Проблем със скоростите - или без 5-та или без задна

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
bikbrother
Автомобил:
Двигател:

Проблем със скоростите - или без 5-та или без задна

Мнениеот bikbrother » Сря 16 дек 2009 23:29

Здравейте на всички горди притежатели на Фолксваген :)

Тъй като търсих и в интернет и във форума нещо по моя проблем и не можах да намеря отговор реших да се допитам до вас. Сдобих се с поредния Фолксваген преди 1 седмица. Става въпрос за VW Jetta GL 2000 2.0i (бензин) и е американска версията, ако това има някакво значение (от Щатите пиша). Проблемът е във включването на скоростите. Не знам дали ме правят на будала или не, дали аз може нещо да съм направил, но ми казаха, че някакси съм разместил скоростите така че да не може да влизат всичките като хората. Проблемът е в задната или 5-та - или имаш едната или другата. Моделът на скоростната кутия е 1J0711565, произведена 03.99. Опитвах модел за реглаж на скоростите според Ръководството за поправка на колата, ама не се получава; пробвах няколко пъти (Самата трансмисия мисля, че е наред тъй като може да върви колата и на задна и на пета, но след настройки разбира се :) ). Не знам на български как са термините Gate Selector и Gear Selector Cable - с тях си играя. По принцип с Gear Selector-a няма проблеми тъй като си влизат хубаво скоростите нагоре и надолу, но с другия се опитах да настройвам наляво и надясно да ги измествам, но все не се получава или имам едната или другата и не мога чак толкова прецизно да ги донастроя може би, не знам. Дали може да съм разместил нещо по управлението на самия лост или там дали може нещо да се донастрой. Някакси да се сближат горните предавки или да се разшири обхвата на лоста... всякакви предложения са добре дошли. Може и на майстор да се налага да я закарам, но се пак тарифите са $80 на час за труд и нагоре и при положение, че не дадох малко пари за самата кола, регистрации, данъци и затраховки... Много благодаря на отзовалите се и със здраве :!:

П.С. Ако имате нужда, от някаква допълнителна информация, само кажете, каквото трябва, ще кажа, ако искате може и снимки да направя.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: Проблем със скоростите - или без 5-та или без задна

Мнениеот radotom » Сря 16 дек 2009 23:58

bikbrother написа: Gate Selector и Gear Selector Cable - с тях си играя.

Не съм в час със скоростите на Джета '99 набор, но съдейки по термините- с жила е, а не с лостова система.
Пробвай да откачиш жилата и виж само селектора, като го превключваш на ръка дали ще има някакви проблеми, колега.
По този начин ще елеминираш и без това ниската вероятност проблема да е в селектора и остават само жила и лост в купето.
Те как се настройват- пас съм! :stumm

bikbrother
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bikbrother » Чет 17 дек 2009 15:46

Благодаря за бързия отговор, колега :)

Да, наистина е с жила, а не с лост. Според мен, доколкото можах да проверя, проблемът не е в селектора. Най-вероятно всичко опира до настройка на самия лост или отдолу под него нещо с жилата. Не съм чак толкова навътре, за да правя догадки, затова, ако има още някакви свежи идеи - нека споделят, колегите.
Много благодаря и лек ден ;)

Потребителски аватар
sensho1980
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sensho1980 » Пет 18 дек 2009 12:31

попитаи в някои авточасти за ремонтен комплект за лостовата система при мен имаше мн големи луфтове ама се опраи ама прецени сам ще се оправиш ли щото си е зор

Потребителски аватар
Ludiq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludiq » Съб 19 дек 2009 1:48

Заиграй се малко повече с тия жила де. :D
Имах същия проблем с "5-та или задна" и след няколко донастройки на жилото което отговаря за страничното движедние на лоста ги оправих и сега няма проблеми.

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Съб 19 дек 2009 9:11

преди да по4неш с настроиката на жилата първо виж селектора за скорости на кутията-може една от двете пластмасови втулки да се е износила;там има също възможност за малка регулировка и 4ак тогава са жилата на ход :idea:
успех

bikbrother
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bikbrother » Нед 20 дек 2009 1:22

Много благодаря на всички отзовали се :)

Ако знаете каква е била далаверата ще се хванете за главата... Значи аз първо да кажа, че достатучно си играх с тия жила на 2 пъти по 2 часа и то при -10С не е шега работа. Вече трети ден ме боли ръката от постоянното пробване на задна и пета :D . Та оказа се, че някакси вътре в скоростния лост се е разхлабил един болт който, придържа една елипсовидна пластина към пишока, стърчащ от лоста ниско вляво. И естествено тази пластина регулира жилото, което определя "лявото и дясното" и се е вадила като се мести лоста в крайните си положения. Сега вече е притегнато след 15мин разглобяване и сглобяване и скоростите се включват наедно. Може би им трябва лека корекция за по-плавно влизане, но иначе всичко е тип-топ. Току що смених и маслото с филтъра, тъй че съм готов да заминавам към северните щати на почивка.
Отново много ви благодаря за идеите и времето, което отделихте. Със здраве от мен и до следващия възникнал проблем - знам, че ще има, но дано е по-нататък :)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”