Въпрос за вериги
- toni_tv
- Автомобил: Passat B5 syncro
- Двигател: ADR
Въпрос за вериги
Задължителни ли са веригите за сняг в смисъл при проверка от КАТ може ле да ме глобят ако нямам такива. Чух че били вече задължителни ?
- kacarov_dupnitsa
- Автомобил: Ауди А6
- Двигател:
- Контакти:
Re: Въпрос за вериги
май още не е излязло в закона но казват че вече са задължителни и че ще глобяват ако някой няма
- GTspecial
- Автомобил:
- Двигател:
По всички проходи (а и не само по тях) има указателни табели ....сиреч снежинка и отдоло гума с верига..това значи : при зимни условия ..вериги...след този знак могат да те проверят и глобят. А може и да не е излязло в закона и да не те глобят...само че едната година на Предела отказваха да пускат коли без вериги...Така че слагай едни в багажника и си свиркай..
- toni_tv
- Автомобил: Passat B5 syncro
- Двигател: ADR
И аз точно за това питам за да знам според едни е влязло в сило а според други не е. Най добре е и аз да си сложа в багажника. Въпреки че се зачудвам дали бих ги сложил на чисто новите зимни гуми.
- GTspecial
- Автомобил:
- Двигател:
Изчакай, все пак някой ще знае със сигурност. Но като слагам зимните гуми слагам и вериги в багажника...нищо не се знае..
- brabus
- R-циклопедист на VW
- Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
- Двигател: 1991 2003
- Контакти:
Ако има знак, че са задължителни вериги, дори да ги носиш в багажника могат да те изплющят с акт.
Знакът означава Поставени вериги!
- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
brabus написа:Ако има знак, че са задължителни вериги, дори да ги носиш в багажника могат да те изплющят с акт.
А на чист асфалт дали е задължително?
toni_tv написа:И аз точно за това питам за да знам според едни е влязло в сило а според други не е. Най добре е и аз да си сложа в багажника. Въпреки че се зачудвам дали бих ги сложил на чисто новите зимни гуми.
Ако се окопаеш (дано не се случва) ще ги сложиш, че и за задните ще търсиш!
- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
Аз знам, че извън града и най-вече планинските райони и преходи проверяват и глобяват за липса на вериги в багажника!
А и особено ако тръгнеш по планините няма да ти натежат толкова, а по-скоро наистина могат да ти влязат в употреба.
А и особено ако тръгнеш по планините няма да ти натежат толкова, а по-скоро наистина могат да ти влязат в употреба.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Вееригите са препоръчителни да ги имате в багажника. Те са едно от нещата, които нося в багажника за мое успокоение, въпреки, че съм със зимни гуми.
Веригите са задължителни, когато това е указано със знак.
Желателно е да си купите хубави вериги. Това е еднократна инвестиция, която и при смяна на колата преминават в багажника на новата кола.
Веригите трябва да отговарят на размера на Вашите гуми. Хлабавите вериги могат да се скъсат и направят големи поражения.
И като за последно, една случка преди 3-4г. Прохода Шипка. Сняг, студ. Изрично полицайте казаха, че пускат автомобили само с вериги, в колона автомибилите.Напреде минава трактора с греблото, продължава да вали силен сняг. Полицайте не се интерисуваха от зимни гуми, от разни 4х4, само вериги. Е, това беше единственият път, когато съм ги използвал. Но такава стабилност на автомобила ми направи кефа.
Желателно е да си купите хубави вериги. Това е еднократна инвестиция, която и при смяна на колата преминават в багажника на новата кола.
Веригите трябва да отговарят на размера на Вашите гуми. Хлабавите вериги могат да се скъсат и направят големи поражения.
И като за последно, една случка преди 3-4г. Прохода Шипка. Сняг, студ. Изрично полицайте казаха, че пускат автомобили само с вериги, в колона автомибилите.Напреде минава трактора с греблото, продължава да вали силен сняг. Полицайте не се интерисуваха от зимни гуми, от разни 4х4, само вериги. Е, това беше единственият път, когато съм ги използвал. Но такава стабилност на автомобила ми направи кефа.
- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
kiril_bulgaria написа:Вееригите са препоръчителни да ги имате в багажника. Те са едно от нещата, които нося в багажника за мое успокоение, въпреки, че съм със зимни гуми.
Веригите трябва да отговарят на размера на Вашите гуми. Хлабавите вериги могат да се скъсат и направят големи поражения. !!!
Зимните гуми няма да ти помогнат в случаите, когато са нужни вериги и обратно. Едното не заменя другото!
При положение, че за 10 години съм слагал вериги само веднъж - не мисля, че човек трябва да инвестира много пари в това. При смяна на колата преминават в новия багажник само ако размера на гумите е същия - Моите скъпи вериги за 14" преминаха в мазето като взех настоящата кола с 16"

Най-важното е както е казал коелгата веригите да са правилния размер според диаметъра и ширината на гумите (обикновено покриват 4-5 размера)! Не експериментирайте - пораженията наистина могат да са големи!
Ако не живеете в планините, купете си евтини вериги от правилния размер и нека седят зимата в багажника - хем бихте избегнали проблеми с КАТ, хем може и наистина да ви влязат в употреба.
Миналата зима си купих вериги за 16" на цена 20 или 25лв. Въпреки походите до Банско и Рилския - така и не ми се наложи да ги слагам, но си ги държах цяла зима отзад в случай на нужда. Предстои отново да ги сложа там да си кротуват

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”