2е, резонаторно гърне на мястото на катализатора

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
basted
Автомобил:
Двигател:

2е, резонаторно гърне на мястото на катализатора

Мнениеот basted » Нед 13 дек 2009 13:35

Г3 ГТИ, 2е мотор. Катализатора ми е за хвърляне обаче ламбда-сондата ми е намира на него, моля помагайте. От каде да си намеря такова резонаторно гърне и колко струват. Благодаря

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Re: 2е, резонаторно гърне на мястото на катализатора

Мнениеот zfa159 » Нед 13 дек 2009 13:54

Изхвърляш си катализатора,взимаш си просто резонаторно гърне като за този двигател и преди гърнето на тръбата се заварява гайка за сондата - всеки гърнеждия ще ти го направи....съответно на един познат с насаждано 2Е,който въобще нямаше сонда за гайката с работата му взеха 5лв...а си работи идеално.
Успех!

basted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот basted » Нед 13 дек 2009 14:17

значи просто сондата в трабата преди гърнето? а за наклона на сондата ще има ли някакви проблеми? защото някаде бях чел, че наклона на сондата имал значение.

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Нед 13 дек 2009 17:43

Привет колега.Това което те интересува го свърших миналия уикенд на същия голф.Вариантите са два:стария ти катализатор остава подарък за гърнеджията-той ти слага резонансно гърне,премества сондата върху него и не даваш никакви пари.Втория вариант : взимаш си катализатора под мишница,търсиш си пункт където да ти го изкупят-цените варират 80-100(чувал съм легенди и за 200) лева,а на гърнеджията плащаш за резонасното и труда му-от 50 до около 80 лева ще ти искат.За сондата : формата на катализатора откъм мотора е скосена и сондата е сложена под ъгъл,отгоре на входа на катализатора.Това което трябва да изискаш от майстора е да свали сондата и след това да изреже гайката и да я прехвърли на резонансното гърне.Идеята е да не я прегрее при свалянето със оксижена и да я прецака.Сондата се слага странично или отгоре за да не и влияе конденза.Една идея ще се вдигне вървежа на колата,ще се промени и миризмата от ауспуха отзад-към по-лошо :mrgreen: .За разхода не мога да кажа нищо,май няма разлика.

Потребителски аватар
alex_zazy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alex_zazy » Нед 13 дек 2009 21:18

А то на катализатор много хубаво мирише! Мирише си на изгорял бензин колата се поотулва и разхода пада с 500 грама наи много. Гайката на сондата се мести преди гърнето и това е. Цените сега са доста по ниски и ако някой се навие да го направи за катализатора в замяна е добре!

basted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот basted » Нед 13 дек 2009 23:05

Колеги, свалих такализатора и вътре е кух.. някои ме е изпреварил с изкормването му :evil: добре е заварено и от никаде не испуща но като дам гас и се чува едно много дразнещо вжънене от катализатора, предполагам защото е кух. И поради тази причина искам да го отстраня изцяло но ме възпира сондата...

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Нед 13 дек 2009 23:13

Колеги моя въпрос касае Г4, но е общ - при мен гърненцето на катализатора беше отворено, катализатора изцяло изваден и гърнето отново затворено и заварено.

Принципно има малка разлика в шума (едно леко звънтене при палене) и може би съвсем малко по-шумна в движение (не е нищо фрапиращо). Предлагаха ми да махнат цялото вече кухо гърненце и да сложат резонатор... Аз обаче пасувах, тъй като

1. Дали наистина ще има положителен ефект (звуково) или има риск и за обратното?
2. Колко са издръжливи тия резонаторни гърненца? Да не прогние за 1 година и само да ми създава грижи?
3. Дали слагането му няма да се отрази на разхода в обратната посока? След махането на катализатора, макар и абсолютно свободен (имаха съмнение в него, но се оказа абсолютно чист и ОК, тъй като колата си е на реални 125 000), разхода ми падна с около половин литър по борд комп.
Дали няма пък с резонаторно да се всигне обратно?!

:beer

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”