Да обясня какъв ми е проблема:
ХР_64 е инсталиран на единия хард (официално се води С:/)
Самия ХР_64 отказва да инсталира ХР_32, поради стандартните доунгрейд причини.
Какво правя аз, следвайки логиката на нормален човек: ОТКАЧАМ харда на който е ХР_64. После инсталирам ХР_32 на ОТДЕЛЕН хард. Воала: ХР_32 си бачка идеално.
Включвам харда с ХР_64. Още в началото ме пита коя ОС искам да заредя. Първо пробвам с ХР_64 - върви идеално.
ПОСЛЕ прпобвам с ХР_32 - не иска да тръгне.
Следва предишната процедура - изключване на харда с ХР_64 - другия ОС върви без проблеми.
ОТНОВО включване на харда с ХР_64.
Отново въпрос за ОС_а с който искам да работа. И отново ХР_32 не иска да тръгне.
Ако съм бил неясен да обобщя:
когато имам хард с 64-битов ОС, 32 битовия отказва да тръгне.
когато НЯМАМ хард с 64-битов ОС, 32 битовия си върви като пушка
Некви идеи?
XP_32 VS XP_64
- Tyan
- Ън Мън
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: XP_32 VS XP_64
Пускай ги не през буут лоадера на уиндоус, а от Буут меню на биос без да откачаш, каквото и да е и виж дали така зареждат ....ако да значи проблема е в буут лоадера, който или е прецакан или просто не позволява подобна конфигурация на две операционни системи .....като второто е малко вероятно, но възможно.
Като инсталира 32 битовото, от графична среда на 64 битовитя го пусна ..... или зареди от диска с 32 битовото хп .... и когато след като ти показа харда и какво има инсталирано ...Enter ли натисна или Escape ?
Като инсталира 32 битовото, от графична среда на 64 битовитя го пусна ..... или зареди от диска с 32 битовото хп .... и когато след като ти показа харда и какво има инсталирано ...Enter ли натисна или Escape ?
- teddymc
- Автомобил:
- Двигател:
трябва ти boot loader или os selektor ли се казваше.
програмчето се пише на mbr-a на мастер диска и после вади меню коя ос да стартираш,
като не дава на първо заработилата ос да пренапише mbr-a на мастер диска.
т.е. при всеки рестарт можеш нормално да избереш ос-а който ти трябва без да има последствия за другия после.
за съжаление само за линукс такова нещо се сещам в момента - http://www.dedoimedo.com/computers/grub.html
p.s. съвета на Тиан ти върши работа без да инсталираш каквото и да е.
и мене ме съмнява да е несъвместимост.
програмчето се пише на mbr-a на мастер диска и после вади меню коя ос да стартираш,
като не дава на първо заработилата ос да пренапише mbr-a на мастер диска.
т.е. при всеки рестарт можеш нормално да избереш ос-а който ти трябва без да има последствия за другия после.
за съжаление само за линукс такова нещо се сещам в момента - http://www.dedoimedo.com/computers/grub.html
p.s. съвета на Тиан ти върши работа без да инсталираш каквото и да е.
и мене ме съмнява да е несъвместимост.
- scuba
- R.I.P. Holy Diver
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Tyan написа:..
Като инсталира 32 битовото, от графична среда на 64 битовитя го пусна ..... или зареди от диска с 32 битовото хп .... .
BOOT CD_winXP32.
Tyan написа:...и когато след като ти показа харда и какво има инсталирано ...Enter ли натисна или Escape ?
Enter
- Tyan
- Ън Мън
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Еми за това не ти е дало да го инсталираш ..защото си искал да прави галимации по вече съществуваща ос, а не да направи чиста инсталация някъде другаде... трябвало е да дадеш ескейп и да го фраснеш на друг дял или хард, после буутлоадера е щял да си се настрой и ще ги пуска и двете. За по сигурно се инсталира първо по старата, после по новата ос ...тоест xp 32 след това escape, чиста инсталация на 64 битовата на друг дял и буутлоадера ще се само конфигурира ....
Сега имаш два варианта ..... пускаш операционните системи, както ти казах от буут меню на биос това е най лесният вариант ....или закачаш двата харда ..слагаш на 64 битовата цд то пускаш рековери конзола ... там пишеш bootcfg /rebuild.
То ще изтърси всичкото хард и ще пита какво да добави къде и как .... може и ръчно да пипаш по сегашното буут меню на ос от работещата ти 64 битова, но не съм сигурен, че е добра идея освен ако не си наистина сигурен какво се случва..... или от командният и промпт, но аз обичам от рековери конзола, ...каквото и да правиш запази си важните неща някъде на сигурно място, че не е изключено да се омаже нещо
но само във boot loadera ти е проблема
ос-ите са си наред.
Сега имаш два варианта ..... пускаш операционните системи, както ти казах от буут меню на биос това е най лесният вариант ....или закачаш двата харда ..слагаш на 64 битовата цд то пускаш рековери конзола ... там пишеш bootcfg /rebuild.
То ще изтърси всичкото хард и ще пита какво да добави къде и как .... може и ръчно да пипаш по сегашното буут меню на ос от работещата ти 64 битова, но не съм сигурен, че е добра идея освен ако не си наистина сигурен какво се случва..... или от командният и промпт, но аз обичам от рековери конзола, ...каквото и да правиш запази си важните неща някъде на сигурно място, че не е изключено да се омаже нещо

