми липсва обема им.Но все пак са по-нови и това ми е достатъчно.Надявам се, че съм ти дал малко инфо.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Чет 10 дек 2009 13:10

joromnt написа:Колега, може би трябва да започнеш с опознаването отвътре като за начало. Няма да е лошо преди да се навиваш за покупка, първо да се повозих малко в такава кола. Имам на предвид следното - караш пасат, а искаш да си купиш голф. Леко ще ти друса, ако мога така да се изразя. А и караш кола от тая марка, за 2 минути в такава кола, ще разбереш повече отколкото да си пишем седмица тук.

тук си прав, но нямам познат притежаващ бора. А за возията...карам с 16" 205/40 с твърдо окачване , та откъм возия даже ще съм приятно изненадан си мисля.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Чет 10 дек 2009 13:14

rgi2003 написа:Аз имам Бора и мога да кажа, че имах много проблеми с микроключетата които контролират плафоните в купето, багажника, сенниците.Малкият вентилатор охлаждащ радиатора на климатика(заседнали в гнездата четки).Прекъсвачите контролиращи стъклата бяха зацапани от което ефекта на импулсно вдигане-сваляне, докато не ги зачистиш.Заден ляв мигач слаба връзка от което нагоряло(игра поялник).Счупена панта на жабката-смея да твърдя на всички е така(лепило за ABS-черните ВиК тръби и заспива).Стойката за чашите и за водача и за возещите се отзад бяха леко прецакани(наместване на пружинки).Механизма на чистачките беше затегнал и беше някакъв адски шум като се пуснеха.Свалят се рамената, на втулките където лагеруват се пуска една шкурка, смазка и обратно.Не е болка за умиране и не е трудно за оправяне ако ти се занимава.Слагам добро масло всичко се сменя своевременно(ламбда,ангренажна верига).Общо взето проблеми по електрическата инсталация от гореизброените.И наистина ще ти се стори тясно в сравнение с Пасата.Аз имах 2 пъти Венто в БГ и ми липсва обема им.Но все пак са по-нови и това ми е достатъчно.Надявам се, че съм ти дал малко инфо.

безупречен!!! Благодаря колега, точно такива неща ме интересуват.

Потребителски аватар
mussov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mussov » Чет 10 дек 2009 17:31

Колега,1.5 год карам БОРА TDI 116,и освен масло,ремъци и ролки,друго,не съм правил.Абсолютно всички ,,бъзикни,,работят перфектно.Моето мнение е ,че това е перфектен автомобил.Много приятен за каране,достатъчно пъргав и икономичен.Със сигурност няма да съжаляваш.

Bora5566
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bora5566 » Чет 10 дек 2009 19:57

Напълно подкрепям колегата mussov ,аз я карам от 4 години взех я много пари но просто безупре4ен автомобил ,моя мотор е 116 ПД 6 ск 4мотион !!! :да:

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Чет 10 дек 2009 21:37

Фолксвагена си е кола, бората ми харесва страшно много на външен вид и затова така съм решил. Имам малко конкретни въпроси на 5 скорост при 100км/ч на колко оборота е , на 6-та с 100км/ч също ми е интересно. Колко Ви харчат в града при нормално каране, при задръствания (хубаво е да пишете и за кой град става въпрос) Колко падат на извънградско. Чувам от приятели монтьори, че помпа дюзата била лакома в града. Вярно ли е ? С какво масло карате, подръжката като ремъци , масла , ролки филтри на колко стъпва. Проблемите с парното от миналите модели оправен ли е ? Корозионното покритие ?

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Чет 10 дек 2009 22:07

Без значение от двигателя и оборудването - много сериозни яодве с компресора за климатика.
При лошо и нередовно обслужване заминават шлиците на шайбата и компресора отива в кофата.Пробвани са варианти като заваряване,набиване на втулки какво ли не - няма оправия.
Същото се случва при дефектиране на една от двете преки през летния сезон.Съответно климатика се обслужва на 2 години...за тази кола е хубаво всяка пролет (същото важи и за Г4).
Хубаво е като се вземе колата да се смени директно филтър-дехидратора на климатика понеже иначе се повишава работното налягане на системата и ефекта е като при перките - тотал щета.
Компресор се намира трудно понеже си е проблемен по рождение а трудно може да бъде заменен с друг заради по-иновативните му тръби ;)
От доста хора (колеги) слушах за проблема...имах и преки наблюдения на проблема над няколко коли този сезон...общо взето може да се смята за масов за модела.Среща се и на бензиновите и на дизеловите мотори еднавко често.
Успех!

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”