- scuba
- R.I.P. Holy Diver
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
защото си искал да прави галимации по вече съществуваща ос, а не да направи чиста инсталация някъде другаде... трябвало е да дадеш ескейп и да го фраснеш на друг дял или хард,
явно не си ме рзбрал

Двата ОС са на 2 ФИЗИЧЕСКИ отделни харда
- Tyan
- Ън Мън
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
когато натисна F8, и ти изкара съдържанието на хардовете първият път, когато и двата харда са били закачени, не е трябвало да натискаш ентер върху windows xp, а е трябвало да натиснеш ескейп ..... сега след като нещата са вече не както трябва .....трябва ръчно да си оправиш буут лоадера в конфиг файла в руут-а на 64 битовата ..за да го видиш трябва да пуснеш да се виждат скритите файлове и да махнеш отметката от "hide protected files for the OS" във фолдър опщшънс... или автоматично по другия начин който ти казах с bootcfg командата ......
както казах ако не ти се занимава ползвай буут лоадера в биос ....обикновено като изкара POST екрана като пуснеш компа ..там дето са процсора,рамта и др изписани удряш esc, tab най често f8, f10 ..всички модерни дъна имат ...и казваш от кой хард да ти зареди буутсектора.... или търсит 3рд парти буутсофтуер ..което според мен не е добра идея

както казах ако не ти се занимава ползвай буут лоадера в биос ....обикновено като изкара POST екрана като пуснеш компа ..там дето са процсора,рамта и др изписани удряш esc, tab най често f8, f10 ..всички модерни дъна имат ...и казваш от кой хард да ти зареди буутсектора.... или търсит 3рд парти буутсофтуер ..което според мен не е добра идея

-
- Автомобил:
- Двигател:
Може и да греша, но дори да се насочи буута към диск2, няма ли винаги С партишъна да е първия праймъри дял на първи диск - според порта на който е диска?
Ако беше инсталирал при закачен диск1, сега в буут.ини щеше да има нещо от рода на
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP х64 Professional" /fastdetect
multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\WINNT="Windows XP Professional" /fastdetect
Сега - при буутване от втория диск през биоса, това прави ли го диск1?
По-добре да си закачи всички дискове, да бутне от цедето с ХР-32 и да си инсталира наново - в диск2
Ще си има буут меню, иначе всеки път трябва да дебне бута.
Ако беше инсталирал при закачен диск1, сега в буут.ини щеше да има нещо от рода на
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP х64 Professional" /fastdetect
multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\WINNT="Windows XP Professional" /fastdetect
Сега - при буутване от втория диск през биоса, това прави ли го диск1?
По-добре да си закачи всички дискове, да бутне от цедето с ХР-32 и да си инсталира наново - в диск2
Ще си има буут меню, иначе всеки път трябва да дебне бута.
- Tyan
- Ън Мън
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
същото ще стане и без пре инсталация с Bootcfg http://support.microsoft.com/kb/291980 , иначе да, Ц ще е дяла от който е заредил ОС в зависимост от кой диск е избрал от биос буут менюто 

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”